Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

naturalny strumień na działce

MAGNA

Recommended Posts

przez moją dziłakę przepływa strumyk. Ot - niewielki ale wystarczył do stworzenia przez poprzednich właścicieli pokaźnego stawu - bagatela ;) jakieś 800m2 wody ;) Teran jest pagórkowaty i korci mnie żeby wywindować trochę tą wodę do góry tak, aby z pobliskiej skarpy woda spływała do naszej "sadzawki". Problem mam jeden - nie wiem jak to zrobić bez wykorzystania pomp i innych sztucznych energożernych "podciągaczy". Wiem, ze są metody, które pozwoliły na wybudowanie nawet fontann /Wersal bodajże???? :wink: / bez uzycia mechanicznych wspomagaczy. CZY KTOŚ WIE GDZIE SZUKAC INFORMACJI na ten temat? Wierzę że można zbudować system, który pozwoli na bezmaszynowe zbudowanie takiego wodospadu ale jeśli chodzi o takie sprawy zawsze byłam raczej cienka a w necie nie udało mi się znaleźć rozwiązań.... :( macie jakieś pomysły?

Jest coś takiego.

Jak nie było maszyn używano tego do pompowania wody.

Nazywa się to lewar wodny,coś w rodzaju przekładni wodnej,gdzie mały strumień wody wytwarza w drugim zbiorniku ciśnienie pozwalające transportować wodę wyżej.Miałem tego schemat ale mi wcięło.Musisz poszukać w necie.

Inna metoda to kapilarne podciąganie wody,ale nadaje się raczej do podlewania kwiatka w doniczce niż do pompowania wody na górę.

owszem istnieje

system bezmaszynowy

niewolnicy z wiaderkami :o

Lub perpetuum mobile.

Jest coś takiego.

Jak nie było maszyn używano tego do pompowania wody.

Nazywa się to lewar wodny,coś w rodzaju przekładni wodnej,gdzie mały strumień wody wytwarza w drugim zbiorniku ciśnienie pozwalające transportować wodę wyżej.Miałem tego schemat ale mi wcięło.Musisz poszukać w necie.

Inna metoda to kapilarne podciąganie wody,ale nadaje się raczej do podlewania kwiatka w doniczce niż do pompowania wody na górę.

czyżby ten "lewar wodny" nie był maszyną

tylko rósł w lesie i można by go przesadzić do ogródka :o

Bardzo popularny jest lewar przelewowy.N.p. rurka wylewająca wodę z akwarium.

Lewar przelewa wodę w dół, a nie do góry.

myślę, że skoro fontanny wersalskie działały już 400 lat temu można obejść się bez nowoczesnych systemów prądożernych i zrobić to w sposób "ekologiczny" ;) tym bardziej że nie chodzi mi o super ciśnienie i posąg Neptuna sikający na środku :evil:

Szukam od rana w necie.... wszędzie piszą o konstrukcjach wykorzystujących naturanle źródła, grawitację, itp ale nigdzie nic jasnego..... a co dopiero jakis schemat.. trzeba było na fizyce uważać ;) hi hi.... zaczynam wietrzyć jakaś zmowę producentów sprzętu do tego typu instalacji :wink:

hmmmm.... ale pomysł z niewolnikiem mi się spodobał.... :lol: auć.... cholercia... mąż podejrzał posta :oops: :D