Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do dziennika _bogusa_

HenoK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki aniu - oczywiście wiem że zaraz coś się wydarzy bo tak dobrze długo być nie może (np. podniosą oprocentowanie kredytów - to już wiadomo że za tydzień/dwa, zabraknie kasy na coś tam, zdarzy się inne nieszczęście) ale rzeczywiście - naprawdę czuję że żyję i jest mi dobrze. :D

Nie mogę tylko zrozumieć dlaczego nie zrobiłem tego samego 10 lat temu. Tzn. rozumiem dlaczego, każdą z przyczyn, uwarunkowania zewnętrzne itd. Ale nie rozumiem "dlaczego tak musiało być" o ile rozumiesz co mam na myśli. Nie potrafię powiedzieć tego jaśniej.

Pozdrawiam

My z listem mielismy lepiej ;-)...przyszła karteczka od rodzinki....tak jak chyba pisałam - znaleźliśmy ją przyciśniętą cegłą na naszych prowizorycznych schodach :lol:

...no i czas leci...my mieszkamy już pół roku :o :o :o (dalej bez drzwi ;-)...ale za to wreszcie z meldunkiem :D

pozdrawiam

Chyba wiem...

Ale pomyśl sobie, że to co kiedyś było niewyobrazalne teraz jest Twoją rzeczywistością. I że sto razy lepiej późno niż wcale :lol: :lol:

I jeszcze, że tyle pięknych chwil przed Tobą w Twoim domu, że aż szkoda rozpamietywać stare dzieje :lol:

_bogus_ napisz coś więcej o tych półkach na książki: czy to jest cała konstrukcja poziomo- pionowa, przymocowana do ściany? Jakiej głębokości są półki? Ja mam przetestowane 22cm na zwykłe książki, ale wtedy nie mieszczą się albumy i segregatory. Chyba teraz też poszłabym w tym kierunku- jedna ściana równo na 22, druga z głębszymi i wyższymi na inne gabaryty. Mam też gotową wnękę w ścianie, tylko uzupełnić półkami. Nie wiem, jak je umocować?

Joskul - wykorzystam Twój post jako pretekst żeby wygadać się w sprawie jednego ze swoich koników. A co - zapytałaś - to teraz zagadam Cię na śmierć :wink:

1) Konstrukcja: pionowo-pozioma. Składa się litych desek sosnowych (klejonych):

a) 3 pionowe (200 cm x 25 cm x 1,8 cm)

b) 6 poziomych (80 cm x 25 cm x 1,8 cm)

c) 6 poziomych półeczek (80 cm x 25 cm x 1,8 cm)

2) a) z b) połączone za pomocą kołków drewnianych (sklejone)

3) c) wstawione jako półeczki (położone na standardowych kołeczkach metalowych)

4) pierwsza półeczka na wysokości ok. 8 cm nad ziemią (dolny brzeg półeczki na tej wysokości)

Odstępy pomiędzy każdymi dwoma półeczkami - ok. 32 cm. To jest tak jakby pierwsza od dołu, 4 i 6 półka były przyklejone (stanowią element konstrukcyjny) a pozostałe są wyjmowalne.

Dlaczego takie rozwiązanie:

1) odstępy pomiędzy półkami stałe i duże (32 cm) bo mamy tyle książek że ustawiamy je alfabetycznie a nie rozmiarami. Przy takiej wysokości mieszczą się łatwo segregatory i nie ma problemów praktycznie z żadną książką. A jeszcze na samej górze nie ma ograniczeń wysokości (ścianki boczne na tej półce ok. 15 cm są całkowicie wystarczające)

2) 2 m to maksymalna wysokość na którą sięgnie moja żona

3) pierwsza półka podniesiona na wysokość 8 cm by można było włożyć końcówkę odkurzacza i z tyłu zrobić wycięcie na listwę przypodłogową

4) tylko po trzy półki w jednym pionie sklejone (pozostałe ruchome) żeby:

a) cała konstrukcja była łatwiejsza do manewrowania (jest nierozkręcalna)

b) w ostateczności pomiędzy dwie dolne przymocowane, można włożyć, zamiast 2 co 32 cm, 3 półki co ok. 21

5) szerokość półek (25 cm) taka gdyż mieszczą się zarówno duże książki jak i małe (np. wydawane w małym rozmiarze książki Agaty Christie mieszczą się dokładnie w dwu warstwach)

Cała konstrukcja jest oparta o ścianę. Na wszelki wypadek jest jeszcze przykręcona do ściany czterema plastikowymi kątowymi łącznikami meblowymi (ale to takie nadmiarowe zabezpieczenie). Podobnie nadmiarowym jest zastosowanie z tyłu kilku metalowych kątowników przykręconych śrubami.

Całość pomalowana lakierem na kolor palisander (taki ciemny o lekko fioletowym odcieniu).

Zrobiliśmy jedną taką konstrukcję - już zapełniona książkami. Kończymy drugą (myślę że w najpóźniej w week-end). Ale widać że będziemy musieli zrobić co najmniej jeszcze jedną.

Koszty:

deski 200 cm - 27 zł x 3 = 81 zł

deski 80 cm - 11 zł x 12 = 132

kołki drewniane, kątowniki, śrubki, łączniki, klej, papier ścierny, pędzel - pewnie coś koło 50 zł (większość tego miałem w domu)

lakier - ok. 40 zł

Łącznie - ok. 300 zł.

Przy takiej konstrukcji potrzebne są niestety: wiertarka, wiertła do drewna, specjalna kołkownica (pomaga w wyznaczaniu miejsca na kołki - ok. 80 zł), frezarka + frez (do zfrezowania ostrych krawędzi), szlifierka (oscylacyjna, taśmowa lub rotracyjna), wyrzynarka (do zrobienia wycięcia na listwę przypodłogową).

Można oczywiście nie być takim hobbystą i po prostu połączyć śrubami (wtedy nie są potrzebne kołki i kołkownica), zrezygnować z zaokrąglania krawędzi lub zaokrąglić je w inny sposób (hebel lub szlifierka) co powoduje że frezarka stanie się zbędna, zamiast szlifierki użyć po prostu ręcznego narzędzia (lub w ogóle zrezygnować ze szlifowania), zamiast wyrzynarki - użyć piłki do drewna. Oczywiście można użyć dowolnego lakieru (bejcy, lazuru, pokostu czy oleju – kwestia upodobań kolorystycznych)

Ogólnie bardzo jesteśmy zadowoleni z wyglądu całości.

I co - zagadałem na śmierć? :wink:

Pozdrawiam

Odnośnie kurzenia się książek - oj będą się kurzyć będą. Oczywiście umiem robić witrynki i już je robiłem - ale raczej na serwisy teściowej. Do książek jakoś mi nie pasują. Za to zainwestowałem w taką śmieszną, kolorową, pierzastą szczotkę do odkurzania. Jakoś - nie wiem dlaczego - regały na książki nie kojarzą mi się z zamykanymi drzwiami.

Pozdrawiam

Dzięki, _bogus_. Nie zagadałeś, zainspirowałeś. :wink: Co oznacza po prostu, że ordynarnie zerżnę wymiary półek, bo Twoje argumenty całkowicie mnie przekonały. Myślę tylko o podwyższeniu konstrukcji (mimo, że też wyżej nie sięgam) ze względu na mizerną powierzchnię pomieszczenia. Tylko... jakby tu delikatnie...mój mąż ma małe powinowactwo do narzędzi wszelakich, zatem pozostaje mi zamówienie u stolarza. Jeśli chodzi o miotełkę, to czy rzeczywiście spełnia pokładane w niej nadzieje? Nienawidzę odkurzać książek, ale co jakiś czas robię to odkurzaczem, przejeżdżając po każdej książce dookoła, brrr. Na ogół słabnę po kilku małych półkach i reszta czeka na następne podejście. A, jeszcze jedno- jak oświetlasz tę konstrukcję? Żyrandol na suficie, czy inne zmyślne sposoby?

Joskul - cieszę się że mogłem jakoś Ci pomóc.

Odnośnie wysokości:

praktycznie każdy kto do nas przychodzi od razu sugeruje że półki powinny sięgać wyżej. Na argument o sięganiu ręką słyszę że "są przecież takie śmieszne rozkładane drabinki czy stołeczki". Być może się w końcu złamiemy i dobudujemy coś na górze. Ale na razie idziemy wszerz.

Odnośnie oświetlenia:

Moja lepsza połowa jest zdecydowaną przeciwniczką (dlaczego: nie wiem) kinkietów. I to ona odpowiada za koncepcję wystroju wnętrz. Na razie więc jest jedynie oświetlenie górne - żyrandol. Plus dodatkowo - drzwi na taras. Więc jest bardzo widno.

Chcemy połączyć bibliotekę z gabinetem - zobaczymy jak to wyjdzie ostatecznie po zamontowaniu wszystkich półek. Ogólnie jesteśmy zgodni że w bibliotece powinien być wygodny fotel do czytania. A przy nim - lampa stojąca. Zobaczymy jak to wyjdzie (na co starczy miejsca) bo niestety - ze względu na różnice w gabarytach - fotel wygodny dla żony nie jest wygodny dla mnie i odwrotnie (przynajmniej dotychczas takiego wygodnego dla nas obojga nie znaleźliśmy).

Odnośnie szczoteczki:

Jeszcze się nie zakurzyło więc nie wiem jak to działa :wink:.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...