Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przegladajac rozne watki zauwazylem, ze na tym forum sa straszne zmarzlaki, gotowe grzac do 30°C w lazience :o

To bylaby ankieta wielopoziomowa, wiec zadam pytanie tekstem: jaka temperature uwazacie za optymalna i gdzie?

Od siebie odpowiem:

living: 20°C, w nocy 16-17°C

Lazienka: 20-22°C

sypialnia: 16-18°C

dzieciecy: 22-23°C

biuro: 14-18°C

No, zmarzluchy, jak tam u was?

Do temperatur łazienkowych osobiscie dorzucam 2 stopnie. Pozostałe temperatury zgodne z moimi upodobaniami, ale temperatura pokoju dziecięcego zależy od wieku dziecka. Im starsze tym może być niższa.

Do niskich temperatur można się przyzwyczaić, miałam znajomych którzy utrzymywali w domu 16-18 stopni i chodzili w krótkich rękawkach. Co więcej taka temperatura jest zdrowsza i nawet taki zmarźluch jak ja, czuje się w niej w sumie lepiej - w pewnym momencie mieszkałam w domu, którego nie dało się dogrzać. Moim mocno małoletnim wtedy dzieciom też nie było źle, co więcej chorowały mniej niż rówieśnicy (jak miały 3-4 lata to latały w krótkich rękawkach - ich wybór, a ja w polarze). Problem się zaczął wtedy, gdy zaczęłam spędzać dnie w mocno ogrzewanej pracy i wracałam do mało ogrzewanego domu. I to nie było ani fajne ani wesołe :evil:

IMHO powinno być:

16-18 tam gdzie się śpi

18-20 w pokojach dziennych

20-22 w łazience

Ponizej 16st jeśli się nie rusza (biuro) jest zimno. A dzieciakom nie potrzeba specjalnych temperatur 18-20 w dzień to w sam raz.

W sumie dla uproszczenia można przyjąć w dzień 19, w nocy 17, a w łazienkach 22. +/- jeden stopień.