Bezdomny 12.09.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Tytuł długi, ale jako szczęśliwy posiadacz zamontowanych już okien dachowych jestem w rozterce. Za każdym razem gdy odwiedzałem różnych znajomych patrząc na to jak mają zainstalowane okna dachowe zwracałem uwagę iż różni się to od tego co zaleca nasze szanowne pismo - otóż u nikogo nie widziałem by dolnej krawędzi okna karton gips szedł prostopadle do podłogi a przy górnej równolegle co powinno owocować lepszym naświetleniem poddasza. Solenni sobie obiecywałem, że u mnie tak nie bedzie i co i będzie tak samo, bo wymusza to konstrukcja wymian więźby dachowej - belka wymiany jest o przekroju kwadratu więc kanał, czy jest sposób by to zmienić? Czy teraz po zakończeniu prac da się to poprawić? Jestem jeszcze przed tynkami ergo - pomocy chcę mieć widniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 13.09.2003 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Czy cisza oznacza, że wszyscy mają tak jak ja, czy też nikt nie wie jak to mozna poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.09.2003 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Zobacz, co na ten temat pokazują w instrukcji montażu np. firmy Velux (w formacie PDF) .Dla przykładu fragment rysunku z instrukcji montażu okna GGL/GGU :http://republika.pl/henok/images/velux2.gifJak widzisz wymiany powinny być odpowiednio odsunięte od krawędzi okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 13.09.2003 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 wymian nie "trzyma" konstrukcji okna, tylko krokwie, które zostały wycięte w miejscu okna (też nie do końca- bo trzyma rownież ocieplenie i folie, i deskowanie - jak jest). a okno dachowe wspiera się na krokwiach, więc wymian można odsunąć, tylko znowu nikomu z wykonawców nie chce sie pomyśleć i wykonać poprawnie. więc, jeżeli chcesz mieć widniej, musisz poprawić więźbę. osobiście uważam, że okno dachowe, pomimo, że według prawa budowlanego powinno tak samo jak okno w ścianie zajmować 1/8 pow. pomieszczenia, to daje o wiele więcej światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 13.09.2003 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Dzięki za informacje, szkoda, ze nie patrzyłem w instrukcje przy montażu, ale tak się chyba nie da budować - ja ciągle w pracy wiec .....Muszę teraz pomyśleć - zmieniać czy nie w sumie dałem bardzo duże podwójne okna wiec światła nie braknie, ale pozostanie przykre doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 14.09.2003 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Z samego rana wpadłem na działkę popatrzeć na moje nieszczęsne okna (to dziwne, jak szybko radość z posiadania czegoś może zamienić się w smutek - prawdą jest więc to co zawsze powtarza mój teść, że im mniej masz tym bardziej jesteś szczęśliwy ) no coż jak dobiję do krokiew ocieplenie (10 cm) i karton gips to okna będę bardzo głęboko Jak zaczniemy to rozbierać, to muszę dokupić drewna, i przy okazji coś z łatwoscią może się uszkodzić ; Jak to zrobić bezpiecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.09.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Z samego rana wpadłem na działkę popatrzeć na moje nieszczęsne okna (to dziwne, jak szybko radość z posiadania czegoś może zamienić się w smutek - prawdą jest więc to co zawsze powtarza mój teść, że im mniej masz tym bardziej jesteś szczęśliwy ) no coż jak dobiję do krokiew ocieplenie (10 cm) i karton gips to okna będę bardzo głęboko Jak zaczniemy to rozbierać, to muszę dokupić drewna, i przy okazji coś z łatwoscią może się uszkodzić ; Jak to zrobić bezpiecznie? Na odległość trudno coś doradzić. Poproś o radę kierownika budowy lub cieślę, który robił Ci więźbę. Pokaż im instrukcję montażu okien - z pewnością sobie z tym problemem poradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 14.09.2003 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 od razu nie wpadaj w panikę. twoi znajomi przecież też mają ocieplenia i inne "duperele". jak cię nie odrzuciło u nich, to u siebie też się przyzwyczaisz. a jeżeli będziesz naprawiać to mam jedną radę: ostrożnie i z wyczuciem., a na pewno nie bez nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bezdomny 14.09.2003 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 W panikę nie wpadam od biedy po prostu będzie ciut ciemniej, nie wiem jak będzie zachowywało się okno zimą (obieg powietrza a skraplanie się pary na szybie). Moja rada dla innych nie chwalcie ekip, jak ich pochwaliłem to teraz mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts