Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki przewód do zasilania domku ?

Recommended Posts

Spalić to się nie spali. Problemy będą ze stabilnością napięcia sieci to raz (mocne przygasanie żarówek przy włączeniu się np. grzałki w pralce), dwa zostaje wyłącznie ochrona za pomocą różnicówek (inna prawdopodobnie nie wyjdzie ze względu na za dużą rezystancję pętli zwarcia).

Ja bym dał większy - jeśli szkoda kasy na 5x10mm Cu to dać 5x16mm Alu (wyjdzie trochę taniej).

Czy spadki napięcia będą również wtedy, gdy każde z energochłonnych urządzeń podłączę do innej fazy?

Z wymianą kabla będzie ciężko - koszty to jeszcze pół biedy. Problem w tym, że on już jest częściowo ułożony (pod wylewką) - został tylko fragment do wkopania w ziemię (do skrzynki). Nawet jak kupię nowy kabel, to będzie problem z jego ułożeniem...

A co do ochrony - nie wiem, co to jest rezystencja pętli zwarcia. Dlaczego zostaje tylko różnicówka? A "zwykłe" bezpieczniki to co? Jeśli można, proszę o w miarę łopatologiczną odpowiedź.

Na dziś masz pralkę (2kW), piekarnik elektryczny (2-3,5kW), odkurzacz pewnie też masz tylko o nim zapomniałeś (2kW), boiler (pewnie ze 2kW), może czajnik? (3kW). To już razem masz 12,5kW które na bank będzie potrzebne na święta... Żona Cię zabije ;)

Ale sytuacja, że to wszystko będzie chodzić na raz, będzie wyjątkowo rzadka (o ile w ogóle zajdzie).

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy spadki napięcia będą również wtedy, gdy każde z energochłonnych urządzeń podłączę do innej fazy?

Będą mniejsze ale będą. Zawsze są :) Kwestia tylko jakie duże.

Z wymianą kabla będzie ciężko - koszty to jeszcze pół biedy. Problem w tym, że on już jest częściowo ułożony (pod wylewką) - został tylko fragment do wkopania w ziemię (do skrzynki). Nawet jak kupię nowy kabel, to będzie problem z jego ułożeniem...

No to trochę za późno pytasz. Ale jak pisałem, działać będzie, nie spali się. Zrób (zleć) pomiary żeby mieć pewność że masz prawidłową ochronę p-porażeniową. A tak w ogóle kabel pod wylewką ciagnął bym w rurze AROT.

Kable energetyczne nie są wieczne.

A co do ochrony - nie wiem, co to jest rezystencja pętli zwarcia. Dlaczego zostaje tylko różnicówka? A "zwykłe" bezpieczniki to co? Jeśli można, proszę o w miarę łopatologiczną odpowiedź.

Bezpiecznik ma zadziałać w określonym czasie (w przypadku zwarcia). O tym czy będzie ten wymóg spełniony decyduje rezystancja pętli zwarcia. Mają na nią wpływ w dużym stopniu średnice przewodów (wszystkich po drodze aż do końcowego gniazdka). Im cieńsze przewody i dłuższe tym gorzej. Na ich długość z reguły nie masz wpływu więc dobiera się przekrój.

Jeśli warunek nie jest spełniony to bezpiecznik jest ale nie działa właściwie (w skrajnym przypadku może nawet w ogóle nie zadziałać).

Ale sytuacja, że to wszystko będzie chodzić na raz, będzie wyjątkowo rzadka (o ile w ogóle zajdzie).

Gwarantuje że zajdzie (prawo Murphyego) ;)

To też idzie ratować stosując przekaźniki priorytetowe. Słowem tragedii nie będzie, prawie zawsze idzie coś z tym zrobić. Tylko lepiej mieć po prostu grubszy kabel.

PS.

Tutaj człowiek też "zaoszczędził" na mocy. Co prawda kupił aż 6kW ale to niewiele mniej niż u Ciebie...

http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=12130

PS2.

Jak byłem mały w domu jednorodzinnym moich rodziców na cały dom był jeden bezpiecznik 10A. Później przerobione zostało na 3x10A (ale jedna faza), nastepnie 3x16A (już 3 fazy) a obecnie jest 3x25A. Przyłącze i część instalacji też już była wymieniana przy kolejnych przeróbkach. A dom stoi cały czas ten sam. Mieszkają ci sami ludzie...

• 8 years później...

Drodzy forumowicze - prośba o pomoc. Zamierzam wyposażyć moją działkę w prąd - na ten moment będzie do prąd do blaszaka (docelowo do domu), moc 8Kw, w warunkach kabel 5x10 YKY. Jedno mnie trapi - zarówno blaszak, jak i później dom będzie w odległości ok.30 - 32 m od skrzynki. Nie chciałbym kupować dwóch kabli, tylko później zwiększyć moc zamówioną i przenieść kabel do domu. Dom będzie ogrzewany PC, będzie płyta indukcyjna, WM z rekuperacją, fotowoltaika.

Pewnie moc docelowa ok. 14-15 kW. Moje pytanie - czy kabel 5x10 w zupełności wystarczy, czy może warto zakupić 5x16? Układ TNS.

Dzięki

Oczywiście że gafa.

Instalacja Odbiorcy w układzie TN-S, ale zasilająca na pewno nie.

Trochę mnie dziwi ten wymóg kabla 5-żyłowego, ale zacofane Rejony tak mają.

Innymi słowy, Rejon "nakazuje" łączyć uziemienie robocze linii kablowej z kolegi uziemieniem ochronnym przyszłego budynku.

Tauron (wcześniej Enion) dawno już od tego odszedł

PS. Dla 15 kW, przy tej długości kabla przekrój jest wystarczający, co nie znaczy, że nie należy dokonać obliczeń potwierdzających.

Jasne że zacofany.

Pisanie tekstów o metodzie szybkiego wyłączenia za pomocą RCD nie tylko mnie rozbawiło, ale utwierdziło w opinii o osobie, która te warunki pisała.

PS. Kolega się zapyta w Rejonie, jak szybkie ma być to wyłączenie (?)

Pachnie mi tu Boczkowskim, który pierdoły pisał w swoich "opracowaniach"

PS2. Czytaj p. 7 doktora Musiała :

http://docplayer.pl/19235757-Ochrona-przeciwporazeniowa-w-urzadzeniach-niskiego-napiecia-najczestsze-nieporozumienia-i-bledy-interpretacyjne-1.html

lub

http://edwardmusial.republika.pl/pliki/nieporozumienia_bledy.pdf

Edytowane przez elpapiotr

No tak, zacofany rejon czyli najbogatsza gmina w kraju... ;)

Bo ma na swoim terenie największą w Europie elektrownię opalaną węglem brunatnym...?

To o niczym nie świadczy.

Dobrze, że edytowałeś swój post i już nie wiadomo o jakiego operatora chodzi, bo tenże operator został daleko z tyłu, skoro pisze tak bzdurne warunki przyłączenia.

Edytowane przez zbich70

[.....]

Pachnie mi tu Boczkowskim, który pierdoły pisał w swoich "opracowaniach"

[.....]

[/url]

W kwestii formalnej, czy chodzi ci o następujące sformułowanie ?

"Rozdzielenie funkcji przewodu ochronno-neutralnego PEN na przewód ochronny PE i neutralny N, w przypadku układu sieci TN-C-S, powinno następować w złączu lub w rozdzielnicy głównej budynku, a punkt rozdziału powinien być uziemiony."

mgr inż. Andrzej Boczkowski - Ochrona przeciwporażeniowa w instalacjach elektrycznych niskiego napięcia

• 3 weeks później...
Oczywiście że gafa.

Instalacja Odbiorcy w układzie TN-S, ale zasilająca na pewno nie.

Trochę mnie dziwi ten wymóg kabla 5-żyłowego, ale zacofane Rejony tak mają.

Innymi słowy, Rejon "nakazuje" łączyć uziemienie robocze linii kablowej z kolegi uziemieniem ochronnym przyszłego budynku.

Tauron (wcześniej Enion) dawno już od tego odszedł

PS. Dla 15 kW, przy tej długości kabla przekrój jest wystarczający, co nie znaczy, że nie należy dokonać obliczeń potwierdzających.

Drodzy forumowicze,

Okazuje się, że może i warunki "zacofane", ale w skrzynce jest 5 kabli i sieć zasilająca w układzie TN-S. Więc śmiem podważyć "na pewno" z powyższego cytatu, bo okazuje się, że jednak niespotykane rzeczy w takiej gminie są możliwe i jednak "bzdurne" warunki okazały się nie do końca bzdurne :) Dzięki za wszelką pomoc

• 2 weeks później...
Kabel już podłączony do sieci. Zgodnie z warunkami, wpięte 5 żył, sieć zasilająca w układnie TN-S ze smart meteringiem, wzdłóż drogi jest ułożona szyna uziemiająca, więc po stronie odbiorcy nie ma potrzeby kopania bednarki :)Okazuje się również, że sieć jest odrębną własnością gminy, bez udziału PGE i gmina utworzyła ją wyłącznie na potrzeby własne. A jak wiadomo - im mniej pośredników pomiędzy producentem a konsumentem, tym lepiej dla odbiorcy :) Edytowane przez Dzior