Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po co ocieplenie fundamentow bez piwnicy ?

Recommended Posts

No nie.

Do poziomu scian fundamentowych mam keramzyt a wyzej styropian. Czyli styropian wypada juz na scianach zewnetrznych (jednowarstwowych) i mostka niet.

Tak jak pisalem - ja tego w projekcie nie mam ale slyszalem ze powinno byc tylko nie wiem po co. Nie mialem tez w projekcie wienca na sciance kolankowej (!) wiec wole sie upewnic czy brak ocieplenia nie wynika z prostej pomylki.

pozdrowienia

ZB1

Pytanie Zbyszka uważam za zasadne. Frankai myśli chyba o izolacji p/wilgociowej. Po co ocieplać ściany fundamentów skoro wszystko i tak jest w gruncie i żadne różnice temperatur nie występują? Nie mówię, że to jest niepotrzebne, tylko sam nie potrafię znaleźć sensownego argumentu "za". Odpowiedź Frankai jest dla mnie niejasna kompletnie.

Keramzyt i styropian masz wewnątrz murów. A z gruntu i powietrza (podłoga jest zwykle trochę ponad gruntem, więc ściany fundamentowe troszę wystają ponad grunt) zimno przenika Ci do ściany budynku. Beton dość dobrze przekazuje ciepło (zimno), więc mozesz sobie wyobrazić, że pod tą "ciepłą" ścianą masz -10. W narożniku pokoju masz więc mostek termiczny, bo tam ściana nie ma już 36-44cm, tylko w zasadzie styka się rogiem z tym -10stopni.

OK Frankai. Narysowalem sobie i juz widze ten mostek - w narozniku, gdzie grubosc sciany (naroznik-beton bloczka) ma praktycznie grubosc styropianu czyli 10 cm zamiast 44.

Marna sprawa. Zeby to ocieplic musialbym naklasc styropianu na cokol i zamiast elegancko cofnietego cokolika o pare cm bede mial blache wystajaca na zewnatrz co mi sie bardzo nie podoba :sad:

Jest jakis madry sposob jak to ominac ? Moze obnizyc fundament o 1 bloczek i keramzyt wylac jako plyte na fundamencie zamiast tradycyjnego podkladu. To juz zapytam projektanta.

Dzieki za porade

ZB1

A może tylko nawet przestać się martwić. Wiesz ilu ludzi ma gorsze mostki niż Ty byś miał. Może jeszcze ktoś tu poda inne powody ocieplania, oprócz tego wyżej i zmowy producentów styropianu :wink: ?

Zapytaj się tego projektanta, bo to nic nie kosztuje.