Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Uli i Krzysztofa Krzewuszka Poznań

Gość Gosc_gość

Recommended Posts

Kristofuros

dach imponujący, podglądam sobie jak go szalują; boszzz to lepsze niż robota na szydełku (dłuuuuugo, precyzyjnie...) :wink:.

Kris, Wasze schodki nie takie znowu skomplikowane :wink: , ale szerokość 90 cm to już na gotowo? czy teraz, przed tynkami? a jak jeszcze dorzucić barierkę to może sie zrobić ciasno :roll: :-?.

U nas kombinowali nieźle, żeby na gotowo wyszło jakieś 95cm.

pozdrawiam :D ,

bartolinka

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
Kristofuros

dach imponujący, podglądam sobie jak go szalują; boszzz to lepsze niż robota na szydełku (dłuuuuugo, precyzyjnie...) :wink:.

Kris, Wasze schodki nie takie znowu skomplikowane :wink: , ale szerokość 90 cm to już na gotowo? czy teraz, przed tynkami? a jak jeszcze dorzucić barierkę to może sie zrobić ciasno :roll: :-?.

U nas kombinowali nieźle, żeby na gotowo wyszło jakieś 95cm.

pozdrawiam :D ,

bartolinka

Dach to jeszcze nie jest, chociaż chciałbym, żeby już dach robili i okna wstawili jak u agakz :p

Z tymi schodami to myślę, że nie jest tak źle na gotowo to ma być 90cm,

ostatnio byłem u kolesia co ma w domu klatkę 70cm i tam ma dopiero ciasno i w dodatku ma 2 piętra :roll:

W każdym razie zagadam z majstrami, czy nie da się tam paru cm dołożyć, bo nawet szczerze mówiąc o tym nie myślałem :p

Gość Gosc_gość
Kris :D,

późno pisałam :roll: , strop miało być :-? :wink: , co nie zmienia faktu, że imponujący :D.

pozdrawiam :D

bartolinka

To fakt jest konkrecik i prawie szydełkowa robota z tym zbrojeniem.

Gadałem z majstrami i szerzej na schodach się nie da. W świetle jest 186 cm

z tego wypada jeszcze 6 cm na ściankę działową po środku światła, bo pod schodami ma być spiżarnia. Ale majstry mówili, że teraz 90 cm to standard, także Ty mając 95 masz już wypas :wink:

Gość Gosc_gość
GW pewnie czytają. Ale wiesz jak jest z czasem - dziś skończyliśmy omawiać elektrykę o 22.15 :D

Ładny stropik, pewnie zużyłeś cały beton w Poznaniu? :wink:

No tak, a potem mówisz, że GW mają dużo budów i mało czasu.

Terefere - cały czas chyba u Ciebie na budowie przesiadują i dla mnie nie mają czasu :wink: :p

Betonu tylko odrobinka, siakieś 70 ton :wink: :oops:

• 3 weeks później...
Gość Gosc_gość
no, domek zaczyna przypominać kształtem ten z Twojego avatarka :D

A te łuki to możesz znielubic jak dostaniesz wycenę stolarki :wink:

Czy tym razem wykonawca spędza dni u Ciebie, bo u nas go nieee maaaa?

Stolarka nie będzie taka droga - już widziałem jedną wycenę :wink:

A GW to jakoś dawno nie widziałem, ale następują konsultacje, uzgodnienia i małe zmiany na bieżąco telefonicznie :roll: :p

Gość Gosc_gość
Hej! Kochani jesteście z Poznania, może macie namiary na dobrą ekipę elektryków. Mam też pytanie skąd braliście kable i cały osprzęt Z góry dziękuję. Pozdrawiam :D

Witam

ale niestety jak się ma GW to nie bardzo się ma co polecać oprócz GW, tym bardziej, że do elektryki jeszcze trochę czasu mam.

Powodzenia w poszukiwaniach

Witam ! Gratuluje aktualnego stanu budowy. :p

Twój dziennik przeglądam już chyba 100 raz i z niecierpliwością czekam na nowe wpisy i fotki... bo też będę budował krzewuszkę G2 :D

Czekam teraz na warunki zabudowy, potem pewnie kilka małych zmian w projekcie... no i właśnie tu rodzi się pytanie co do wielkości salonu. Z fotek wygląda na "wąski", a jak jest w rzeczywistości? Jeszcze przed tym jak znalazłem Twój dziennik myślałem nad likwidacją podcienia tym samym powiększenia salonu. Jakie są Twoje odczucia - jak na to patrzysz :D

mile widziane fotki - [email protected]

Z góry dzięki, pozdrawiam.

Gość Gosc_gość
Witam ! Gratuluje aktualnego stanu budowy. :p

Twój dziennik przeglądam już chyba 100 raz i z niecierpliwością czekam na nowe wpisy i fotki... bo też będę budował krzewuszkę G2 :D

Czekam teraz na warunki zabudowy, potem pewnie kilka małych zmian w projekcie... no i właśnie tu rodzi się pytanie co do wielkości salonu. Z fotek wygląda na "wąski", a jak jest w rzeczywistości? Jeszcze przed tym jak znalazłem Twój dziennik myślałem nad likwidacją podcienia tym samym powiększenia salonu. Jakie są Twoje odczucia - jak na to patrzysz :D

mile widziane fotki - [email protected]

Z góry dzięki, pozdrawiam.

Witam w moich skromnych progach :D

Fotki świeżutkie będą dzisiaj. Wczoraj murarze skończyli murować ścianki działowe poddasza i tym samym skończony jest etap murarki i czekamy na rozpoczęcie etapu dach :p

Co do salonu, a w zasadzie salonu z jadalnią i holem ( bo to jedno pomieszczenie) to dla nas jest w sam raz. Będzie tam stół jadalny zaraz przy kuchni, na jedynej ścianie będzie wisiał TV i tam wstawimy narożnik z ławą, wstawimy tam też szeroką niską szafkę pod TV na której będzie stał sprzęt i tyle będzie tam mebli. Ta część z narożnikiem jest częścią wypoczynkową i żeby napić się kawki, pooglądać TV, czy też pogadać z familią czy ze znajomymi jest w zupełności wystarczająca. Poza tym jest tyle zalet podcienia, że my nawet nie pomyśleliśmy o tym, żeby go zlikwidować, wręcz przeciwnie - podcień to było jedno z kryteriów wyboru projektu. Likwidując podcień dom będzie już inaczej wyglądał i już nie będzie taki ładny jak teraz od ogrodu. Musisz się zastanowić do czego będziesz wykorzystywał tą część salonu, jeżeli do tego co my to przestrzeni wystarczy. :p

Witam. Jeżeli chodzi o przeznaczenie salonu to dokładnie tak jak napisałeś, kawka, tv, rodzinka.. itp. umeblowanie ścianki z tv - tak samo, tylko zamiast narożnika chciałbym wstawić dwie kanapy 3 osobowe odsunięte od ścian - podoba nam się taki układ... no i właśnie z tym może być problem...

Co do elewacji ogrodowej, to po likwidacji podcienia byłaby bardzo podobna do frontowej :wink: a ta nam się bardzo podoba :D Trzeba będzie jeszcze sprawę z żoneczką przedyskutować, bo podcień fajny, ale i salonik większy by się przydał :roll: Może zanim zaczniemy budować (planowo kwiecień - maj) zobaczymy jakieś mebelki u Ciebie i wszystko sie rozjaśni :p

Pozdrawiam.

Gość Gosc_gość
Witam. Jeżeli chodzi o przeznaczenie salonu to dokładnie tak jak napisałeś, kawka, tv, rodzinka.. itp. umeblowanie ścianki z tv - tak samo, tylko zamiast narożnika chciałbym wstawić dwie kanapy 3 osobowe odsunięte od ścian - podoba nam się taki układ... no i właśnie z tym może być problem...

Ja też tak na początku myślałem, miały być 2 sofy i obie rozkładane (z tym byłby problem - bo z jedną by trzeba by wyjeżdżać całkowicie),ale po głębszym zastanowieniu stwierdziłem, że narożnik będzie bardziej praktyczny, zwłaszcza, że narożnik ma być też rozkładany i rozkładając narożnik będzie wygodne miejsce do spania dla gości i nie będzie trzeba sofą manewrować. Poza tym super wygodnie się "walnąć" w samym kącie narożnika i oglądać TV czy też poczytać sobie gazetkę :wink: Narożnik już wybraliśmy ma być http://www.etap-sofa.pl/ narożnik z serii MATEO

Co do elewacji ogrodowej, to po likwidacji podcienia byłaby bardzo podobna do frontowej :wink: a ta nam się bardzo podoba :D Trzeba będzie jeszcze sprawę z żoneczką przedyskutować, bo podcień fajny, ale i salonik większy by się przydał :roll: Może zanim zaczniemy budować (planowo kwiecień - maj) zobaczymy jakieś mebelki u Ciebie i wszystko sie rozjaśni :p

Pozdrawiam.

Mi elewacja ogrodowa z podcieniem się bardziej podoba :p

A z mebelkami u mnie to raczej wątpię, żebym się wyrobił przed przyszłymi wakacjami :roll:

Skończone są wszystkie ścianki działowe, ale jeszcze przedtem specjalna fotka dla kolegi jablo - salon z wymiarami.

no tego sie nie spodziewałem :p dziękować !!!

a tak wogóle, całe zamieszanie przez malutki błąd... na stronie archona jest podany zły wymiar szerokości salonu 2,92 m !!! W rzeczywistości jest 3,92 m co dopiero po przeanalizowaniu projektu architektoniczno - budowlanego dostrzegłem :oops:

Przy ewentualnej likwidacji podcienia robi sie problem z usytuowaniem drzwi balkonowych... więc chyba nie będziemy nic zmieniać ehh

I mam mocny dylemat, czy zamykać stan surowy i ciągnąć dalej budowę, czy też dać domeczkowi odpocząć i zacząć wczesną wiosną.

ja po stanie surowym planuje troszkę odczekać, domek odpocznie i moja kieszeń :p

Ps. narożnik super bardzo mi się podoba, ale dalej chodzi nam po głowie takie cuś :-?

http://img401.imageshack.us/img401/9666/82071997vh2.jpg

Gość Gosc_gość

ja po stanie surowym planuje troszkę odczekać, domek odpocznie i moja kieszeń :p

W moim przypadku domek odpocznie, ale moja kieszeń nie, bo odsetki od kredytu trzeba płacić :-?

Ps. narożnik super bardzo mi się podoba, ale dalej chodzi nam po głowie takie cuś :-?

http://img401.imageshack.us/img401/9666/82071997vh2.jpg

Sofa sofie nie równa i np sofa 3 osobowa jednego producenta będzie większa niż innego, a też może się Wam spodobać.

My np. do gabinetu na ścianę po prawej od drzwi chcemy dać sofę 3 osobową, ale tam jest tylko 206 cm szerokości ściany,ale nic to.

Akurat wejdzie tam sofa 3 osobowa, tego samego producenta co narożnik,

http://th.interia.pl/30,gaeab58a52989859/i767126.jpg

http://www.etap-sofa.pl meble nowoczesne i z serii Felix sofa 3 ma szerokość 205 cm czyli akurat wchodzi idealnie :D