Aga - Żona Facia 06.05.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Proszę o pomoc w takiej sprawie. Właśnie jesteśmy na etapie zameldowania się w nowym domu i wyrobienia nowych dowodów osobistych. Pani poradziła żeby zrobic dowód dzicku. Syn ma 4 lata. Czy to jest konieczne?Chodzi mi o to czy ktoś sprawdza tożsamośc dziecka jak się wyjeżdza za granicę np. Słowacja, Czechy, Chorwacja, Austria, Niemcy.Pani powiedziała że czasami sprawdzają. Co mam zrobic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selimm 06.05.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Co mam zrobic??? wyrobić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.05.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Za wiki Minimalny wiek potrzebny do otrzymania dowodu Z ustawy wprowadzającej obowiązek posiadania dowodu osobistego wynika, iż każdy pełnoletni obywatel polski zamieszkały w Rzeczypospolitej Polskiej ma obowiązek posiadać dowód osobisty od ukończenia 18. roku życia (Dz.U. 2006 nr 139 poz. 993, Art. 34 ust 1). Istnieje jednak możliwość otrzymania dowodu osobistego wcześniej, nawet zaraz po urodzeniu. Dokument ważny przez 5 lat od daty wydania, można dostać już w wieku lat 13 (a na uzasadniony wniosek rodziców lub opiekunów - nawet nie ukończywszy trzynastego roku życia). Tylko po co dowód. Jeżeli boisz się, że będą chcieli sprawdzić jego tożsamość na granicy to może lepiej paszport. Wtedy będziesz mogła pojechać chociażby do Turcji czy innego Bangladeszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-k-a 06.05.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 wczoraj złażyłam wniosek o dowód dla 3 latka. na wniosku piszę się ,że wyrazam zgodę na wyrobienie i podpis mamy i taty. pozd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajorCarter 06.05.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Ja wyrobiłam dowody swoim małym dzieciom ( 4 i 5 lat) ponieważ zdaża nam się wyjeżdżać na południe Polski do rodziny, a jak dzieciaki nie miały dowodów to nie mogliśmy się ruszyć za granicę chociażby pozwiedzać, czy na zakupy. Dzieci bez dokumentów nie możesz wywieźć z kraju, bo w razie kontroli może być ci trudno udowodnić że to twoje i polskie, szczególnie jeżeli jeszcze nie mówią Oczywiście jeżeli planujesz więcej podróżować to lepszy będzie paszport, ja wybrałam dowody ze względu na ich rozmiar, łatwiej zawsze mieć przy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 11.05.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 ja wyrobilem dowod mojemu 6 miesiecznemu bo paszport od konsulatu dostal tylko na rok i na granicy mimo ze prawdziwy cos im sie nie podobalo a na dowodzie nie ma zadnego problemu odwiedzam anglie a to hory kraj pod wzgledem kontroli ( czasem ) pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.05.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 A ile trwa wyrabianie takiego dowodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 12.05.2008 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 A ile trwa wyrabianie takiego dowodu? Normalnie tak jak dorosłym. U mnie w gminie 4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 13.05.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 ma racje .Moja córka ma paszport ale mozna miec i dowód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts