GLAMOURMUM 08.02.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Zielone kafelki to Opoczno - Aleksandria włala... nagle mnie olśniło, więc od razu piszę. Witam w moich skromnych progach i dzięki za info, akurat mam katalog płytek z Opoczna w domciu Hmmm, to nie jest mój pierwszy raz.... Często sobie do Was zaglądam, ale nie śmiałam się odzywać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 To mnie cieszy, a Ty masz działkę w Kleszczewie ?? Bo ten kościółek kiedyś gdzieś widziałem, ale nie pamiętam gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 08.02.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 To mnie cieszy, a Ty masz działkę w Kleszczewie ?? Bo ten kościółek kiedyś gdzieś widziałem, ale nie pamiętam gdzie Tak w Kleszczewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.02.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 To mnie cieszy, a Ty masz działkę w Kleszczewie ?? Bo ten kościółek kiedyś gdzieś widziałem, ale nie pamiętam gdzie Tak w Kleszczewie To ta sama gmina gdzie teraz mieszkam - Tulce ale już w tym roku (jak się uda) ciut dalej - tzn. Szczepankowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 08.02.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 To mnie cieszy, a Ty masz działkę w Kleszczewie ?? Bo ten kościółek kiedyś gdzieś widziałem, ale nie pamiętam gdzie Tak w Kleszczewie To ta sama gmina gdzie teraz mieszkam - Tulce ale już w tym roku (jak się uda) ciut dalej - tzn. Szczepankowo Właśnie doczytałam się , że będziemy " sąsiadami". Domek z dachem prezentuje się ślicznie. Możesz napisać mi na priva ile płaciłeś za deskowanie... cały czas zastanawiam się , czy wybrać foliowanie ( ze względu an cenę ) czy deskowanie ( ze względu na lepszą jakość dachu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.02.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 To mnie cieszy, a Ty masz działkę w Kleszczewie ?? Bo ten kościółek kiedyś gdzieś widziałem, ale nie pamiętam gdzie Tak w Kleszczewie To ta sama gmina gdzie teraz mieszkam - Tulce ale już w tym roku (jak się uda) ciut dalej - tzn. Szczepankowo Właśnie doczytałam się , że będziemy " sąsiadami". Domek z dachem prezentuje się ślicznie. Możesz napisać mi na priva ile płaciłeś za deskowanie... cały czas zastanawiam się , czy wybrać foliowanie ( ze względu an cenę ) czy deskowanie ( ze względu na lepszą jakość dachu) Za pełne deskowanie dopłacałem 10 tys - dach 292m2 i nie żałuję wydanej kasy. Dach jest solidny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 01.03.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witaj, Mam pytanie dot. wentylacji.Jak będziesz wentylował garderoby przy sypialniach? Będą tam anemostaty wywiewne lub nawiewne? Ja się zastanawiam czy po prostu nie zrobić pomiędzy garderobą a sypialnią zwykłej kratki wentylacyjnej i w garderobie nie instalować żadnego anemostatu (w sypialni będzie oczywiście nawiew). Z drugiej strony wtedy powietrze w garderobie będzie słabo cyrkulować. Napisz jak to rozwiązałeś. PzdrKrzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 01.03.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam U mnie w każdej sypialni nawiew i w każdej garderobie wywiew, przez to powietrze będzie krążyć w zrównoważonym cyklu czyli wpada do sypialni i wyciągane jest przez garderobę do reku i na zewnątrz - tak to sobie obmyśliłem i instalatorzy nie mieli żadnych obiekcji. Jeden pokój na poddaszu ma nawiew i nie ma garderoby, ale na przeciwko jest łazienka i tam oczywiście jest wywiew przez to też hol na poddaszu pośrednio będzie wentylowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 01.03.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam U mnie w każdej sypialni nawiew i w każdej garderobie wywiew, przez to powietrze będzie krążyć w zrównoważonym cyklu czyli wpada do sypialni i wyciągane jest przez garderobę do reku i na zewnątrz - tak to sobie obmyśliłem i instalatorzy nie mieli żadnych obiekcji. To faktycznie brzmi logicznie. A czy w garderobach będziesz miał jakieś ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 01.03.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Witam U mnie w każdej sypialni nawiew i w każdej garderobie wywiew, przez to powietrze będzie krążyć w zrównoważonym cyklu czyli wpada do sypialni i wyciągane jest przez garderobę do reku i na zewnątrz - tak to sobie obmyśliłem i instalatorzy nie mieli żadnych obiekcji. To faktycznie brzmi logicznie. A czy w garderobach będziesz miał jakieś ogrzewanie? Tak, będzie po małym grzejniku, bo tam mam też okna dachowe i pod nimi będą powieszone. Poza tym nie lubię ( lekko mówiąc) zakładać zimnych ubrań, a koszt niewielki, bo to tylko doprowadzenie rurki z tego samego obwodu co grzejnik w sypialni i powieszenie małego taniego grzejnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 01.03.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Ja planowałem nie robić ogrzewania w garderobach, ale ten argument z zimnymi ubraniami jest dość przekonywujący. Muszę to rozważyć Wracając do Twojego rozwiązania wentylacji, cyrkulacja powietrza pomiędzy sypialnią i garderobą pozwala wyeliminować podcięcie w drzwiach z sypialni na korytarz. A co za tym idzie poprawić wyciszenie sypalni. Mam jeszcze inne pytanie, czy i jak będziesz ogrzewać wiatrołap ? Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 01.03.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2009 Ja planowałem nie robić ogrzewania w garderobach, ale ten argument z zimnymi ubraniami jest dość przekonywujący. Muszę to rozważyć Wracając do Twojego rozwiązania wentylacji, cyrkulacja powietrza pomiędzy sypialnią i garderobą pozwala wyeliminować podcięcie w drzwiach z sypialni na korytarz. A co za tym idzie poprawić wyciszenie sypalni. Mam jeszcze inne pytanie, czy i jak będziesz ogrzewać wiatrołap ? Pzdr Krzych Wiatrołap jest traktowany jak swego rodzaju śluza między dworem a pomieszczeniem mieszkalnym. Postawiłem na rozwiązanie takie: wyciąg wentylacji i ogrzewanie podłogowe. Nie chciałem dodatkowego grzejnika, bo jak się zakłada płaszcz i potem buty to nie chciałbym się tam zgrzać, zwykle też jeszcze dzieciom pomagam się ubierać ( na razie jednej córci, ale już niedługo ) . Podłogówka przede wszystkim po to, żeby wkładać na nogi miłe i ciepłe buty i żeby te buty szybko wysychały Wywiew wentylacji z wiadomych względów, mokre płaszcze, buty - z tego mogą powstawać niezbyt przyjemne zapaszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 02.03.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Sorki, że Cię tak dręczę, ale mój projekt jest podobny do Twojego (metraż, silikaty, rekuperator, kominek) i Twoje doświadczenia są dla mnie bardzo interesujące. Tak więc jeszcze 2 pytanka - jak podłączasz okap w kuchni? - czy w spiżarce będzie wyciąg czy nadmuch powietrza? - chyba nie robisz DGP. A czy myślałeś o tym żeby w suficie nad kominkiem zrobić anemostat wywiewny, tak żeby gorące powietrze znad kominka wsysało się do reku (ja tak kombinuję)? Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 02.03.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Sorki, że Cię tak dręczę, ale mój projekt jest podobny do Twojego (metraż, silikaty, rekuperator, kominek) i Twoje doświadczenia są dla mnie bardzo interesujące. Tak więc jeszcze 2 pytanka - jak podłączasz okap w kuchni? - czy w spiżarce będzie wyciąg czy nadmuch powietrza? - chyba nie robisz DGP. A czy myślałeś o tym żeby w suficie nad kominkiem zrobić anemostat wywiewny, tak żeby gorące powietrze znad kominka wsysało się do reku (ja tak kombinuję)? Pzdr Krzych Kto pyta nie błądzi W kuchni okap będzie w funkcji pochłaniacza i potem powietrze będzie kierowane strugą powietrza ( nie bezpośrednio rurą) w kierunku wywiewu WM. Jakoś się nie zdecydowałem podpiąć bezpośrednio do rury wyciągowej, czy też zrobić osobny kanał wywiewny do okapu, bo jakoś mam obawy puszczać te opary z gotowania prosto w kanały. W spiżarni będzie wyciąg, bo spiżarnię mam pod schodami i oprócz drzwi to tam nie ma innych otworów. Mogło by się robić tam nieciekawie bez wywiewu, bo wiadomo w spiżarni różne rzeczy się trzyma. DGP czy też płaszcze lub inne fajerwerki sobie odpuszczam, kominek tylko rekreacyjnie, ale oczywiście przewidziałem kanał wywiewny w okolicach kominka, żeby nie marnować za dużo energii jak się już napali, żeby też inne pomieszczenia na tym skorzystały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 02.03.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Kris, co to dokładnie znaczy:W kuchni okap będzie w funkcji pochłaniacza i potem powietrze będzie kierowane strugą powietrza ( nie bezpośrednio rurą) w kierunku wywiewu WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 02.03.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Kris, co to dokładnie znaczy: W kuchni okap będzie w funkcji pochłaniacza i potem powietrze będzie kierowane strugą powietrza ( nie bezpośrednio rurą) w kierunku wywiewu WM. Hej, a to znaczy że okap będzie pracował w funkcji pochłaniacza ( większość modeli taką opcję ma po zastosowaniu wkładu z filtrem węglowym, powietrze z okapu/pochłaniacza będzie swobodnie puszczone na kuchnię, ale bardziej w kierunku wywiewu wentylacji mechanicznej (w skrócie WM) - nie będzie bezpośredniego połączenia. A czy te rozwiązanie będzie się sprawdzać to się zobaczy, instalatorzy gadają, że powinno dobrze działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakz 02.03.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Kris, co to dokładnie znaczy: W kuchni okap będzie w funkcji pochłaniacza i potem powietrze będzie kierowane strugą powietrza ( nie bezpośrednio rurą) w kierunku wywiewu WM. Hej, a to znaczy że okap będzie pracował w funkcji pochłaniacza ( większość modeli taką opcję ma po zastosowaniu wkładu z filtrem węglowym, powietrze z okapu/pochłaniacza będzie swobodnie puszczone na kuchnię, ale bardziej w kierunku wywiewu wentylacji mechanicznej (w skrócie WM) - nie będzie bezpośredniego połączenia. A czy te rozwiązanie będzie się sprawdzać to się zobaczy, instalatorzy gadają, że powinno dobrze działać okap w funkcji pochłaniacza też będę miec, tylko chodziło mi o to puszczanie strumienia powietrza w kierunku... jak to zrealizujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 02.03.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Kris, co to dokładnie znaczy: W kuchni okap będzie w funkcji pochłaniacza i potem powietrze będzie kierowane strugą powietrza ( nie bezpośrednio rurą) w kierunku wywiewu WM. Hej, a to znaczy że okap będzie pracował w funkcji pochłaniacza ( większość modeli taką opcję ma po zastosowaniu wkładu z filtrem węglowym, powietrze z okapu/pochłaniacza będzie swobodnie puszczone na kuchnię, ale bardziej w kierunku wywiewu wentylacji mechanicznej (w skrócie WM) - nie będzie bezpośredniego połączenia. A czy te rozwiązanie będzie się sprawdzać to się zobaczy, instalatorzy gadają, że powinno dobrze działać okap w funkcji pochłaniacza też będę miec, tylko chodziło mi o to puszczanie strumienia powietrza w kierunku... jak to zrealizujesz Jeszcze nie wiem do końca, bo nie wiem jeszcze jaki okap będę miał dokładnie, może jakieś kolanko czy cuś - dodatków do prowadzenia kanałów wentylacyjnych jest teraz na rynku od groma to pewno się coś dobierze odpowiedniego do konkretnego okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 18.03.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 hejka i jak tam instalator? u nas wylewkarz zanotował sobie w kajeciku że 6 kwietnia wchodzi lać. A u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 18.03.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 hejka i jak tam instalator? u nas wylewkarz zanotował sobie w kajeciku że 6 kwietnia wchodzi lać. A u Was? Hej Instalatorzy wchodzą pewno jutro, a wylewki pewno pod koniec przyszłego tygodnia - zrobią je w 1 dzień Jutro konkretne spotkanie z posadzkarzem i ustalenie konkretnych poziomów. W piątek jeszcze studnie wiercą dalej ( bo na razie 5m wywiercili i załatwili świdry na warstwie margla) - kupili nowe I w przyszłym tygodniu jeszcze elektryk wpadnie rozdzielnie elektryczną uzbroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts