Anna Wiśniewska 22.06.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 _bogus_ Ale się przyjemnie czyta o tym, czym się teraz zajmujecie Taki błogi spokój i szczęście widać między wierszami. Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 22.06.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Dzięki aniu - oczywiście wiem że zaraz coś się wydarzy bo tak dobrze długo być nie może (np. podniosą oprocentowanie kredytów - to już wiadomo że za tydzień/dwa, zabraknie kasy na coś tam, zdarzy się inne nieszczęście) ale rzeczywiście - naprawdę czuję że żyję i jest mi dobrze. Nie mogę tylko zrozumieć dlaczego nie zrobiłem tego samego 10 lat temu. Tzn. rozumiem dlaczego, każdą z przyczyn, uwarunkowania zewnętrzne itd. Ale nie rozumiem "dlaczego tak musiało być" o ile rozumiesz co mam na myśli. Nie potrafię powiedzieć tego jaśniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 22.06.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 My z listem mielismy lepiej ...przyszła karteczka od rodzinki....tak jak chyba pisałam - znaleźliśmy ją przyciśniętą cegłą na naszych prowizorycznych schodach ...no i czas leci...my mieszkamy już pół roku (dalej bez drzwi ...ale za to wreszcie z meldunkiem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 22.06.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Chyba wiem... Ale pomyśl sobie, że to co kiedyś było niewyobrazalne teraz jest Twoją rzeczywistością. I że sto razy lepiej późno niż wcale I jeszcze, że tyle pięknych chwil przed Tobą w Twoim domu, że aż szkoda rozpamietywać stare dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 22.06.2004 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 _bogus_ napisz coś więcej o tych półkach na książki: czy to jest cała konstrukcja poziomo- pionowa, przymocowana do ściany? Jakiej głębokości są półki? Ja mam przetestowane 22cm na zwykłe książki, ale wtedy nie mieszczą się albumy i segregatory. Chyba teraz też poszłabym w tym kierunku- jedna ściana równo na 22, druga z głębszymi i wyższymi na inne gabaryty. Mam też gotową wnękę w ścianie, tylko uzupełnić półkami. Nie wiem, jak je umocować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 23.06.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Joskul - wykorzystam Twój post jako pretekst żeby wygadać się w sprawie jednego ze swoich koników. A co - zapytałaś - to teraz zagadam Cię na śmierć 1) Konstrukcja: pionowo-pozioma. Składa się litych desek sosnowych (klejonych): a) 3 pionowe (200 cm x 25 cm x 1,8 cm) b) 6 poziomych (80 cm x 25 cm x 1,8 cm) c) 6 poziomych półeczek (80 cm x 25 cm x 1,8 cm) 2) a) z b) połączone za pomocą kołków drewnianych (sklejone) 3) c) wstawione jako półeczki (położone na standardowych kołeczkach metalowych) 4) pierwsza półeczka na wysokości ok. 8 cm nad ziemią (dolny brzeg półeczki na tej wysokości) Odstępy pomiędzy każdymi dwoma półeczkami - ok. 32 cm. To jest tak jakby pierwsza od dołu, 4 i 6 półka były przyklejone (stanowią element konstrukcyjny) a pozostałe są wyjmowalne. Dlaczego takie rozwiązanie: 1) odstępy pomiędzy półkami stałe i duże (32 cm) bo mamy tyle książek że ustawiamy je alfabetycznie a nie rozmiarami. Przy takiej wysokości mieszczą się łatwo segregatory i nie ma problemów praktycznie z żadną książką. A jeszcze na samej górze nie ma ograniczeń wysokości (ścianki boczne na tej półce ok. 15 cm są całkowicie wystarczające) 2) 2 m to maksymalna wysokość na którą sięgnie moja żona 3) pierwsza półka podniesiona na wysokość 8 cm by można było włożyć końcówkę odkurzacza i z tyłu zrobić wycięcie na listwę przypodłogową 4) tylko po trzy półki w jednym pionie sklejone (pozostałe ruchome) żeby: a) cała konstrukcja była łatwiejsza do manewrowania (jest nierozkręcalna) b) w ostateczności pomiędzy dwie dolne przymocowane, można włożyć, zamiast 2 co 32 cm, 3 półki co ok. 21 5) szerokość półek (25 cm) taka gdyż mieszczą się zarówno duże książki jak i małe (np. wydawane w małym rozmiarze książki Agaty Christie mieszczą się dokładnie w dwu warstwach) Cała konstrukcja jest oparta o ścianę. Na wszelki wypadek jest jeszcze przykręcona do ściany czterema plastikowymi kątowymi łącznikami meblowymi (ale to takie nadmiarowe zabezpieczenie). Podobnie nadmiarowym jest zastosowanie z tyłu kilku metalowych kątowników przykręconych śrubami. Całość pomalowana lakierem na kolor palisander (taki ciemny o lekko fioletowym odcieniu). Zrobiliśmy jedną taką konstrukcję - już zapełniona książkami. Kończymy drugą (myślę że w najpóźniej w week-end). Ale widać że będziemy musieli zrobić co najmniej jeszcze jedną. Koszty: deski 200 cm - 27 zł x 3 = 81 zł deski 80 cm - 11 zł x 12 = 132 kołki drewniane, kątowniki, śrubki, łączniki, klej, papier ścierny, pędzel - pewnie coś koło 50 zł (większość tego miałem w domu) lakier - ok. 40 zł Łącznie - ok. 300 zł. Przy takiej konstrukcji potrzebne są niestety: wiertarka, wiertła do drewna, specjalna kołkownica (pomaga w wyznaczaniu miejsca na kołki - ok. 80 zł), frezarka + frez (do zfrezowania ostrych krawędzi), szlifierka (oscylacyjna, taśmowa lub rotracyjna), wyrzynarka (do zrobienia wycięcia na listwę przypodłogową). Można oczywiście nie być takim hobbystą i po prostu połączyć śrubami (wtedy nie są potrzebne kołki i kołkownica), zrezygnować z zaokrąglania krawędzi lub zaokrąglić je w inny sposób (hebel lub szlifierka) co powoduje że frezarka stanie się zbędna, zamiast szlifierki użyć po prostu ręcznego narzędzia (lub w ogóle zrezygnować ze szlifowania), zamiast wyrzynarki - użyć piłki do drewna. Oczywiście można użyć dowolnego lakieru (bejcy, lazuru, pokostu czy oleju – kwestia upodobań kolorystycznych) Ogólnie bardzo jesteśmy zadowoleni z wyglądu całości. I co - zagadałem na śmierć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 23.06.2004 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Przeczytałam uważnie i teraz wydrukuję, żeby mężowi pod nos podetkać. Niech też przeczyta, nauczy się na pamięć i do roboty Pozwolisz, że skorzystam z twoich wzorców? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 23.06.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2004 Aniu - dlaczego mi to robisz?!? Cale szczęście że mieszkam daleko, ale i tak widzę że nad polskim morzem spalony będę Może przynajmniej przed pokazaniem mężowi wymaż mój nick? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 24.06.2004 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 No dobrze, napiszę instrukcję własnymi słowami Ale na półeczkach powieszę tabliczkę: Patent by _bogus_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 24.06.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Te regały na książki to dosyć przemyślana konstrukcja, ale czy w otwartych regałach książki nie będą się za bardzo kurzyć? Sam myślałem o podobnych regałach, ale ze szklanymi drzwiczkami dwuskrzydłowymi na zawiasach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 24.06.2004 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Odnośnie kurzenia się książek - oj będą się kurzyć będą. Oczywiście umiem robić witrynki i już je robiłem - ale raczej na serwisy teściowej. Do książek jakoś mi nie pasują. Za to zainwestowałem w taką śmieszną, kolorową, pierzastą szczotkę do odkurzania. Jakoś - nie wiem dlaczego - regały na książki nie kojarzą mi się z zamykanymi drzwiami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 25.06.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Dzięki, _bogus_. Nie zagadałeś, zainspirowałeś. Co oznacza po prostu, że ordynarnie zerżnę wymiary półek, bo Twoje argumenty całkowicie mnie przekonały. Myślę tylko o podwyższeniu konstrukcji (mimo, że też wyżej nie sięgam) ze względu na mizerną powierzchnię pomieszczenia. Tylko... jakby tu delikatnie...mój mąż ma małe powinowactwo do narzędzi wszelakich, zatem pozostaje mi zamówienie u stolarza. Jeśli chodzi o miotełkę, to czy rzeczywiście spełnia pokładane w niej nadzieje? Nienawidzę odkurzać książek, ale co jakiś czas robię to odkurzaczem, przejeżdżając po każdej książce dookoła, brrr. Na ogół słabnę po kilku małych półkach i reszta czeka na następne podejście. A, jeszcze jedno- jak oświetlasz tę konstrukcję? Żyrandol na suficie, czy inne zmyślne sposoby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 25.06.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Joskul - cieszę się że mogłem jakoś Ci pomóc. Odnośnie wysokości: praktycznie każdy kto do nas przychodzi od razu sugeruje że półki powinny sięgać wyżej. Na argument o sięganiu ręką słyszę że "są przecież takie śmieszne rozkładane drabinki czy stołeczki". Być może się w końcu złamiemy i dobudujemy coś na górze. Ale na razie idziemy wszerz. Odnośnie oświetlenia: Moja lepsza połowa jest zdecydowaną przeciwniczką (dlaczego: nie wiem) kinkietów. I to ona odpowiada za koncepcję wystroju wnętrz. Na razie więc jest jedynie oświetlenie górne - żyrandol. Plus dodatkowo - drzwi na taras. Więc jest bardzo widno. Chcemy połączyć bibliotekę z gabinetem - zobaczymy jak to wyjdzie ostatecznie po zamontowaniu wszystkich półek. Ogólnie jesteśmy zgodni że w bibliotece powinien być wygodny fotel do czytania. A przy nim - lampa stojąca. Zobaczymy jak to wyjdzie (na co starczy miejsca) bo niestety - ze względu na różnice w gabarytach - fotel wygodny dla żony nie jest wygodny dla mnie i odwrotnie (przynajmniej dotychczas takiego wygodnego dla nas obojga nie znaleźliśmy). Odnośnie szczoteczki: Jeszcze się nie zakurzyło więc nie wiem jak to działa . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 28.06.2004 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Trochę mi głupio bo napisałem że odstępy między półeczkami to ok. 32 cm. Tak naprawdę to 33 cm (prześwit między półeczkami). Segregator ma 31,5 i na wszelki wypadek dałem + 1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 28.06.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 bogus - chyba ja też wydrukuję i pokaże (jak Ania) mojemu mężusiowi jak mają wyglądac prace na półką ...bo zrobił jedną do spiżarni tylko wyszła z lekka "kopnieta" i pozostanie chyba w garażu ...sam podjął taką decyzję pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 01.07.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Jako roczna mieszkanka Zacisza strasznie jestem ciekawa jak wyglada to uciebie? Kiedy pokaza sie jakies zdjecia? Duzo pozmieniales w srodku? My na parterze mamy sporo zmian.Czekam z niecierploiwoscia na zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 16.07.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2004 bogus - no to udanej imprezki jutro !!!!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 27.07.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 czyli impeze była udana ...to fajnie ...a o co chodzi z tym szpitalem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 27.07.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Udanych następnych parapetówek O co chodzi, że parapetówka nie daje rady być jedna? My już też niedługo poimprezujemy I no właśnie- jaki szpital? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 27.07.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2004 Ze szpitalem - taka tam mała operacja. Jak dobrze pójdzie - później 2 tyg. rekonwalescencji - jak pójdzie gorzej - to dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts