Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Uli i Krzysztofa Krzewuszka Poznań

Gość Gosc_gość

Recommended Posts

No i nie trzeba zachowywać odległości 4m od granicy działki, a daje wystarczające doświetlenie garażu.

Bo jeszcze tego by brakowało, żeby w garażu wstawić normalne okna i powiesić firanki :lol: :lol: :lol: :wink:

Okno garażowe 150x90 wycenili mi na prawie 1,4k a mam je dwa. Trzecie takie samo jest na tej samej ścianie bocznej budynku w kotłowni, która jest za garażem, wiec tak czy siak 4 m muszą być zachowane od granicy działki. Na szczęście działka duża wiec nie ma problemu z ściubieniem metrów.

Nawet jak wyjdzie mi zabudowa jednej dziury za 700 to i tak jestem do przodu 8)

I co najważniejsze nie trzeba co miesiąc myć. :D :D :D

Eeh,

notowania notowaniami, ale wygrały ostatecznie drzwi nr 4 8)

Gratuluje podjęcia ostatecznej decyzji!

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W kotłowni zrobiłem kratkę do wentylacji grawitacyjnej jakby co - jakby się jakiś palant trafił co by nie chciał odebrać instalacji, bo tam będzie kocioł gazowy.

Dokładnie to samo powiedział mi mój architekt...

Cyt.: "Trzeba coś grawitacyjnego wstawić do kotłowni, bo mimo że przepisy mówią co innego, to zagazowani gazownicy mogą się uprzeć nie podpisać papierów...

Zrobimy w ścianie kanał wentyl. graw., a po odbiorze będzie pan mógł go sobie zaślepić - po co tracić nerwy na użeranie się z gazownią..."

Po pierwsze gratulacje dla Was z okazji powiększenia rodziny. Miałam już dawno napisać :oops:

Widzę, że drzwi zewn. będziemy mieć dość podobne, różnica w szerszym doświetlu z jednej strony zamiast dwóch symetrycznych. Doświetle boczne ma się otwierać, a otwór też ma 160*230, więc górne "okienko" też będzie niezbędne. Co to jest red meranti, tu mnie zaskoczyłeś - na początku rozmawiałam z nimi o dębowych drzwiach, wybarwionych na odpowiedni kolor, klamkę i zamek też wybrałam, ale szczegółow nie pamiętam. Czy wpłynęło to na cenę? Moze uda mi się obejrzeć Twoje drzwi jeszcze w warsztacie, bo zakładam wizytę koniec maja, poczatek czerwca, niech tylko w końcu będzie posadzka na dole. Mam nadzieję, że wysępię termin wykonania na koniec lipca.

Gość Gosc_gość
Po pierwsze gratulacje dla Was z okazji powiększenia rodziny. Miałam już dawno napisać :oops:

Widzę, że drzwi zewn. będziemy mieć dość podobne, różnica w szerszym doświetlu z jednej strony zamiast dwóch symetrycznych. Doświetle boczne ma się otwierać, a otwór też ma 160*230, więc górne "okienko" też będzie niezbędne. Co to jest red meranti, tu mnie zaskoczyłeś - na początku rozmawiałam z nimi o dębowych drzwiach, wybarwionych na odpowiedni kolor, klamkę i zamek też wybrałam, ale szczegółow nie pamiętam. Czy wpłynęło to na cenę? Moze uda mi się obejrzeć Twoje drzwi jeszcze w warsztacie, bo zakładam wizytę koniec maja, poczatek czerwca, niech tylko w końcu będzie posadzka na dole. Mam nadzieję, że wysępię termin wykonania na koniec lipca.

Czy wybierzesz Red Meranti czy dębowe to prawie żadna różnica, to i to dobre. Delikatnie różnią się struktura drewna, z obu materiałów mają u siebie drzwi na wystawce i oba wzory drewna mi się podobają, ale wydaje mi się, że w Red Meranti lepiej można odwzorować "strukturę drewna" jaka jest naniesiona na okna Oknoplastu. :roll: Cenowo czy Red Meranti czy dębowe nie robi różnicy na szczęście. :D

Powiem Wam że byłam przekonana że ta wentylacja jest obowiązkowa niezależnie od rodzaju pieca. My w każdym razie mamy wentylacje mechaniczną.

Co do drewna to dąb i meranti nie ma co porównywać. Jak masz w tej samej cenie to bierz dębine

Gość Gosc_gość
Powiem Wam że byłam przekonana że ta wentylacja jest obowiązkowa niezależnie od rodzaju pieca. My w każdym razie mamy wentylacje mechaniczną.

Co do drewna to dąb i meranti nie ma co porównywać. Jak masz w tej samej cenie to bierz dębine

Wentylację też mam mechaniczną, ale dla świętego spokoju robię kratkę w kotłowni, żeby nie było problemów z odbiorem, bo zawsze się może jakiś kretyn trafić - mało obeznany w przepisach. :roll:

Co do drewna dąb czy meranti to zapytam jak moja 6 letnia Ola:

A dlaczego ? :p

Na szczęście moje dziecko jest na etapie: co to?

Nie chciałabym się wdać w jałowe dyskusje. Zaufasz mi? :wink: meranti to miliardy gatunków ale generalnie to taka egzotyczna sosna. dodatkowo nigdy nie wiesz z jakiej gęstości drewna ci zrobią a rozpiętość jest duża. Pewnie z rzadszego bo to gęste jest często bardzo ciemne i zabejcowane już nie prezentuje się tak okazale. liczy się też pochodzenie a tego nie będziesz przecież sprawdzał. dąb jest lepszy ale zazwyczaj dużo droższy. jest twardy i przez to niestety trudny w obróbce - za to też sobie liczą.

ja akurat nie bardzo lubię rysunek dębu ale jakby mi ktoś dał w tej samej cenie co meranti to bym się w życiu nie wahała.

Gość Gosc_gość
Na szczęście moje dziecko jest na etapie: co to?

Nie chciałabym się wdać w jałowe dyskusje. Zaufasz mi? :wink: meranti to miliardy gatunków ale generalnie to taka egzotyczna sosna. dodatkowo nigdy nie wiesz z jakiej gęstości drewna ci zrobią a rozpiętość jest duża. Pewnie z rzadszego bo to gęste jest często bardzo ciemne i zabejcowane już nie prezentuje się tak okazale. liczy się też pochodzenie a tego nie będziesz przecież sprawdzał. dąb jest lepszy ale zazwyczaj dużo droższy. jest twardy i przez to niestety trudny w obróbce - za to też sobie liczą.

ja akurat nie bardzo lubię rysunek dębu ale jakby mi ktoś dał w tej samej cenie co meranti to bym się w życiu nie wahała.

No to będzie dąb i dzięki za info - to mi wystarczy :wink:

Gość Gosc_gość
Pomocna uwaga z tym dębem i meranti, grunt to nie przekombinować :)

To fakt, zara do nich dzwonię i się spytam co Oni na to :wink:

Marudził trochę o wyższej cenie, ale go przekonałem i będzie dąb 8) :D

Bomba

nie będziesz żałował. W życiu bym Ci nie sprzedała w tej samej cenie. Chyba że meranti miałoby być w cenie dębu a nie na odwrót. Gratulacje

Gość Gosc_gość

Bomba

nie będziesz żałował. W życiu bym Ci nie sprzedała w tej samej cenie. Chyba że meranti miałoby być w cenie dębu a nie na odwrót. Gratulacje

Dzięki za gratulki, a przede wszystkim za poradę.

Mam nadzieję, że będą się dobrze prezentować i jeszcze lepiej sprawować :p

Gość Gosc_gość
No i na koniec mniej budowlanie.

Mam w planach kolejnego lokatora do domku :wink:

Nikt się nie upomniał, to ja będę pierwsza :p

Poprosimy o rozwinięcie myśli :D

Gościnnie u agakz rozwinąłem o co biega, ale chodzi o motorek Honda Transalp, tylko cicho bo żona stawia WETO :wink: