mayor 01.08.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Spalić to się nie spali. Problemy będą ze stabilnością napięcia sieci to raz (mocne przygasanie żarówek przy włączeniu się np. grzałki w pralce), dwa zostaje wyłącznie ochrona za pomocą różnicówek (inna prawdopodobnie nie wyjdzie ze względu na za dużą rezystancję pętli zwarcia). Ja bym dał większy - jeśli szkoda kasy na 5x10mm Cu to dać 5x16mm Alu (wyjdzie trochę taniej). Czy spadki napięcia będą również wtedy, gdy każde z energochłonnych urządzeń podłączę do innej fazy? Z wymianą kabla będzie ciężko - koszty to jeszcze pół biedy. Problem w tym, że on już jest częściowo ułożony (pod wylewką) - został tylko fragment do wkopania w ziemię (do skrzynki). Nawet jak kupię nowy kabel, to będzie problem z jego ułożeniem... A co do ochrony - nie wiem, co to jest rezystencja pętli zwarcia. Dlaczego zostaje tylko różnicówka? A "zwykłe" bezpieczniki to co? Jeśli można, proszę o w miarę łopatologiczną odpowiedź. Na dziś masz pralkę (2kW), piekarnik elektryczny (2-3,5kW), odkurzacz pewnie też masz tylko o nim zapomniałeś (2kW), boiler (pewnie ze 2kW), może czajnik? (3kW). To już razem masz 12,5kW które na bank będzie potrzebne na święta... Żona Cię zabije Ale sytuacja, że to wszystko będzie chodzić na raz, będzie wyjątkowo rzadka (o ile w ogóle zajdzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 02.08.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Czy spadki napięcia będą również wtedy, gdy każde z energochłonnych urządzeń podłączę do innej fazy? Będą mniejsze ale będą. Zawsze są Kwestia tylko jakie duże. Z wymianą kabla będzie ciężko - koszty to jeszcze pół biedy. Problem w tym, że on już jest częściowo ułożony (pod wylewką) - został tylko fragment do wkopania w ziemię (do skrzynki). Nawet jak kupię nowy kabel, to będzie problem z jego ułożeniem... No to trochę za późno pytasz. Ale jak pisałem, działać będzie, nie spali się. Zrób (zleć) pomiary żeby mieć pewność że masz prawidłową ochronę p-porażeniową. A tak w ogóle kabel pod wylewką ciagnął bym w rurze AROT. Kable energetyczne nie są wieczne. A co do ochrony - nie wiem, co to jest rezystencja pętli zwarcia. Dlaczego zostaje tylko różnicówka? A "zwykłe" bezpieczniki to co? Jeśli można, proszę o w miarę łopatologiczną odpowiedź. Bezpiecznik ma zadziałać w określonym czasie (w przypadku zwarcia). O tym czy będzie ten wymóg spełniony decyduje rezystancja pętli zwarcia. Mają na nią wpływ w dużym stopniu średnice przewodów (wszystkich po drodze aż do końcowego gniazdka). Im cieńsze przewody i dłuższe tym gorzej. Na ich długość z reguły nie masz wpływu więc dobiera się przekrój. Jeśli warunek nie jest spełniony to bezpiecznik jest ale nie działa właściwie (w skrajnym przypadku może nawet w ogóle nie zadziałać). Ale sytuacja, że to wszystko będzie chodzić na raz, będzie wyjątkowo rzadka (o ile w ogóle zajdzie). Gwarantuje że zajdzie (prawo Murphyego) To też idzie ratować stosując przekaźniki priorytetowe. Słowem tragedii nie będzie, prawie zawsze idzie coś z tym zrobić. Tylko lepiej mieć po prostu grubszy kabel. PS. Tutaj człowiek też "zaoszczędził" na mocy. Co prawda kupił aż 6kW ale to niewiele mniej niż u Ciebie... http://ise.pl/forum/viewtopic.php?f=12&t=12130 PS2. Jak byłem mały w domu jednorodzinnym moich rodziców na cały dom był jeden bezpiecznik 10A. Później przerobione zostało na 3x10A (ale jedna faza), nastepnie 3x16A (już 3 fazy) a obecnie jest 3x25A. Przyłącze i część instalacji też już była wymieniana przy kolejnych przeróbkach. A dom stoi cały czas ten sam. Mieszkają ci sami ludzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 27.09.2016 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Drodzy forumowicze - prośba o pomoc. Zamierzam wyposażyć moją działkę w prąd - na ten moment będzie do prąd do blaszaka (docelowo do domu), moc 8Kw, w warunkach kabel 5x10 YKY. Jedno mnie trapi - zarówno blaszak, jak i później dom będzie w odległości ok.30 - 32 m od skrzynki. Nie chciałbym kupować dwóch kabli, tylko później zwiększyć moc zamówioną i przenieść kabel do domu. Dom będzie ogrzewany PC, będzie płyta indukcyjna, WM z rekuperacją, fotowoltaika.Pewnie moc docelowa ok. 14-15 kW. Moje pytanie - czy kabel 5x10 w zupełności wystarczy, czy może warto zakupić 5x16? Układ TNS.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.09.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Poproszę fragment skanu Warunków z podanym kablem oraz z podanym układem sieciowym z ZE. PS. Nigdy nie spotkałem sieci zasilającej/przesyłowej w układzie TN-S.To jakiś ewenement. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 27.09.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Poproszę fragment skanu Warunków z podanym kablem oraz z podanym układem sieciowym z ZE. PS. Nigdy nie spotkałem sieci zasilającej/przesyłowej w układzie TN-S. To jakiś ewenement. Poniżej warunki. Mogłem popełnić jakąś gafę w opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.09.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Oczywiście że gafa.Instalacja Odbiorcy w układzie TN-S, ale zasilająca na pewno nie.Trochę mnie dziwi ten wymóg kabla 5-żyłowego, ale zacofane Rejony tak mają.Innymi słowy, Rejon "nakazuje" łączyć uziemienie robocze linii kablowej z kolegi uziemieniem ochronnym przyszłego budynku.Tauron (wcześniej Enion) dawno już od tego odszedł PS. Dla 15 kW, przy tej długości kabla przekrój jest wystarczający, co nie znaczy, że nie należy dokonać obliczeń potwierdzających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 27.09.2016 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 (edytowane) No tak, zacofany rejon czyli najbogatsza gmina w kraju... Edytowane 28 Września 2016 przez Dzior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.09.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 (edytowane) Jasne że zacofany.Pisanie tekstów o metodzie szybkiego wyłączenia za pomocą RCD nie tylko mnie rozbawiło, ale utwierdziło w opinii o osobie, która te warunki pisała. PS. Kolega się zapyta w Rejonie, jak szybkie ma być to wyłączenie (?)Pachnie mi tu Boczkowskim, który pierdoły pisał w swoich "opracowaniach" PS2. Czytaj p. 7 doktora Musiała : http://docplayer.pl/19235757-Ochrona-przeciwporazeniowa-w-urzadzeniach-niskiego-napiecia-najczestsze-nieporozumienia-i-bledy-interpretacyjne-1.html lub http://edwardmusial.republika.pl/pliki/nieporozumienia_bledy.pdf Edytowane 27 Września 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 27.09.2016 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Jak to w każdej sprawie bywa - inwestor powinien się znać na wszystkim.. Dobrze, że przynajmniej te pierdoły można na forum zweryfikować.Z instalacją do blaszaka nie będzie żadnych problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.09.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2016 Nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 28.09.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 (edytowane) No tak, zacofany rejon czyli najbogatsza gmina w kraju... Bo ma na swoim terenie największą w Europie elektrownię opalaną węglem brunatnym...? To o niczym nie świadczy. Dobrze, że edytowałeś swój post i już nie wiadomo o jakiego operatora chodzi, bo tenże operator został daleko z tyłu, skoro pisze tak bzdurne warunki przyłączenia. Edytowane 28 Września 2016 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil929 29.09.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 [.....] Pachnie mi tu Boczkowskim, który pierdoły pisał w swoich "opracowaniach" [.....] [/url] W kwestii formalnej, czy chodzi ci o następujące sformułowanie ? "Rozdzielenie funkcji przewodu ochronno-neutralnego PEN na przewód ochronny PE i neutralny N, w przypadku układu sieci TN-C-S, powinno następować w złączu lub w rozdzielnicy głównej budynku, a punkt rozdziału powinien być uziemiony." mgr inż. Andrzej Boczkowski - Ochrona przeciwporażeniowa w instalacjach elektrycznych niskiego napięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 29.09.2016 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 Oczywiście że bzdura !Zrób sobie uziemienie na X piętrze punkt rozdziału, wtedy pogadamy.Ale również chodzi o "szybkie" wyłączenie zasilania, dlatego wspomniałem, by zapytać mądralińskiego z Rejonu, który te warunki wydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 18.10.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Oczywiście że gafa. Instalacja Odbiorcy w układzie TN-S, ale zasilająca na pewno nie. Trochę mnie dziwi ten wymóg kabla 5-żyłowego, ale zacofane Rejony tak mają. Innymi słowy, Rejon "nakazuje" łączyć uziemienie robocze linii kablowej z kolegi uziemieniem ochronnym przyszłego budynku. Tauron (wcześniej Enion) dawno już od tego odszedł PS. Dla 15 kW, przy tej długości kabla przekrój jest wystarczający, co nie znaczy, że nie należy dokonać obliczeń potwierdzających. Drodzy forumowicze, Okazuje się, że może i warunki "zacofane", ale w skrzynce jest 5 kabli i sieć zasilająca w układzie TN-S. Więc śmiem podważyć "na pewno" z powyższego cytatu, bo okazuje się, że jednak niespotykane rzeczy w takiej gminie są możliwe i jednak "bzdurne" warunki okazały się nie do końca bzdurne Dzięki za wszelką pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.10.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Mowa oczywiście o kablu zasilającym to złącze kablowe ?To pokaż pierwszą stronę warunków i informację o układzie sieci przesyłowej/zasilającej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 18.10.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Nie ma takiej informacji w warunkach, jest informacja o zastosowaniu kabla 5x10 YKY oraz sieci odbiorcy w układnie TN-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.10.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2016 Dziwne.We wszystkich warunkach technicznych przyłączenia odbiorcy do sieci energetycznej jest podawany rodzaj sieci przesyłowej, a u Was nie.Ewenement w skali krajowej, ale widząc bogactwo gminy ... czego się spodziewać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 27.10.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 (edytowane) Kabel już podłączony do sieci. Zgodnie z warunkami, wpięte 5 żył, sieć zasilająca w układnie TN-S ze smart meteringiem, wzdłóż drogi jest ułożona szyna uziemiająca, więc po stronie odbiorcy nie ma potrzeby kopania bednarki :)Okazuje się również, że sieć jest odrębną własnością gminy, bez udziału PGE i gmina utworzyła ją wyłącznie na potrzeby własne. A jak wiadomo - im mniej pośredników pomiędzy producentem a konsumentem, tym lepiej dla odbiorcy Edytowane 27 Października 2016 przez Dzior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.10.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Szkoda mówić ... na te brewerie. Ani to zgodne z przepisami, ani rozsądne, ale przecież kto bogatemu zabroni ? (Pomijam kwestię systemu pomiarowego) PS. Zapytaj gminy za 30 lat, w jakim stanie technicznym jest ta "szyna uziemiająca" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzior 27.10.2016 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2016 Jest z miedzi, więc myślę, że będzie w dobrym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts