MAGNA 06.05.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 przez moją dziłakę przepływa strumyk. Ot - niewielki ale wystarczył do stworzenia przez poprzednich właścicieli pokaźnego stawu - bagatela jakieś 800m2 wody Teran jest pagórkowaty i korci mnie żeby wywindować trochę tą wodę do góry tak, aby z pobliskiej skarpy woda spływała do naszej "sadzawki". Problem mam jeden - nie wiem jak to zrobić bez wykorzystania pomp i innych sztucznych energożernych "podciągaczy". Wiem, ze są metody, które pozwoliły na wybudowanie nawet fontann /Wersal bodajże???? / bez uzycia mechanicznych wspomagaczy. CZY KTOŚ WIE GDZIE SZUKAC INFORMACJI na ten temat? Wierzę że można zbudować system, który pozwoli na bezmaszynowe zbudowanie takiego wodospadu ale jeśli chodzi o takie sprawy zawsze byłam raczej cienka a w necie nie udało mi się znaleźć rozwiązań.... macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.05.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 owszem istnieje system bezmaszynowy niewolnicy z wiaderkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 06.05.2008 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Jest coś takiego.Jak nie było maszyn używano tego do pompowania wody.Nazywa się to lewar wodny,coś w rodzaju przekładni wodnej,gdzie mały strumień wody wytwarza w drugim zbiorniku ciśnienie pozwalające transportować wodę wyżej.Miałem tego schemat ale mi wcięło.Musisz poszukać w necie.Inna metoda to kapilarne podciąganie wody,ale nadaje się raczej do podlewania kwiatka w doniczce niż do pompowania wody na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 06.05.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 owszem istnieje system bezmaszynowy niewolnicy z wiaderkami Lub perpetuum mobile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 06.05.2008 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Bardzo popularny jest lewar przelewowy.N.p. rurka wylewająca wodę z akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.05.2008 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Jest coś takiego. Jak nie było maszyn używano tego do pompowania wody. Nazywa się to lewar wodny,coś w rodzaju przekładni wodnej,gdzie mały strumień wody wytwarza w drugim zbiorniku ciśnienie pozwalające transportować wodę wyżej.Miałem tego schemat ale mi wcięło.Musisz poszukać w necie. Inna metoda to kapilarne podciąganie wody,ale nadaje się raczej do podlewania kwiatka w doniczce niż do pompowania wody na górę. czyżby ten "lewar wodny" nie był maszyną tylko rósł w lesie i można by go przesadzić do ogródka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.05.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Bardzo popularny jest lewar przelewowy.N.p. rurka wylewająca wodę z akwarium. Lewar przelewa wodę w dół, a nie do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAGNA 07.05.2008 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 myślę, że skoro fontanny wersalskie działały już 400 lat temu można obejść się bez nowoczesnych systemów prądożernych i zrobić to w sposób "ekologiczny" tym bardziej że nie chodzi mi o super ciśnienie i posąg Neptuna sikający na środku Szukam od rana w necie.... wszędzie piszą o konstrukcjach wykorzystujących naturanle źródła, grawitację, itp ale nigdzie nic jasnego..... a co dopiero jakis schemat.. trzeba było na fizyce uważać hi hi.... zaczynam wietrzyć jakaś zmowę producentów sprzętu do tego typu instalacji __________ hmmmm.... ale pomysł z niewolnikiem mi się spodobał.... auć.... cholercia... mąż podejrzał posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 08.05.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 szukaj: "taran wodny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 08.05.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Cholewa,popieprzyłem taran z lewarem.Dawno temu to widziałem w starej książce o mechanice płynów.Tu jest schemat i zasada działania:http://www.darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/woda/taran.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 09.05.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 ktoś to produkuje:http://www.swistak.pl/aukcje/1993458,POMPA-WODNA-TARAN-WODNY.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAGNA 09.05.2008 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 GENIALNIE...... WIELKIE DZIĘKI....... no to czas się wtajemniczyć. Podzielę się informacjami czy się nadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 11.05.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 a nie da sie wykopac rowku jakiegos zeby poziomy wyrownac sam jestem ciekaw jak to wam wyszlo i szkoda ze ja nie mam takiego strumyka obok mnie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts