Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Uli i Krzysztofa Krzewuszka Poznań

Gość Gosc_gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 827
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
Ja również przyłączam się do gratulacji !!! :p

Chwile mnie nie było, małe zawirowania... ale już nadrobiłem lekturę. Nie wiem jaka pogoda jest u was, ale u mnie ciemno, zimno i pada.... ciężko byłoby skakać po dachu...

Pozdrawiam

Dzięki za gratulki, a u nas właśnie pogoda nie taka zła.

Co prawda zimno i ponuro, ale przynajmniej nie pada.

Cieśle mogli by skakać po dachu, ale niestety nie skaczą :cry:

Gość Gosc_gość
Ja również śledzę Twój dziennik, komentarze. Zbieram informacje o GW .

No i serdeczne gratulacje!!!

Pozdrawiam :D

Magda

Witam w moich skromnych progach :D

Nie ma to jak podpatrzeć dotychczasową robotę przyszłego GW bez wychodzenia z domu :wink: 8)

Kristofuros mam pytanie, jaką będziecie mieć w garażu wentylację. Wiem, że masz mieć rekuperator z GWC, ale czy w garaż też będziecie mieli podłączony do systemu wentylacji mechanicznej. :roll:

I powiedz mi, na czym w końcu stanęło z wyciąganiem zapachów z nad kuchenki pochłaniacz czy wyciąg?

Gość Gosc_gość
Kristofuros mam pytanie, jaką będziecie mieć w garażu wentylację. Wiem, że masz mieć rekuperator z GWC, ale czy w garaż też będziecie mieli podłączony do systemu wentylacji mechanicznej. :roll:

I powiedz mi, na czym w końcu stanęło z wyciąganiem zapachów z nad kuchenki pochłaniacz czy wyciąg?

Hej

W garażu wentylacja grawitacyjna. Mechaniczna nie potrzebna - zwłaszcza, że drzwi z garażu do domu będą KMT ze specjalną uszczelką chroniącą od spalin i nie będzie żadnej wymiany (prawie, bo wchodzić trzeba) powietrza między kotłownią a garażem.

W kuchni jednak będzie wyciąg z wyprowadzeniem ponad dach ( dachówką wentylacyjną), pochłaniacze niestety tak nie do końca te zapachy pochłaniają i zawsze będzie się po domu rozchodzić, wyciąg jest bardziej skuteczny.

Przynajmniej takie są zalecenia naszego architekta :roll:

Dzięki za info. To chyba rzeczywiście lepsze rozwiązanie to z wyciągiem. My też tak zrobimy. Tylko kurcze, musiałabym wiedzieć dokładnie gdzie będzie umiejscowiona płyta grzejna, a do projektu kuchni jeszcze mi daleko i tu nasuwa się kolejne pytanie.

Powiedz mi proszę ile bierze Wasz architekt i kiedy trzebaby go nająć? Jeszcze przed adaptacją projektu? :roll:

Gość Gosc_gość
Dzięki za info. To chyba rzeczywiście lepsze rozwiązanie to z wyciągiem. My też tak zrobimy. Tylko kurcze, musiałabym wiedzieć dokładnie gdzie będzie umiejscowiona płyta grzejna, a do projektu kuchni jeszcze mi daleko i tu nasuwa się kolejne pytanie.

Powiedz mi proszę ile bierze Wasz architekt i kiedy trzebaby go nająć? Jeszcze przed adaptacją projektu? :roll:

Architekt bierze średnio stówa od powierzchni projektowanej, ale to mocno zależy od zadania im mniejsza robota tym metr droższy im większa robota tym metr tańszy.

Gość Gosc_gość
Guzmanka, tak się wtrącę - zaplanuj sobie rozkład kuchni. Niekoniecznie styl i kolor szafek, ale układ funkcjonalny - to jest potrzebne do zrobienia pionu do zlewozymwaka już w chudziaku, a zaraz potem do kabelkologii i reszty rurek :D Nie trzeba na końcu kuć i przesuwać.

Dokładnie jak Aga mówi, jak się chce i pomyśli o wszystkim to nie trzeba Architekta. Chociaż z Architektem jest bardzo wygodnie i jest o wiele łatwiej. :wink:

Architekt bierze średnio stówa od powierzchni projektowanej, ale to mocno zależy od zadania im mniejsza robota tym metr droższy im większa robota tym metr tańszy.

Uuuu to sporo bierze, jakby miał zaprojektować cały dom to można majątek stracić.

2 lata temu miałam robioną kuchnie w aktualnym mieszkaniu i Pani projektant fajnie mi ją zaplanowała, naprawdę byłam i jestem zadowolona. Szkoda, że świadczyła usługi dla konkretnego sklepu.

Macie racje, chyba najwyższa pora na zaplanowanie "układu funkcjonalnego".

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Piękny dom! Projektu szukam z Żonką już prawie pół roku, w ostatnim czasie Krzewuszka 2G wpadła nam w oko i od tego czasu jest numerem 1. Ma super rozstawione pomieszczenia, 2 lukarny (obowiązkowo dla mojej Żony). Podobnie jak Wy zlikwidowalibyśmy mniejszą łazienkę na poddaszu na rzecz powiększenia drugiej. Żeby nie było tak pięknie mamy tylko jeden problem, w warunkach zabudowy dla naszej działki jest napisane: "szerokość elewacji frontowej do 18 m" a z rzutów projektu wynika, że dom ma 18,29. Czy macie może jakieś rady jak rozwiązać ten problem? Czy iść w stronę próby zmiany warunków zabudowy czy może starać się zwęzić o 30 cm projekt np. kosztem garażu.

Poza tym nasza działka ma wymiary 26,5m(szeroka) na 80m(długa), czy tak szeroki dom nie będzie wyglądał brzydko na tak wąskiej działce. Co sądzicie?

Gratuluje szybko rosnącego domu i wyboru pięknego projektu.

Pozdrawiamy

Iwona i Michał

Gość Gosc_gość
Piękny dom! Projektu szukam z Żonką już prawie pół roku, w ostatnim czasie Krzewuszka 2G wpadła nam w oko i od tego czasu jest numerem 1. Ma super rozstawione pomieszczenia, 2 lukarny (obowiązkowo dla mojej Żony). Podobnie jak Wy zlikwidowalibyśmy mniejszą łazienkę na poddaszu na rzecz powiększenia drugiej. Żeby nie było tak pięknie mamy tylko jeden problem, w warunkach zabudowy dla naszej działki jest napisane: "szerokość elewacji frontowej do 18 m" a z rzutów projektu wynika, że dom ma 18,29. Czy macie może jakieś rady jak rozwiązać ten problem? Czy iść w stronę próby zmiany warunków zabudowy czy może starać się zwęzić o 30 cm projekt np. kosztem garażu.

Poza tym nasza działka ma wymiary 26,5m(szeroka) na 80m(długa), czy tak szeroki dom nie będzie wyglądał brzydko na tak wąskiej działce. Co sądzicie?

Pozdrawiamy

Iwona i Michał

Witam w moich skromnych progach :p

Działkę macie w sam raz na ten dom, moja ma szerokość 26m ( co do cm).

W warunkach zabudowy mamy szerokość domu maksymalnie do 20m.

Jeśli macie czas to zmieńcie warunki zabudowy (pewno trochę to potrwa - z 2 miesiące może trochę krócej/dłużej), jeśli nie to opcja ze zwężeniem garażu nie jest zła - jest wystarczająco szeroki, żeby go trochę zwęzić. Archon jak projektował ten dom dla nas zaproponował w I wersji koncepcji szerokość garażu 5.80 jako dość komfortową szerokość, a w waszym przypadku było by tylko 9 cm mniej. 5.70 m szerokości to też całkiem wygodnie. My chcieliśmy wykorzystać szerokość działki dlatego dołożyliśmy te 20cm.

Pozdrawiamy

Iwona i Michał

Witam w moich skromnych progach :p

Działkę macie w sam raz na ten dom, moja ma szerokość 26m ( co do cm).

W warunkach zabudowy mamy szerokość domu maksymalnie do 20m.

Jeśli macie czas to zmieńcie warunki zabudowy (pewno trochę to potrwa - z 2 miesiące może trochę krócej/dłużej), jeśli nie to opcja ze zwężeniem garażu nie jest zła - jest wystarczająco szeroki, żeby go trochę zwęzić. Archon jak projektował ten dom dla nas zaproponował w I wersji koncepcji szerokość garażu 5.80 jako dość komfortową szerokość, a w waszym przypadku było by tylko 9 cm mniej. 5.70 m szerokości to też całkiem wygodnie. My chcieliśmy wykorzystać szerokość działki dlatego dołożyliśmy te 20cm.

Nasze wątpliwości co do szerokości działki szybko udało Ci się rozwiać!! :-)))

Dzwoniłem do gminy i na zmianę warunków zabudowy trzeba czekać ok 3 miesiące, w przypadku pozytywnej opinii kosztuje to 400 PLN. Teoretycznie zmiana warunków zabudowy jest tańsza bo zwężenie projektu o te nieszczęsne 29 cm u architekta na pewno będzie kosztować więcej.

W przyszłym roku chcemy postawić dom w stanie surowym, a w 2010 go wykończyć.

Gość Gosc_gość

Nasze wątpliwości co do szerokości działki szybko udało Ci się rozwiać!! :-)))

Dzwoniłem do gminy i na zmianę warunków zabudowy trzeba czekać ok 3 miesiące, w przypadku pozytywnej opinii kosztuje to 400 PLN. Teoretycznie zmiana warunków zabudowy jest tańsza bo zwężenie projektu o te nieszczęsne 29 cm u architekta na pewno będzie kosztować więcej.

W przyszłym roku chcemy postawić dom w stanie surowym, a w 2010 go wykończyć.

Cieszę się, że byłem pomocny :p

Jak będziesz miał jakieś pytania to śmiało :wink:

Gość Gosc_gość
Z niecierpliwością czekamy na zdjęcia domu krytego dachówką....

Pozdrawiam

Michał

Dachówki kładą tylko, że to wolno idzie bo pogoda nieszczególna - ciągle pada i pada.

Rynny zamontowane już prawie na około i dachówka położona na jednej połaci z boku po prawej.

Poza tym nie ma kiedy zrobić fotek, bo po pracy się wraca i już ciemno :-?

Gdyby nie "szperacz" akumulatorowy z żarówką halogenową to bym nawet nie wiedział co jest zrobione :wink:

W każdym razie stwierdzam, że wybór tej dachówki był jednym z najbardziej trafionych wyborów :p

Od piątku ma już nie padać wg prognoz i pewno dekarze podgonią.

W sobotę zrobię fotki i wkleję do dziennika.

Z niecierpliwością czekamy na zdjęcia domu krytego dachówką....

Pozdrawiam

Michał

Dachówki kładą tylko, że to wolno idzie bo pogoda nieszczególna - ciągle pada i pada.

Rynny zamontowane już prawie na około i dachówka położona na jednej połaci z boku po prawej.

Poza tym nie ma kiedy zrobić fotek, bo po pracy się wraca i już ciemno :-?

Gdyby nie "szperacz" akumulatorowy z żarówką halogenową to bym nawet nie wiedział co jest zrobione :wink:

W każdym razie stwierdzam, że wybór tej dachówki był jednym z najbardziej trafionych wyborów :p

Od piątku ma już nie padać wg prognoz i pewno dekarze podgonią.

W sobotę zrobię fotki i wkleję do dziennika.

A w Lublinie już chyba ze 2 tygodnie nie padało, dziś piękna pogoda, słonko grzeje, jest 15 stopni...