Gość Gosc_gość 15.04.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Z bieżących informacji to dzisiaj podpisałem umowę na montaż bramy Normstahla i przedstawiciel mnie poinformował, że wchodzi nowy cennik od 20.04 i ceny w górę, ale na szczęście niezbyt dużo ok 200-800 zł w zależności od bramy. Ja będę miał po starej cenie jak do końca tygodnia zapłacę zaliczkę. Zawsze parę stówek w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.04.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 oni zawsze tak mówią. ja płaciłam miesiąc temu i była ta sama śpiewka. a w sumie oferta sprzed roku niczym się za bardzo nie różni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 15.04.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 oni zawsze tak mówią. ja płaciłam miesiąc temu i była ta sama śpiewka. a w sumie oferta sprzed roku niczym się za bardzo nie różni Może im na szkoleniach mówią, że mają gadać o nowych cennikach, żeby klient się cieszył, że tanio kupił Dzisiaj obdzwaniam za wełną Rockwoola i ta sama śpiewka, że od 20.04 wchodzi nowy cennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 15.04.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 oni zawsze tak mówią. ja płaciłam miesiąc temu i była ta sama śpiewka. a w sumie oferta sprzed roku niczym się za bardzo nie różni Może im na szkoleniach mówią, że mają gadać o nowych cennikach, żeby klient się cieszył, że tanio kupił Dzisiaj obdzwaniam za wełną Rockwoola i ta sama śpiewka, że od 20.04 wchodzi nowy cennik pewno niższy bo EUR tanieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 15.04.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 oni zawsze tak mówią. ja płaciłam miesiąc temu i była ta sama śpiewka. a w sumie oferta sprzed roku niczym się za bardzo nie różni Może im na szkoleniach mówią, że mają gadać o nowych cennikach, żeby klient się cieszył, że tanio kupił Dzisiaj obdzwaniam za wełną Rockwoola i ta sama śpiewka, że od 20.04 wchodzi nowy cennik pewno niższy bo EUR tanieje tylko jak tworzyli ten cennik i kalkulowali to Ojro stało wysoko jeszcze to nic że dzisiaj kurs spada - jak oni mogli brać kurs z zeszłego tygodnia, albo średni z poprzedniego miesiąca. Różnie ten kurs przyjmują niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.04.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 taaaz rockwoolem też była taka śpiewka. kupować bo drożeje, dostałam trzecia z kolei wycene wełny na przestrzeni ostatniego roku - każda tańsza od poprzedniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AKISHA 15.04.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ja osobiście wybrałabym wersję ogrodzenia po zmianach. Sama taką zaplanowałam u siebie Z tą różnicą, że będę mieć szersze murki przy wiacie śmietnikowej, bo będą tam w ogrodzeniu zlokalizowane liczniki. A sama wiata jest zaprojektowana między bramą garażową a furtką, tak co by zgodnie z przepisami nie była za blisko sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 15.04.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Ja osobiście wybrałabym wersję ogrodzenia po zmianach. Sama taką zaplanowałam u siebie Z tą różnicą, że będę mieć szersze murki przy wiacie śmietnikowej, bo będą tam w ogrodzeniu zlokalizowane liczniki. A sama wiata jest zaprojektowana między bramą garażową a furtką, tak co by zgodnie z przepisami nie była za blisko sąsiada. No i taka wersja będzie A miejsce na śmietnik mam w samym rogu, bo mam zgodę sąsiada na to, on sobie dostawi z drugiej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 15.04.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Efilko a skad moglam przypuszczac ze Ty po roku bedziesz pamietac takie szczegoly? (doczytalam ze rok temu zamawialas wiec ja bym juz na pewno nawet nie wiedziala jakich mam rozmiarow te brame) Dzieki za odpowiedzi i skoro tak chetnie udzielacie odpowiedzi to jeszcze "podrecze" W linku od wodza(dzieki za linka) w tabelce jako standard maksymalna wysokosc bramy o szerokosci 5000 mm jest 2250 mm -jak sie to ma do info od Efilki? Efilka i czemu ta wysokosc podana przez Ciebie taka "nie okragla?" Mam rozumiec ze otwor robie normalnie na 2400 a ta szczelina zostaje do zamaskowania? Moj garaz jest szerokosci 6 m a otwor na brame mam zaprojektowany na 5 m.Zostaje po bokach z kazdej strony po 50 cm a na schemacie cos pokazuja ze ma byc min 90 czy w takim wypadku musze zwezac szerokosc bramy czy ja zle czytam te rysunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 15.04.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Efilko a skad moglam przypuszczac ze Ty po roku bedziesz pamietac takie szczegoly? (doczytalam ze rok temu zamawialas wiec ja bym juz na pewno nawet nie wiedziala jakich mam rozmiarow te brame) Dzieki za odpowiedzi i skoro tak chetnie udzielacie odpowiedzi to jeszcze "podrecze" W linku od wodza(dzieki za linka) w tabelce jako standard maksymalna wysokosc bramy o szerokosci 5000 mm jest 2250 mm -jak sie to ma do info od Efilki? Efilka i czemu ta wysokosc podana przez Ciebie taka "nie okragla?" Mam rozumiec ze otwor robie normalnie na 2400 a ta szczelina zostaje do zamaskowania? Moj garaz jest szerokosci 6 m a otwor na brame mam zaprojektowany na 5 m.Zostaje po bokach z kazdej strony po 50 cm a na schemacie cos pokazuja ze ma byc min 90 czy w takim wypadku musze zwezac szerokosc bramy czy ja zle czytam te rysunki? Rzucam okiem w katalog i na stronie 44 na dole czytam tabelkę: Przy szerokości bramy 5m to wysokość możesz mieć 2500, dalej 2375 - do tych wysokości napęd ultra excellent lang, dalej już jest rozmiar 2250, 2125, 2000, - do tych napęd ultra excellent. Te powyżej są standardowe, inne już nie - oczywiście dla szerokości 5m. Min 90, ale jednostki Ci się pomyliły to są mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 15.04.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Dzieki Krzysiu Otworzylam podanego linka i wywalilo mi od razu tabelke wiec nie grzebalam dalej szukac jakis innych stron Wieczorkiem na spokojnie siade pogrzebac info o tych napedach(czym sie roznia i jaka jest cena) bo teraz "skacze" miedzy kompem a dziecmi a potem sa takie efekty ze martwie sie czy mi 50 cm po bokach starczy A Ty jaki naped wybrales(doczytalam tylko ze jakis fabryczny) i jakich rozmiarow jest wogole twoja brama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 15.04.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Dzieki Krzysiu Otworzylam podanego linka i wywalilo mi od razu tabelke wiec nie grzebalam dalej szukac jakis innych stron Wieczorkiem na spokojnie siade pogrzebac info o tych napedach(czym sie roznia i jaka jest cena) bo teraz "skacze" miedzy kompem a dziecmi a potem sa takie efekty ze martwie sie czy mi 50 cm po bokach starczy A Ty jaki naped wybrales(doczytalam tylko ze jakis fabryczny) i jakich rozmiarow jest wogole twoja brama? Ja też tu z doskoku U mnie będzie napęd zalecany do tej wielkości bramy ( 4500x2250 i też mam garaż 6m szeroki w środku), czyli ultra excellent. Taka szerokość bramy mi wystarczy - w końcu 2 samochodami na raz nie będę się przez nią przeciskał Jakby co to tu możesz pobrać katalog: http://www.normstahl.pl/redx_tools/mb_download.php/mid.108065115090088056118103069112115061/Bramy_segmentowe_EURO_i_ALUFRAME.pdf Na stronie 41 są wyszczególnione cechy napędów, w Twoim przypadku będzie też Ultra Excellent lub Ultra Excellent Lang do większych bram ( w zależności od rozmiaru jak podawałem wcześniej. W zasadzie nie ma wyboru co do napędu, bo nie ma takiej potrzeby i nie ma się co nad nimi specjalnie rozwodzić - są dobre. Najważniejsze to w bramach Normstahla serii Euro jest precyzyjny montaż. Firmy montujące te bramy specjalnie rabatów nie dają - raczej symboliczne 3%, ale najważniejsze jest renoma i fachowości firmy montującej - na to przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 15.04.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Masz racje to tak jak z oknami.Mam nadzieje ze trafie na prawdziwych fachowcow i bedzie to pozadnie wpasowane Ja z wiedzy budowlanej mam raczej mierny caly czas skupiam sie nad tematem funkcjonalnosci domu (jak sobie sprzety i pomieszczenia poustawiac) bo i tak to co czytam o lepikach ,styropianach itd jest dla mnie czarna magia Kiedys bylam przeciwniczka bezposredniej lazienki tylko dla sypialni ale dzis zaczelam sie zastanawiac czy nie przerobic troche tych pomieszczen i jednak zlikwidowac wejscie z holu robiac je wlasnie w sypialni.Obecnie mam tam narysowana szafe wnekowa ale gdybym poszezyla lekko pokoj wyszlaby mini garderoba na 160 cm szeroka i przez nia mozna byloby wchodzic do lazienki. Wszystko zaczelo sie od tego ze maz uparl sie na dodatkowe wc na parterze (osobne) wiec zaczelam wymyslac ze nie potrzebuje wtedy jeszcze ogolnej lazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 15.04.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 No masz te dylematy Ale pamiętaj z pozoru drobne zmiany mogą potem sporo kosztować. Musisz też określić, czy wola zmiany wynika z faktycznej potrzeby, czy to tylko chwilowy kaprys - te są najgorsze - czasem ustalone rzeczy potrafią wywrócić do góry nogami dobre koncepcje A tak wogóle to muszę Ci strzelić OPR...a Efilka pewno też już Ci strzeliła. Gdzie Twój dziennik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 15.04.2009 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Nie mam polotu pisarskiego i pewnie bylby nudny zwlaszcza ze zdjec byloby tam baaaaaardzo malo ( nie mam takiej mozliwosci) Moze za rok jak bede na etapie wykonczeniowki zaloze jakis watke pod warunkiem ze naucze sie wkoncu wklejac tutaj foty ps Efilka chyba mnie lubi bo sie jeszcze do tego u mnie nie doczepila ( albo ma dar przewidywania i wie ze w tym dzienniku nie byloby zbytnich rewelacji ) Co do zmian to widocznie za duzo patrze na te rzuty i mi sie nudzi Maz postawil mnie jednak do pionu i musze przemyslec za i przeciw takiemu rozwiazaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 16.04.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Krzysiu ale mnie wyczułeś. Właśnie miałam się do tego przyczepić kakuś - lubię Cię dlatego właśnie chciałabym Cię odwiedzać a wklejać zdjęcia uczę jak nikt inny więc jedna krótka lekcja i po wymówce Wracając jeszcze do otworu bramy. Zrób sobie wyższy niż brama. Po pierwsze dlatego że nie wiadomo jak wysoka wylewka Ci wyjdzie. A po drugie - pamiętaj że ościeże trzeba ocieplić. I to zarówno od góry jak i po bokach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 16.04.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Krzysiu ale mnie wyczułeś. Właśnie miałam się do tego przyczepić kakuś - lubię Cię dlatego właśnie chciałabym Cię odwiedzać a wklejać zdjęcia uczę jak nikt inny więc jedna krótka lekcja i po wymówce Wracając jeszcze do otworu bramy. Zrób sobie wyższy niż brama. Po pierwsze dlatego że nie wiadomo jak wysoka wylewka Ci wyjdzie. A po drugie - pamiętaj że ościeże trzeba ocieplić. I to zarówno od góry jak i po bokach! to i ja się dołaczę - czy to oznacza, że wymiary podawane jako mozntażowe trzeba powiększyć o grubość ocieplenia ścian? zaczynam miec z tym dylematy bo niedługo zaczną mi na porządnie budować więc chciałbym uniknąć problemów w przyszłości Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 16.04.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 oni podają jaki ma być otwór w ścianie. jak się okazało - gotowej. sam musisz tak wycyrklować żeby udało Ci się jednocześnie zamontowac bramę i docieplić ościeże. ja byłam na tyle mądra żeby zrobić większy otwór na wysokość (jak przyjechał facet na pomiar to było 2,37, z czego się prawie nic nie ostało po wylewkach na ocieplenie). ale już o szerokości nie pomyślałam głównie dlatego że wydawało mi się że od razu przy brzegu lecą prowadnice. no i mam za swoje - teraz każdy centymetr styropianu zabiera mi światło otworu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 16.04.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 oni podają jaki ma być otwór w ścianie. jak się okazało - gotowej. sam musisz tak wycyrklować żeby udało Ci się jednocześnie zamontowac bramę i docieplić ościeże. ja byłam na tyle mądra żeby zrobić większy otwór na wysokość (jak przyjechał facet na pomiar to było 2,37, z czego się prawie nic nie ostało po wylewkach na ocieplenie). ale już o szerokości nie pomyślałam głównie dlatego że wydawało mi się że od razu przy brzegu lecą prowadnice. no i mam za swoje - teraz każdy centymetr styropianu zabiera mi światło otworu To u mnie będzie podobnie - nie pomyślałem o ociepleniu ościeża Ale nic to zobaczymy po zamontowaniu bramy jak to będzie - nie ma co zbytnio lamentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzu1 16.04.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 oni podają jaki ma być otwór w ścianie. jak się okazało - gotowej. sam musisz tak wycyrklować żeby udało Ci się jednocześnie zamontowac bramę i docieplić ościeże. ja byłam na tyle mądra żeby zrobić większy otwór na wysokość (jak przyjechał facet na pomiar to było 2,37, z czego się prawie nic nie ostało po wylewkach na ocieplenie). ale już o szerokości nie pomyślałam głównie dlatego że wydawało mi się że od razu przy brzegu lecą prowadnice. no i mam za swoje - teraz każdy centymetr styropianu zabiera mi światło otworu To u mnie będzie podobnie - nie pomyślałem o ociepleniu ościeża Ale nic to zobaczymy po zamontowaniu bramy jak to będzie - nie ma co zbytnio lamentować to temat jest bardziej skomplikowny niż by się wydawalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts