Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płatności za faktury VAT

Radziu_F

Recommended Posts

Bardzo proszę o pomoc w poniższej sprawie.

W styczniu 2006 kupiłem od dewelopera mieszkanie podpisując umowę przedwstępną. Termin odbioru mieszkania i przeniesienia własności w formie aktu notarialnego miał nastąpić do 31.12.2006 Niestety nastąpiło opóźnienie i terminy nie zostały zachowane. Mieszkanie odebrałem w połowie maja 2007 podpisując protokół zdawczo-odbiorczy. Odbiór techniczny budynku przez inspektorat budowlany nastąpił we wrześniu 2007. Natomiast podpisanie samego aktu notarialnego miało miejsce w październiku. Kilka tygodni wcześniej przed podpisaniem aktu notarialnego otrzymałem od dewelopera do zapłacenia faktury VAT za centralne ogrzewanie oraz eksploatację. Zostały one wystawione za okres od odebrania mieszkania (maj 2007) do momentu podpisania aktu notarialnego (październik 2007). Pragnę jeszcze dodać, iż w związku z brakiem wspólnoty mieszkaniowej (jest w trakcie tworzenia) faktury VAT są wystawiane do dnia dzisiejszego.

Moje pytanie brzmi: czy deweloper może ode mnie żądać zapłaty FV za czas, kiedy nie byłem prawnym właścicielem lokalu (okres maj - październik 2007). Czy może żądać uregulowania FV wnosząc pozew do sądu na podstawie, którego sąd wydaje sądowy nakaz zapłaty? Czy w ogóle może wystawiać FV za eksploatację i centralne ogrzewanie, jeżeli nie ma zapisu w umowie kupna mieszkania informacji odnośnie administrowania bloku przez dewelopera do czasu utworzenia wspólnoty mieszkaniowej? Co powinienem w tej sytuacji zrobić? Proszę o pomoc.

Jesli mieszkanie było ogrzewane, była CWU, i dom "funkcjonował", to ktoś za to MUSI zapłacić. Mieszkanie było do Twojej dyspozycji od maja - czyli od maja nominalnie byłeś włascicielem mieszkania, tylko formalnosci "sie przesunęły".

Od tego czasu (od daty przekazania i "objecia w posiadanie" przez Ciebie lokalu mieszkalnego deweloper grzał Ciebie, a nie siebie. Innym wyjściem jakie miał deweloper, to do czasu utworzenia sie wspólnoty "zamknąć" media. Można powiedzieć, że "poszed wam na rękę" - a wy niewdzięcznicy.... :lol:

przyznasz mi rację, że do czasu odbioru technicznego przez inspektorat budowlany

cały blok jest jeszcze budową... wpuszczenie lokatorów do ich mieszkań przed

samym odbiorem technicznym budynku można nazwać "dobrą wolą" dewelopera lub

chęcią uzyskania dodatkowego zysku ;)inspektorat może co najwyżej ukarać

dewelopera kilku tysięczną grzywną, gdy natomiast on w tym czasie wystawi ok 90

lokatorom przez okres kilku miesięcy faktury na kilka tys. zł. :wink:

a moim skromnym zdaniem deweloper szuka jeleni....

wiedział, że odbiór przez nadzór budowlany będzie później i specjalnie dokonał "odbioru" przez was w maju, żeby teraz wmówić wam, że musicie coś płacić...

mówienie że mieszkanie było "do dyspozycji" od maja, nie trzyma się kupy, bo o jakiej "dyspozycji" mowa? przecież kupujący nie mógł się zgodnie z prawem wprowadzić, czyli zadysponować mieszkaniem w sposób, w jaki się to normalnie robi..... czyż nie ?

właścicielem nieruchomości się jest, albo się nie jest..... nie ma w prawie pojęcia "nominalny właściciel mieszkania"..... kto jest wlaścicielem, ten ponosi koszty utrzymania....

podsumowujac: ja za okres sprzed aktu notarialnego bym nie płacił....niech idą do sądu i udowodnią, dlaczego ktoś miałby płacić za eksploatację ich (jeszcze wtedy) nieruchomości...

wspólnota mieszkaniowa powstaje sama z mocy prawa.... proponuję lekturę Ustawy o własności lokali.....

tak na szybko - zróbcie spotkanie właścicieli (poczytać Ustawę !), wybierzcie Zarząd (nawet tymczasowy) i Zarząd niech wystąpi do dewelopera o przekazanie dokumentów nieruchomości w tym umów na dostawę mediów....