Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna w dachu - montaż, wymiany a ilość wpadającego światła

Bezdomny

Recommended Posts

Tytuł długi, ale jako szczęśliwy posiadacz zamontowanych już okien dachowych jestem w rozterce. Za każdym razem gdy odwiedzałem różnych znajomych patrząc na to jak mają zainstalowane okna dachowe zwracałem uwagę iż różni się to od tego co zaleca nasze szanowne pismo - otóż u nikogo nie widziałem by dolnej krawędzi okna karton gips szedł prostopadle do podłogi a przy górnej równolegle co powinno owocować lepszym naświetleniem poddasza. Solenni sobie obiecywałem, że u mnie tak nie bedzie i co i będzie tak samo, bo wymusza to konstrukcja wymian więźby dachowej - belka wymiany jest o przekroju kwadratu więc kanał, czy jest sposób by to zmienić? Czy teraz po zakończeniu prac da się to poprawić? Jestem jeszcze przed tynkami ergo - pomocy chcę mieć widniej.

Zobacz, co na ten temat pokazują w instrukcji montażu np. firmy Velux (w formacie PDF) .

Dla przykładu fragment rysunku z instrukcji montażu okna GGL/GGU :

http://republika.pl/henok/images/velux2.gif

Jak widzisz wymiany powinny być odpowiednio odsunięte od krawędzi okna.

wymian nie "trzyma" konstrukcji okna, tylko krokwie, które zostały wycięte w miejscu okna (też nie do końca- bo trzyma rownież ocieplenie i folie, i deskowanie - jak jest). a okno dachowe wspiera się na krokwiach, więc wymian można odsunąć, tylko znowu nikomu z wykonawców nie chce sie pomyśleć i wykonać poprawnie. więc, jeżeli chcesz mieć widniej, musisz poprawić więźbę. osobiście uważam, że okno dachowe, pomimo, że według prawa budowlanego powinno tak samo jak okno w ścianie zajmować 1/8 pow. pomieszczenia, to daje o wiele więcej światła.

Dzięki za informacje, szkoda, ze nie patrzyłem w instrukcje przy montażu, ale tak się chyba nie da budować - ja ciągle w pracy wiec .....

Muszę teraz pomyśleć - zmieniać czy nie w sumie dałem bardzo duże podwójne okna wiec światła nie braknie, ale pozostanie przykre doświadczenie.

Z samego rana wpadłem na działkę popatrzeć na moje nieszczęsne okna (to dziwne, jak szybko radość z posiadania czegoś może zamienić się w smutek - prawdą jest więc to co zawsze powtarza mój teść, że im mniej masz tym bardziej jesteś szczęśliwy :-? ) no coż jak dobiję do krokiew ocieplenie (10 cm) i karton gips to okna będę bardzo głęboko :evil: Jak zaczniemy to rozbierać, to muszę dokupić drewna, i przy okazji coś z łatwoscią może się uszkodzić :x ; Jak to zrobić bezpiecznie?

Z samego rana wpadłem na działkę popatrzeć na moje nieszczęsne okna (to dziwne, jak szybko radość z posiadania czegoś może zamienić się w smutek - prawdą jest więc to co zawsze powtarza mój teść, że im mniej masz tym bardziej jesteś szczęśliwy :-? ) no coż jak dobiję do krokiew ocieplenie (10 cm) i karton gips to okna będę bardzo głęboko :evil: Jak zaczniemy to rozbierać, to muszę dokupić drewna, i przy okazji coś z łatwoscią może się uszkodzić :x ; Jak to zrobić bezpiecznie?

Na odległość trudno coś doradzić. Poproś o radę kierownika budowy lub cieślę, który robił Ci więźbę. Pokaż im instrukcję montażu okien - z pewnością sobie z tym problemem poradzą.