B.Art 06.05.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Instaluję w domu dwa obiegi wody, jeden "normalny", drugi zasilany deszczówką do spłukiwania WC. Zastanawiam się jak olicznikować takie obwody i jak wygląda odbiór takich instalacji. Czy ktoś z Was ma już odbiór podobnego systemu? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 06.05.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Instaluję w domu dwa obiegi wody, jeden "normalny", drugi zasilany deszczówką do spłukiwania WC. Zastanawiam się jak olicznikować takie obwody i jak wygląda odbiór takich instalacji. Czy ktoś z Was ma już odbiór podobnego systemu? pzdr Niezły jesteś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.05.2008 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Instaluję w domu dwa obiegi wody, jeden "normalny", drugi zasilany deszczówką do spłukiwania WC. Zastanawiam się jak olicznikować takie obwody i jak wygląda odbiór takich instalacji. Czy ktoś z Was ma już odbiór podobnego systemu? pzdr ja może nie na temat, alem bardzo ciekawy: a komu planujesz płacić za pobraną deszczówkę no chyba że ten licznik będzie służył zaspokojeniu ciekawości ile wody z "sieci' się zaoszczędziło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 07.05.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Instaluję w domu dwa obiegi wody, jeden "normalny", drugi zasilany deszczówką do spłukiwania WC. Zastanawiam się jak olicznikować takie obwody i jak wygląda odbiór takich instalacji. Czy ktoś z Was ma już odbiór podobnego systemu? pzdr ja może nie na temat, alem bardzo ciekawy: a komu planujesz płacić za pobraną deszczówkę no chyba że ten licznik będzie służył zaspokojeniu ciekawości ile wody z "sieci' się zaoszczędziło.... Deszczówka to raczej za darmo, ale pewnie chodzi o ścieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.05.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 nie podejrzewam żeby nawet najbardziej czujny dostawca wody/odbiorca ścieków wyczaił że część wody masz nie od niego IMHO.... prrr może coś na temat: banalne przecież rozwiązanie : zbiornik - rura - hydrofor - rura - licznik wody - rura - spłuczki... a biznesplan??? pewnie na parę tysięcy kubików wody wystarczy za to co Cię to będzie kosztować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 07.05.2008 05:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Właśnie chodzi o ścieki. Normalnie w cenie wody jest wliczona opłata za kanalizację, i osobno można sobie olicznikować ujęcie do podlewania ogródka. Tutaj jest inaczej, bo część wody opadowej będzie odprowadzana pośrednio do kanalizacji. Pytam, bo nie wiem jak odbywa się odbiór takich instalacji. Z pewnościa przyjdzie smutny pan założyć czy oplombować liczniki i z pewnościa będzie miał jakieś "ale". Dlatego wole się wcześniej przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.05.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 no to jak planujesz ujawnienie to proponuję udać się do lokalnego odbiorcy ścieków jak on to sobie wyobraża skonsultować się /oczywiście zalecam formę pisemną pytania i odpowiedzi/ustne pytania i odpowiedzi typu "zrób Pan będzie dobrze" są dobrena spotkania przy grillu, nie do załatwiania poważnych spraw urzędowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.05.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 z tego co mi wiadomo to podatek za deszczówkę będzie naliczany od powierzchni dachu razy jakiś tam współczynnik, dotyczy to tylko tych co maja odprowadzana deszczówkę do kanalizacji albo do rur ogólno spławnych są wodomierze na kanalizacje ale w praktyce przedsiębiorstwa wodne wolą doliczać kanalizacje do wody wychodząc z założenia że ile sie zużyło wody tyle się oddaje ścieków w sumie problem liczników błahy w porównaniu do problemu skąd wziąć deszczówkę w zimie przy temperaturze zewnętrznej - 20 stopni[/quote] Ad czerwone. Pierwsze co rzuca się do głowy to bypass - dwa zaworki odcinasz doprowadzenie deszczówki, załączasz wodę z sieci - choć może to być baaardzo wątpliwe ze względów sanitarnych - możliwość skażenia instalacji wodociągowej w domu.... zawory zwrotne zaworami zwrotnymi ale ja bym tak raczej zabronił robić takie bypassy, jeżeli ktoś by mi dał taką władzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 07.05.2008 06:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 W mojej instalacji zamysł jest taki, żeby w momencie gdy zbiornik jest pusty poprzez specjalny zawór dolewać wody z wodociągu do zbiornika i z tamtąd dopiero pompować wodę do WC czy też podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.05.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 no to już masz 3 licznik - na tę wodę dolewaną do zbiornika na deszczówkę licznik ma chyba 5 lat legalizację ważną czyli co 5 lat już masz 200 zł na same liczniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 07.05.2008 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Pomysł jest moim zdaniem bardzo ciekawy. Osobiście nie bawiłbym się w liczniki, ale to moje zdanie. B.Art, a jak zamierzasz rozwiązać problem ewentualnego nadmiaru deszczówki i przepełnienia się zbiornika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 07.05.2008 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Pomysł jest moim zdaniem bardzo ciekawy. Osobiście nie bawiłbym się w liczniki, ale to moje zdanie. B.Art, a jak zamierzasz rozwiązać problem ewentualnego nadmiaru deszczówki i przepełnienia się zbiornika? mam "przewymiarowany zbiornik" 10m3 na 300m2 dachu. Jeżeli kiedykolwiek będzie problem to planuję wykopac obok studnie chłonną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rdek 07.05.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 choć może to być baaardzo wątpliwe ze względów sanitarnych - możliwość skażenia instalacji wodociągowej w domu.... zawory zwrotne zaworami zwrotnymi ale ja bym tak raczej zabronił robić takie bypassy, jeżeli ktoś by mi dał taką władzę Z tego co pamiętam w moich indywidualnych warunkach zabudowy jest wyraźny zakaz podłączania do instalacji wodociągowych w domu innych instalacji niż od lokalnego dostawcy. W moim rozumieniu - mogę sobie położyć instalację ze studni (deszczowej czy ziemnej) ale krany mają być osobne. Inna sprawa - sytuacja ta bardzo często jest spotykana na wsiach, gdzie wodociąg dotarł później niż instalacja hydroforowa ze studni do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.05.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Właśnie chodzi o ścieki. Normalnie w cenie wody jest wliczona opłata za kanalizację, i osobno można sobie olicznikować ujęcie do podlewania ogródka. Aha, znam przypadek, gdzie w sezonie wiosenno/letnim woda z takiego "ogrodowego" licznika zasila cały dom przez 3/4 miesiąca a przez jeden tydzień działa licznik główny, coby nie wzbudzać podejrzeń Polak jednak potrafi .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 07.05.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Instaluję w domu dwa obiegi wody, jeden "normalny", drugi zasilany deszczówką do spłukiwania WC. Zastanawiam się jak olicznikować takie obwody i jak wygląda odbiór takich instalacji. Czy ktoś z Was ma już odbiór podobnego systemu? pzdr Ja miałem podobny zamiar ale chodzi o wodę z własnej studni. Wrzuciłem temat Panu instalatorowi jak rozwiazać temat 2 zasilań w wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B.Art 07.05.2008 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 jak rozwiązać taki temat to mniej więcej wiem, pytanie zasadnicze jak to rozwiązac od strony formalnej - chodzi o odbiór takiej instalacji i olicznikowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.05.2008 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 jak rozwiązać taki temat to mniej więcej wiem, pytanie zasadnicze jak to rozwiązac od strony formalnej - chodzi o odbiór takiej instalacji i olicznikowanie. Najłatwiej - ustawić licznik tuż przy wejściu wody do domu. U mnie to będzie najprawdopodobniej garaż. Potem całe łączenie systemów dać w kotłowni. Pan, który przyjdzie zaplombować licznik nie będzie widział nic z instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 07.05.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Instaluję w domu dwa obiegi wody, jeden "normalny", drugi zasilany deszczówką do spłukiwania WC. Zastanawiam się jak olicznikować takie obwody i jak wygląda odbiór takich instalacji. Czy ktoś z Was ma już odbiór podobnego systemu? pzdr U nas jest tak że jak masz kanalizację i własne ujęcie wody to za ścieki płacisz ryczałt 3m3 miesięcznie na osobę, nie liczy się wogóle twój zamontowany licznik na wodzie ze studni. Sąsiad to przerabiał. Jak masz wodę z wodociągów i kanalizację, a dodatkowo na podwórku studnię (lub zbiornik deszczówki) i z niej ujęcie to płacisz za zużycie wody wodociągowej normalnie, a za ścieki to co wychodzi z licznika wodnego plus opłata dodatkowa jak za 3m3 od osoby w domu (co jest zajebiście chore), w wodociągach powiedzieli że tak jest i koniec. Dlatego ja będę mieć dodatkowo studnię, i mam całą instalacje przygotowaną pod drugi obieg ale studnię wykonam dopiero po odbiorze wszystkich instalacji i domu. A wogóle to radze ci nikomu o tym drugim obiegu nie mówić i będziesz mieć spokój, bo jak już raz to gdzieś zgłosisz to będzie mieć to w papierach do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts