Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Uli i Krzysztofa Krzewuszka Poznań

Gość Gosc_gość

Recommended Posts

oni podają jaki ma być otwór w ścianie. jak się okazało - gotowej. sam musisz tak wycyrklować żeby udało Ci się jednocześnie zamontowac bramę i docieplić ościeże.

ja byłam na tyle mądra żeby zrobić większy otwór na wysokość (jak przyjechał facet na pomiar to było 2,37, z czego się prawie nic nie ostało po wylewkach na ocieplenie). ale już o szerokości nie pomyślałam głównie dlatego że wydawało mi się że od razu przy brzegu lecą prowadnice.

no i mam za swoje - teraz każdy centymetr styropianu zabiera mi światło otworu

To u mnie będzie podobnie - nie pomyślałem o ociepleniu ościeża :oops:

Ale nic to zobaczymy po zamontowaniu bramy jak to będzie - nie ma co zbytnio lamentować :roll:

to temat jest bardziej skomplikowny niż by się wydawalo :-?

Byłem wczoraj u przedstwiciela koło Panoramy i w sumie okazuje się że otwór wystarczy zrobić 1-2 cm wiekszy niż podawany w katalogu. wszystko zależy czy wogóle chce sie ocieplać ten kawałek sciany... ja go chyba ocieplę ale na zasadzie żeby nie przemarzalo w tym miejscu czyli pewno 2 -3 cm na strone... tak sobie myślę

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
Krzysio

co dokładnie chcesz wiedzieć i na co Ci to? mój tata produkuje drzwi drewniane więc na pewno ci mogę jakoś pomóc

Hej Efilko

Potrzebne mi to wiedzieć, żeby wybrać dobre drewno na drzwi, żeby dobre okucia były, uszczelki odpowiednio dobre i takie tam - nie znam się na tym i dlatego chciałbym poszerzyć swoją wiedzę, przed zamawianiem :roll:

Gość Gosc_gość
:) Wybrałeś śliczne te drzwi zewnętrzne - nie są przekombinowane - proste i eleganckie; rozumiem, że drewniane ? Gdzie je wypatrzyłeś ?

Pozdrawiam

Przybiegłem przywitać :wink:

No i o to z tymi drzwiami chodzi - proste i eleganckie. Cały dom chcę zrobić w takim stylu, bez zbędnych ozdobników, tylko gdzieniegdzie akcenty podkreślające styl. 8)

Drzwi wypatrzyłem na stronach firmy ADPOL

http://www.adpol.pl/pl/media.html

wybierasz folder drzwiowy i tam jest model 41

Niestety te drzwi w firmie ADPOL słono kosztują, bo miałem w zeszłym roku wycenę na te drzwi za ciut ponad 10tys netto + VAT :-?

Ale jutro się do nich przejadę i zagadam jeszcze raz - może obniżyli loty.

Na razie mam namierzonych stolarzy pod Rawiczem, którzy mogą mi zrobić takie drzwi pod wzór za 6 tys. - i ta cena jest zdecydowanie korzystniejsza.

http://drzwi-lapawa.prv.pl/

Ale wiem, że firma Adpol produkuje bardzo dobre jakościowo towary z tzw. wyższej półki i jutrzejsza wizyta przesądzi o wyborze producenta. Jak zrobią na mnie dobre wrażenie to może się szarpnę :p

W końcu drzwi wejściowe są wizytówką całego domu. :D

:o No - cena niezła ... Ale drzwi faktycznie - widać klasę.

Też preferuję styl prostoty. Nie pokażę Tobie jaki dom buduję bo mam projekt indywidualny od A do Z. Jak już założę dziennik :roll: - to wkleję (!?) tam rysunki.

A co do tych cen i szarpania się na więcęj niż z początku się zakładało to wiem coś o tym 8) Jak na razie co chwilę tak mi właśnie wychodzi - przy czym są odpowiednie argumenty: 1) budujemy dla siebie wymarzony domek, 2) przy całym ogromnym koszcie budowy te kilka stówek (czytaj : lub tys.) w te czy wewte - w końcu budujemy na lata ... 3) nie stać nas na tanie (miernej jakości) produkty bo za 2 lata, spłacając kredyt, nie będzie kasy na naprawy lub wymianę itd.itp. 4) oraz oczywiście - zakochałam się w tej dachówce i muuuuszę ją mieć - w końcu mój dach to jedyna ozdoba mojego domu (na marginesie - moja ukochana dachóweczka - Creaton Domino kolor łupek)

I tak oto - już na początku budowy coś mnie się zdaje, że zakładany budżet się trochę "rozjedzie" :roll:

Pozrawiam :)

- moja ukochana dachóweczka - Creaton Domino kolor łupek)

I tak oto - już na początku budowy coś mnie się zdaje, że zakładany budżet się trochę "rozjedzie" :roll:

łupek? hm... :roll: no jakoś to przeboleję :lol:

pokaż projekt. uwielbiam oglądać indywidualne. są takie dopasowane do potrzeb mieszkańców i takie... indywidualne :D

P.S. Te 'odpowiednie argumenty' stosowane przy każdym wyborze spowodują że nie będzie człowieka stać na wykończeniówke nawet na lichym poziomie. Trzeba niestety czasem zarzucić tą lekką rękę i pościbolić trochę kasę. :)

oraz oczywiście - zakochałam się w tej dachówce i muuuuszę ją mieć - w końcu mój dach to jedyna ozdoba mojego domu (na marginesie - moja ukochana dachóweczka - Creaton Domino kolor łupek)

Własnie sobie uświadomiłem ze chcialbym dokadnie obejrzec sobie ten kolor lupka tylko najlepiej w wersji na Optimie (też Creaton). Wiesz może gdzie mozna to w Poznaniu najlepiej oblukać. Widziałem łupek w angobie (na karpiówce creatona) ale teraz doszła jeszcze angoba szlachetna i cristal i zaczynam mieć dylematy :-? a powoli muszę podejmowac kroki w tym kierunku.

- moja ukochana dachóweczka - Creaton Domino kolor łupek)

łupek? hm... :roll: no jakoś to przeboleję :lol:

pokaż projekt. uwielbiam oglądać indywidualne. są takie dopasowane do potrzeb mieszkańców i takie... indywidualne :D

P.S. Te 'odpowiednie argumenty' stosowane przy każdym wyborze spowodują że nie będzie człowieka stać na wykończeniówke nawet na lichym poziomie. Trzeba niestety czasem zarzucić tą lekką rękę i pościbolić trochę kasę. :)

:o :o ... rozumiem, że znana Ci ona jest (w sensie dachówka) ? - w Twoim dzienniku nie widzę bo zdjęcia są niedostępne. A jeszcze Creaton Piatta też jest niczego sobie z tym że kolor typu łupek jest glazurowany a ja takiego nie chciałam :)

Projekt pokażę jak tylko ogarnę wklejanie zdjęć :roll:

A co do pohamowania nadmiernego wydawania kasy - to tak jak mówisz, tak jak mówisz . Święta racja 8) .... ale tak ciężko się czasami pochamować :wink:

Pozdrawiam

oraz oczywiście - zakochałam się w tej dachówce i muuuuszę ją mieć - w końcu mój dach to jedyna ozdoba mojego domu (na marginesie - moja ukochana dachóweczka - Creaton Domino kolor łupek)

Własnie sobie uświadomiłem ze chcialbym dokadnie obejrzec sobie ten kolor lupka tylko najlepiej w wersji na Optimie (też Creaton). Wiesz może gdzie mozna to w Poznaniu najlepiej oblukać. Widziałem łupek w angobie (na karpiówce creatona) ale teraz doszła jeszcze angoba szlachetna i cristal i zaczynam mieć dylematy :-? a powoli muszę podejmowac kroki w tym kierunku.

Sprawdź w Budmarze w Baranowie :)

Gość Gosc_gość

U mnie budżet jak na razie jest w ryzach i się specjalnie nie rozjeżdża, ale...

To dzięki temu, że od stanu surowego otwartego podziękowałem za współpracę Generalnemu Wykonawcy i jadę systemem gospodarczym, przez to trochę pieniążków zostaje na inne rzeczy.

Poza tym od początku zakładałem górkę w stosunku do kosztorysu podawanego przez Archon także nie jest u mnie tak źle. :)

Aczkolwiek przydało by się sprzedać mieszkanko - nie trzeba by było brać kolejnej transzy kredytu. :roll: