Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Uli i Krzysztofa Krzewuszka Poznań

Gość Gosc_gość

Recommended Posts

Gość Gosc_gość

Największą zaletą samokierowania jest to, że sporo kasy zostaje w kieszeni.

Na samych oknach z roletami z 6 tys, a na elektryku myślę, że z 5 tys do przodu 8)

Tak z ciekawości - skąd takie liczby? :o To jest porównanie do najtańszej czy najdroższej oferty na stan developerski?

A Witam,

to proste tylko trzeba chcieć - na okna i rolety z automatyką dostałem (wymęczyłem) duży rabat, od żadnego GW nie dostałbym takiego rabatu. Oczywiście jeżeli jakikolwiek rabat by w ogóle był (większość rabatu byłby zyskiem GW, bo w końcu musi na czymś zarobić i nie będzie robił tego społecznie).

Przypadek elektryka u mnie był specyficzny bo wykorzystałem znajomości w dużej firmie zajmującej się dużymi instalacjami energetycznymi - zakupiłem kable do całego domu z 70% rabatem :o i zapłacę w dodatku kwotę netto 8) Elektryk wziął za robociznę całkiem przyzwoitą cenę (tajemnica 8) ). Z całą elektryką (a sporo kabla pójdzie i dużo gniazdek) powinienem się zmieścić w 5,5 tys zł. 8)

I na tej podstawie oszacowałem te kwoty jakie mi zostały w kieszeni. :p

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niech te święta tak wspaniałe, będą całe jakby z bajek. Niechaj gwiazda z nieba leci, niech Mikołaj tuli dzieci. Biały puch niech z nieba spada, niechaj piesek w nocy gada. Niech choinka pachnie pięknie, no i radość będzie wszędzie.

życzy Agata z rodzinką

http://images41.fotosik.pl/42/8ec31772de00ca64.jpg

http://77.252.132.194/guzmania/Inne/swieta1.jpg

Niech te święta Bożego Narodzenia

przyniosą nam wiele radości,

Niech uśmiech zagości w domach,

Niech ogarnie nas ciepło wigilijnej świecy,

a jej blask zamieni się w żywe iskierki w oczach,

Niech samotność odejdzie w niepamięć,

Niech zima otula nas białym puchem,

jak ciepły koc przy kominku,

Niech bieluteńkie gwiazdeczki

skrzypią wesoło pod naszymi butami

na wieczornym spacerze.

Niech dobry Bóg namaluje

szczęście na naszych twarzach,

Niech miłość dotyka nas delikatnie,

lecz bez ustanku,

Niech marzenia płyną wysoko w górę

i spełniają się...

życzą Guzmanii...

• 3 weeks później...
Gość Gosc_gość
Hej

i jak tam po rozmowach z tynkarzami? Ja szukam jakichś na koniec lutego dlatego się podpytuję:-))

Z tynkarzami jestem umówiony na rozmowy w sobotę, to jakby co przypomnij się po sobocie to dam cynk co i jak :wink:

witam, pierwszy mój komentarz :)

Jak o czymś zapomniałem w instalacjach to mi przypomnijcie

pisałeś coś kiedyś o kominku, czy z niego zrezygnowałeś? czy tylko zapomniałeś o nim napisać, sprawdz też skrzynkę p.w. :)

drugie moje pytanie, to domek chyba ma użytkowej coś koło 157 m2?

Czy jednak użytkowej jest 186?

Jak to należy interpretować?

pozdrawiam

Gość Gosc_gość
witam, pierwszy mój komentarz :)

Jak o czymś zapomniałem w instalacjach to mi przypomnijcie

pisałeś coś kiedyś o kominku, czy z niego zrezygnowałeś? czy tylko zapomniałeś o nim napisać, sprawdz też skrzynkę p.w. :)

drugie moje pytanie, to domek chyba ma użytkowej coś koło 157 m2?

Czy jednak użytkowej jest 186?

Jak to należy interpretować?

pozdrawiam

Witam serdecznie w moich komentach :D

Kominek będzie oczywiście do celów dekoracyjno/rekreacyjnych :p

montowany w późniejszym etapie.

Co do powierzchni użytkowej to piernik wie ile tam jest - wiem - jest wystarczająco 8) :D

Archon niby podaje ok. 157m2, ale podają też powierzchnia domu

bez garażu, strychu i piwnic 186,3 m2 :roll:

witam!

gratulejue wyboru firmy instaltorskiej.

Ja własnie stoję przed rozpoczęciem budowy Dom w Orchideach tez Archonu i już na etapie stanu surowego chciałbym uwzględnić instalacje went. mechanicznej z GWC, centralnego odkurzacza, podłogowki itd. W związku z tym poszukuje firmy, która to wszystko zrobi, ale powie mi juz teraz gdzie zrobić przepusty, zostawić otwory itd, żeby pózniej nie kuć, wiercić itp.

Możesz podac mi namiary na wygranego z Twojego castingu?

Pozdrawiam

Gość Gosc_gość

Duży apel do wszystkich.

Siostra mojego bardzo dobrego kolegi potrzebuje wsparcia.

Szczegóły poniżej:

WITAJ!!!I TY MOŻESZ POMÓC NASZEJ CÓRCE!!!

Lea cierpi na MUKOWISCYDOZE,najczęściej występującą chorobę genetyczna na świecie. ma najczęściej występującą i uważaną za najcięższą mutację genu delF508/delF508.

O chorobie dowiedzieliśmy się w październiku 2008,od tego czasu trwa walka o zdrowie Lei. Na chwilę obecną nie ma leku, który wyleczyłby naszą córeczkę... Mukowiscydozy się nie leczy,a jedynie poprzez leki, odżywki, rehabilitację łagodzi się jej przebieg.

Leczenie Lei to nie tylko leki, ale także sprzęt rehabilitacyjny: inhalatory, nebulizatory, filtry do antybiotyków, filtry do inhalatorów, wężyki, kliny do drenażu, itd,częste wizyty prywatne u lekarzy,badania,odżywki itd.To wszystko jest bardzo kosztowne, a refundacja obejmuje jeden inhalator na pięć lat i jeden nebulizator na rok(oczywiście ten z najniższej półki...,oraz jeden lek z całej"apteczki"naszej córki,potrzeby chorego są znacznie większe...

Choroba ta ciągle postępuje, wyniszczając cały organizm dziecka. Nadmierna produkcja lepkiego śluzu powoduje włóknienie narządów wewnętrznych: płuc, trzustki, wątroby. Walczymy o każdy dzień w zdrowiu z naszą córeczką i nie poddajemy się mimo, że walka jest nierówna...Głęboko wierzymy,że niebawem znajdzie się lek,który wyleczy naszą córkę,wiemy o tym,że tak będzie...

W tym roku TY także możesz pomóc naszej córeczce darując jej swój 1% podatku. Dla nas to naprawdę bardzo wiele.W tym roku wszystkie zgromadzone pieniądze zostaną przeznaczone na zakup kamizelki do oscylacji płuc Vest System. Koszt kamizelki to 27 tys. zł. ...

Bardzo Wam dziękujemy!!!

Aby przekazać 1% podatku,wystarczy w zeznaniu podatkowym podać nazwę fundacji

"MATIO" FUNDACJA POMOCY RODZINOM I CHORYM NA MUKOWISCYDOZE oraz nr KRS 0000097900

Koniecznie w rubryce "Informacje uzupełniające" należy wpisać 1% Dla Lei Jesionowskiej

Rubryka ta mieści się odpowiednio w pozycjach

poz. 133 w PIT-28,

poz. 309 w PIT-36,

poz. 109 w PIT-36L,

poz. 128 w PIT-37,

poz. 62 w PIT-38.

Dziękuje z całego serca...

"Córeczko...może dla świata jesteś tylko człowiekiem...ale dla mnie jesteś CAŁYM ŚWIATEM!"

Marta Boligłowa

http://www.mukowiscydoza.pl/

"MATIO" FUNDACJA POMOCY RODZINOM I CHORYM NA MUKOWISCYDOZE

BANK BPH PKK SA Oddział Kraków

36 1060 0076 0000 3200 0132 9248

• 2 weeks później...

Witam,

Kupiliśmy z żona ten sam projekt, tylko nie lustrzane odbicie. Zaczynamy budowę na wiosnę. Ekipa już czeka zwarta i gotowa aby mrozy puściły Jesteśmy pod wrażeniem dziennika prowadzonego przez was. Jednak mam pytanie w sprawie okien dachowych. Czy na pietrze w łazience oraz w pokoju na przeciwko można wstawić po 2 okna dachowe bo na planach jest miejsce no ale w rzeczywistości może go nie być?? Czy tylko jest miejsce na jedno?? Proszę o informacje. Z góry dziękuje:)

Pozdrawiamy

Ewelina i Michał

Gość Gosc_gość
Witam,

Kupiliśmy z żona ten sam projekt, tylko nie lustrzane odbicie. Zaczynamy budowę na wiosnę. Ekipa już czeka zwarta i gotowa aby mrozy puściły Jesteśmy pod wrażeniem dziennika prowadzonego przez was. Jednak mam pytanie w sprawie okien dachowych. Czy na pietrze w łazience oraz w pokoju na przeciwko można wstawić po 2 okna dachowe bo na planach jest miejsce no ale w rzeczywistości może go nie być?? Czy tylko jest miejsce na jedno?? Proszę o informacje. Z góry dziękuje:)

Pozdrawiamy

Ewelina i Michał

Witam

i dzięki jeszcze raz :wink:

Co do okien dachowych to niestety jest tam za mało miejsca, na tych skosach jest nawet za mało miejsca na większe okno (78x140) i trzeba montować okno takie jak w projekcie (78x118).

Oczywiście jest to spowodowane dość wysoką (107cm) ścianką kolankową, ale przez to pomieszczenia są dość przestronne (coś za coś).

Mogę jednak stwierdzić, że wymiar standardowych okien do tych pomieszczeń jest wystarczający na całe szczęście. :p

Witam,

Nie ma sprawy.

Tzn., że te pojedyncze okna 78x118 wystarczająco doświetlają pomieszczenia (łazienka i pokój)? Ale, że 78x140 się nie zmieszczą to mnie z lekka podłamałeś :( A co myślisz żeby 2 mniejsze okna dać w pionie? Myślisz, że się zmieszczą? Ale zaraz zaraz. Ja chciałbym te dwie łazienki na pietrze połączyć (nie wiem jak jest u was) wiec wtedy miejsce, przynajmniej w "połączonej" łazience, na 2 okna się znajdzie?

Pozdrawiam

Michał

Gość Gosc_gość
Witam,

Nie ma sprawy.

Tzn., że te pojedyncze okna 78x118 wystarczająco doświetlają pomieszczenia (łazienka i pokój)? Ale, że 78x140 się nie zmieszczą to mnie z lekka podłamałeś :( A co myślisz żeby 2 mniejsze okna dać w pionie? Myślisz, że się zmieszczą? Ale zaraz zaraz. Ja chciałbym te dwie łazienki na pietrze połączyć (nie wiem jak jest u was) wiec wtedy miejsce, przynajmniej w "połączonej" łazience, na 2 okna się znajdzie?

Pozdrawiam

Michał

Te okna co są w projekcie wystarczająco doświetlają łazienkę ( też mam połączoną) w ten sposób:

http://th.interia.pl/30,gaeab58a52989859/i693552.jpg

W weekend w ciągu dnia zrobię fotkę tej łazienki to sami ocenicie czy wystarczy.

2 okna obok siebie nie wejdą, a tym bardziej 2 jedno pod drugim, ze względu na wysoką ścianę kolankową i krokwie pod gąsiorami.

rzuć okiem tu na fotkę:

http://th.interia.pl/30,gaeab58a52989859/i845449.jpg

oraz tu na fotkę:

http://th.interia.pl/30,gaeab58a52989859/i841595.jpg

Tego okna bliżej gąsiorów nie da się przesunąć, a z drugiej strony nie wejdzie Ci okno, bo jest blisko lukarna i okno by wypadało pod daszkiem od niej.

Możesz się jedynie pokusić i dać szersze okno np: 94x118, ale trzeba pamiętać, żeby przy robieniu więźby przygotować miejsce na nie, albo odpowiedni rozstaw krokwi, albo odpowiedni wymian zrobić.

Jak już się zajmujemy oknami dachowymi to sporo niepotrzebnych okien jest w pomieszczeniach nad garażem i okna są za duże.

W projekcie masz 2 razy po 2 okna 78x160 - zamieniłem na 2 razy po 1 okno 78x140 i jest super.

Poza tym są jeszcze 3 okna 78x118 - tu jedno wywaliłem.

Doświetlenie jest wystarczające, poza tym za dużo zimna przez te okna nie będzie wpadać, bo to jest strona północna w moim przypadku.

Gość Gosc_gość
Zielone kafelki to Opoczno - Aleksandria

włala...

nagle mnie olśniło, więc od razu piszę.

Witam w moich skromnych progach :wink:

i dzięki za info, akurat mam katalog płytek z Opoczna w domciu :p