Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dowód osobisty dla małego dziecka

Recommended Posts

Proszę o pomoc w takiej sprawie. Właśnie jesteśmy na etapie zameldowania się w nowym domu i wyrobienia nowych dowodów osobistych. Pani poradziła żeby zrobic dowód dzicku. Syn ma 4 lata. Czy to jest konieczne?

Chodzi mi o to czy ktoś sprawdza tożsamośc dziecka jak się wyjeżdza za granicę np. Słowacja, Czechy, Chorwacja, Austria, Niemcy.

Pani powiedziała że czasami sprawdzają.

Co mam zrobic???

Za wiki

Minimalny wiek potrzebny do otrzymania dowodu

Z ustawy wprowadzającej obowiązek posiadania dowodu osobistego wynika, iż każdy pełnoletni obywatel polski zamieszkały w Rzeczypospolitej Polskiej ma obowiązek posiadać dowód osobisty od ukończenia 18. roku życia (Dz.U. 2006 nr 139 poz. 993, Art. 34 ust 1).

Istnieje jednak możliwość otrzymania dowodu osobistego wcześniej, nawet zaraz po urodzeniu. Dokument ważny przez 5 lat od daty wydania, można dostać już w wieku lat 13 (a na uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów - nawet nie ukończywszy trzynastego roku życia).

Tylko po co dowód. Jeżeli boisz się, że będą chcieli sprawdzić jego tożsamość na granicy to może lepiej paszport. Wtedy będziesz mogła pojechać chociażby do Turcji czy innego Bangladeszu.

Ja wyrobiłam dowody swoim małym dzieciom ( 4 i 5 lat) ponieważ zdaża nam się wyjeżdżać na południe Polski do rodziny, a jak dzieciaki nie miały dowodów to nie mogliśmy się ruszyć za granicę chociażby pozwiedzać, czy na zakupy.

Dzieci bez dokumentów nie możesz wywieźć z kraju, bo w razie kontroli może być ci trudno udowodnić że to twoje i polskie, szczególnie jeżeli jeszcze nie mówią :wink:

Oczywiście jeżeli planujesz więcej podróżować to lepszy będzie paszport, ja wybrałam dowody ze względu na ich rozmiar, łatwiej zawsze mieć przy sobie.

ja wyrobilem dowod mojemu 6 miesiecznemu bo paszport od konsulatu dostal tylko na rok i na granicy mimo ze prawdziwy cos im sie nie podobalo

a na dowodzie nie ma zadnego problemu odwiedzam anglie a to hory kraj pod wzgledem kontroli ( czasem ) pozdraiwam