Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sądzicie o podłogach IPOWOOD?

Monika81

Recommended Posts

Podłogi z ipo-wood są niezłe wszakże pod warunkiem że zastosujemy dodatkowy lakier bo ich lakier jest tragiczny ..było już parę topiców na forum na ten temat ...kleić na dwu-składniku i bezsprzecznie polakierować dodatkowo..a tak w ogóle to dobry produkt i nawet nie tak drogi..Powodzenia

Kiedys juz watek byl na ten temat, ale niewiele informacji sie pojawilo.

A ja mam pytanie: te deski sa albo lakierowane lakierem jakims UV, albo poliuretanowym. (Mam nadzieje, ze cos nie pokrecilam.) Ktory lepszy i skad wiadomo czym lakierowac, zeby lakier spodni sie nie "rozpuscil"? Bylam ogladac te deski i jednak roznia sie w dotyku te lakiery, jeden jest taki jakby gladki/"miekki", a drugi taki szorstkawy/tepawy/.

Brać raczej poliuretan( to gładkie) ja już lakierowałem taką posadzkę kilkakrotnie zmatowić mocno siatka polerską 150tką, i nałożyć dwuskładnikowy lakier wodny dowolnej sprawdzonej marki...( LobaWS duo nie odspoiła,2kpu bergera, Apu-2 z hartz lacka też nie),jeśli parkieciarz ma obawy to nic prostszego jak przeprowadzić próbę w rogu w mało widocznym miejscu zmatowić jakieś 20cm/kw ręcznie przetrzeć wilgotną ściereczka kilkakrotnie aby kurzu nie było) i nałożyć lakier odczekać 12-24 godz zależy jaka pogoda i przeprowadzić próbę przyczepności monetą ( kantem monety pocierając mocno o lakier) jeśli sie będzie łuszczył to nie wolno lakierować jeśli będzie się tylko lekko rysował to można spokojnie polakierować całość..Pozdrawiam

Dzieki za odpowiedz. Jest tylko jeden maly-duzy problem, te deski, ktore mi sie podobaja maja wlasnie ten drugi lakier i co wtedy z takim robic? :-? Jest gorszy?

Prawdopodobnie jest to olej nakładany fabrycznie na gorąco i utwardzany promieniami UV (twardszy).

Być może deska jest szczotkowana i dlatego odczuwasz, że jest tępa i szorstka.

Jedno musisz również przyjąć, że istnieje różnica między wykonaniem fabrycznym a rzemieślniczym. To drugie najczęściej odbiega od estetyki powłoki nałożonej fabrycznie w komorze bezpyłowej!

Poza tym ghost34 ma rację. Może tylko z tym dociskaniem pieniążka nie przesadzaj bo możesz również deskę uszkodzić. Z siła dwu kilogramów wystarczy. Możesz swoją siłę docisku sprawdzić na wadze łazienkowej. Weż pieniążek i dociśnij wagę tak aby pokazało się 2 -3 kilo. Zapamiętaj siłę z jaką naciskałaś i sprobuj to zrobić z lakierem.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Prawdopodobnie jest to olej nakładany fabrycznie na gorąco i utwardzany promieniami UV (twardszy).

Być może deska jest szczotkowana i dlatego odczuwasz, że jest tępa i szorstka.

Przepraszam jesli sie glupio spytam, ale lakier a olej UV to to samo? :-? Rozumiem, ze ten UV lakier nada sie tez do malowania tak samo jak tamten?

Dziekuje...

Lakier nadaje sie do lakierowania , olej nie absolutnie nie...można dołożyć jeszcze jedna warstwe albo oleju albo srodka pielegnujacego np. oil-balsam firmy loba i pod olejem gładkości nie ma co wymagać...taki jego urok..mam te deski na sklepie...i poprawiam je i olejami i srodkami pielegnujacymi...lakierowałem ludziskom na budowach jak wyżej już opisałem...

Lakier nadaje sie do lakierowania , olej nie absolutnie nie...można dołożyć jeszcze jedna warstwe albo oleju albo srodka pielegnujacego np. oil-balsam firmy loba i pod olejem gładkości nie ma co wymagać...taki jego urok..mam te deski na sklepie...i poprawiam je i olejami i srodkami pielegnujacymi...lakierowałem ludziskom na budowach jak wyżej już opisałem...

A ma Pan deski Ipowood jednolamelowe iroko? Z tego co pytalam sa lakierowane (UV) nie olejowane, stad moje pytanie co z nimi robic, czy rowniez nadaja sie i potrzeba w ogole "dolakierowac", jak w przypadku desek z lakierem poliuretanowym czy lepiej zostawic takie jakie sa? Bardzo podobaja mi sie kolorystycznie te deski no i sa jednolamelowe.

• 6 years później...