Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Uli i Krzysztofa Krzewuszka Poznań

Gość Gosc_gość

Recommended Posts

Zielone kafelki to Opoczno - Aleksandria

włala...

nagle mnie olśniło, więc od razu piszę.

Witam w moich skromnych progach :wink:

i dzięki za info, akurat mam katalog płytek z Opoczna w domciu :p

Hmmm, to nie jest mój pierwszy raz.... :oops:

Często sobie do Was zaglądam, ale nie śmiałam się odzywać.... :lol:

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
To mnie cieszy, a Ty masz działkę w Kleszczewie ??

Bo ten kościółek kiedyś gdzieś widziałem, ale nie pamiętam gdzie :D

Tak w Kleszczewie :)

To ta sama gmina gdzie teraz mieszkam - Tulce :wink:

ale już w tym roku (jak się uda) ciut dalej - tzn. Szczepankowo :D

Właśnie doczytałam się , że będziemy " sąsiadami".

Domek z dachem prezentuje się ślicznie. Możesz napisać mi na priva ile płaciłeś za deskowanie... cały czas zastanawiam się , czy wybrać foliowanie ( ze względu an cenę ) czy deskowanie ( ze względu na lepszą jakość dachu)

Gość Gosc_gość

Właśnie doczytałam się , że będziemy " sąsiadami".

Domek z dachem prezentuje się ślicznie. Możesz napisać mi na priva ile płaciłeś za deskowanie... cały czas zastanawiam się , czy wybrać foliowanie ( ze względu an cenę ) czy deskowanie ( ze względu na lepszą jakość dachu)

Za pełne deskowanie dopłacałem 10 tys - dach 292m2 i nie żałuję wydanej kasy. Dach jest solidny 8)

• 3 weeks później...

Witaj,

Mam pytanie dot. wentylacji.

Jak będziesz wentylował garderoby przy sypialniach? Będą tam anemostaty wywiewne lub nawiewne?

Ja się zastanawiam czy po prostu nie zrobić pomiędzy garderobą a sypialnią zwykłej kratki wentylacyjnej i w garderobie nie instalować żadnego anemostatu (w sypialni będzie oczywiście nawiew). Z drugiej strony wtedy powietrze w garderobie będzie słabo cyrkulować.

Napisz jak to rozwiązałeś.

Pzdr

Krzych

Gość Gosc_gość

Witam

U mnie w każdej sypialni nawiew i w każdej garderobie wywiew, przez to powietrze będzie krążyć w zrównoważonym cyklu czyli wpada do sypialni i wyciągane jest przez garderobę do reku i na zewnątrz - tak to sobie obmyśliłem i instalatorzy nie mieli żadnych obiekcji.

Jeden pokój na poddaszu ma nawiew i nie ma garderoby, ale na przeciwko jest łazienka i tam oczywiście jest wywiew :roll: przez to też hol na poddaszu pośrednio będzie wentylowany 8)

Witam

U mnie w każdej sypialni nawiew i w każdej garderobie wywiew, przez to powietrze będzie krążyć w zrównoważonym cyklu czyli wpada do sypialni i wyciągane jest przez garderobę do reku i na zewnątrz - tak to sobie obmyśliłem i instalatorzy nie mieli żadnych obiekcji.

To faktycznie brzmi logicznie.

A czy w garderobach będziesz miał jakieś ogrzewanie?

Gość Gosc_gość
Witam

To faktycznie brzmi logicznie.

A czy w garderobach będziesz miał jakieś ogrzewanie?

Tak, będzie po małym grzejniku, bo tam mam też okna dachowe i pod nimi będą powieszone.

Poza tym nie lubię ( lekko mówiąc) zakładać zimnych ubrań, a koszt niewielki, bo to tylko doprowadzenie rurki z tego samego obwodu co grzejnik w sypialni i powieszenie małego taniego grzejnika.

Ja planowałem nie robić ogrzewania w garderobach, ale ten argument z zimnymi ubraniami jest dość przekonywujący. Muszę to rozważyć :)

Wracając do Twojego rozwiązania wentylacji, cyrkulacja powietrza pomiędzy sypialnią i garderobą pozwala wyeliminować podcięcie w drzwiach z sypialni na korytarz. A co za tym idzie poprawić wyciszenie sypalni.

Mam jeszcze inne pytanie, czy i jak będziesz ogrzewać wiatrołap ?

Pzdr

Krzych

Gość Gosc_gość
Ja planowałem nie robić ogrzewania w garderobach, ale ten argument z zimnymi ubraniami jest dość przekonywujący. Muszę to rozważyć :)

Wracając do Twojego rozwiązania wentylacji, cyrkulacja powietrza pomiędzy sypialnią i garderobą pozwala wyeliminować podcięcie w drzwiach z sypialni na korytarz. A co za tym idzie poprawić wyciszenie sypalni.

Mam jeszcze inne pytanie, czy i jak będziesz ogrzewać wiatrołap ?

Pzdr

Krzych

Wiatrołap jest traktowany jak swego rodzaju śluza między dworem a pomieszczeniem mieszkalnym. Postawiłem na rozwiązanie takie:

wyciąg wentylacji i ogrzewanie podłogowe.

Nie chciałem dodatkowego grzejnika, bo jak się zakłada płaszcz i potem buty to nie chciałbym się tam zgrzać, zwykle też jeszcze dzieciom pomagam się ubierać ( na razie jednej córci, ale już niedługo :wink: ) .

Podłogówka przede wszystkim po to, żeby wkładać na nogi miłe i ciepłe buty i żeby te buty szybko wysychały :p

Wywiew wentylacji z wiadomych względów, mokre płaszcze, buty - z tego mogą powstawać niezbyt przyjemne zapaszki. :roll:

Sorki, że Cię tak dręczę, ale mój projekt jest podobny do Twojego (metraż, silikaty, rekuperator, kominek) i Twoje doświadczenia są dla mnie bardzo interesujące.

Tak więc jeszcze 2 pytanka ;-)

- jak podłączasz okap w kuchni?

- czy w spiżarce będzie wyciąg czy nadmuch powietrza?

- chyba nie robisz DGP. A czy myślałeś o tym żeby w suficie nad kominkiem zrobić anemostat wywiewny, tak żeby gorące powietrze znad kominka wsysało się do reku (ja tak kombinuję)?

Pzdr

Krzych

Gość Gosc_gość
Sorki, że Cię tak dręczę, ale mój projekt jest podobny do Twojego (metraż, silikaty, rekuperator, kominek) i Twoje doświadczenia są dla mnie bardzo interesujące.

Tak więc jeszcze 2 pytanka ;-)

- jak podłączasz okap w kuchni?

- czy w spiżarce będzie wyciąg czy nadmuch powietrza?

- chyba nie robisz DGP. A czy myślałeś o tym żeby w suficie nad kominkiem zrobić anemostat wywiewny, tak żeby gorące powietrze znad kominka wsysało się do reku (ja tak kombinuję)?

Pzdr

Krzych

Kto pyta nie błądzi :wink:

W kuchni okap będzie w funkcji pochłaniacza i potem powietrze będzie kierowane strugą powietrza ( nie bezpośrednio rurą) w kierunku wywiewu WM. Jakoś się nie zdecydowałem podpiąć bezpośrednio do rury wyciągowej, czy też zrobić osobny kanał wywiewny do okapu, bo jakoś mam obawy puszczać te opary z gotowania prosto w kanały.

W spiżarni będzie wyciąg, bo spiżarnię mam pod schodami i oprócz drzwi to tam nie ma innych otworów. Mogło by się robić tam nieciekawie bez wywiewu, bo wiadomo w spiżarni różne rzeczy się trzyma.

DGP czy też płaszcze lub inne fajerwerki sobie odpuszczam, kominek tylko rekreacyjnie, ale oczywiście przewidziałem kanał wywiewny w okolicach kominka, żeby nie marnować za dużo energii jak się już napali, żeby też inne pomieszczenia na tym skorzystały 8)

Gość Gosc_gość
Kris, co to dokładnie znaczy:

W kuchni okap będzie w funkcji pochłaniacza i potem powietrze będzie kierowane strugą powietrza ( nie bezpośrednio rurą) w kierunku wywiewu WM.

Hej, a to znaczy że okap będzie pracował w funkcji pochłaniacza ( większość modeli taką opcję ma po zastosowaniu wkładu z filtrem węglowym, powietrze z okapu/pochłaniacza będzie swobodnie puszczone na kuchnię, ale bardziej w kierunku wywiewu wentylacji mechanicznej (w skrócie WM) - nie będzie bezpośredniego połączenia. :roll:

A czy te rozwiązanie będzie się sprawdzać to się zobaczy, instalatorzy gadają, że powinno dobrze działać :roll:

W kuchni okap będzie w funkcji pochłaniacza i potem powietrze będzie kierowane strugą powietrza ( nie bezpośrednio rurą) w kierunku wywiewu WM.

Hej, a to znaczy że okap będzie pracował w funkcji pochłaniacza ( większość modeli taką opcję ma po zastosowaniu wkładu z filtrem węglowym, powietrze z okapu/pochłaniacza będzie swobodnie puszczone na kuchnię, ale bardziej w kierunku wywiewu wentylacji mechanicznej (w skrócie WM) - nie będzie bezpośredniego połączenia. :roll:

A czy te rozwiązanie będzie się sprawdzać to się zobaczy, instalatorzy gadają, że powinno dobrze działać :roll:

okap w funkcji pochłaniacza też będę miec, tylko chodziło mi o to puszczanie strumienia powietrza w kierunku... jak to zrealizujesz

Gość Gosc_gość

okap w funkcji pochłaniacza też będę miec, tylko chodziło mi o to puszczanie strumienia powietrza w kierunku... jak to zrealizujesz

Jeszcze nie wiem do końca, bo nie wiem jeszcze jaki okap będę miał dokładnie, może jakieś kolanko czy cuś - dodatków do prowadzenia kanałów wentylacyjnych jest teraz na rynku od groma to pewno się coś dobierze odpowiedniego do konkretnego okapu :roll:

• 3 weeks później...
Gość Gosc_gość
hejka

i jak tam instalator? u nas wylewkarz zanotował sobie w kajeciku że 6 kwietnia wchodzi lać. A u Was?

Hej

Instalatorzy wchodzą pewno jutro, a wylewki pewno pod koniec przyszłego tygodnia - zrobią je w 1 dzień :p

Jutro konkretne spotkanie z posadzkarzem i ustalenie konkretnych poziomów.

W piątek jeszcze studnie wiercą dalej ( bo na razie 5m wywiercili i załatwili świdry na warstwie margla) - kupili nowe

I w przyszłym tygodniu jeszcze elektryk wpadnie rozdzielnie elektryczną uzbroić.

:roll: