bartosz-w 06.05.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Jeśli ktoś wie to proszę o podpowiedź co zrobić. Jestem w trakcie zakupu działki tzn. wpłacony zadatek czekamy na notariusza. Kłopot mam następujący: działka została wydzielona w 2002 roku i ma powierzchnię 1526 m2 i jest oznaczona jako teren zabudowy zagrodowej. Natomiast w końcu roku 2007 w mojej miejscowości zatwierdzono plan zagospodarowania przestrzennego który mówi iż min. wymiary działki zagrodowej to 2000 m2. Moje pytanie jest takie: czy nowy plan nie zablokował mi możliwości uzyskania pozwolenia na budowę domu? Z urzędu miasta 2 tygodnie temu otrzymałem pismo iż moja działka ma oznaczenie zabudowy zagrodowej. Wystraszył mnie architekt który mówi że zna przypadek właśnie zablokowania inwestycji. Chyba za bardzo nie namieszałem, proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 06.05.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 nie namieszałeśGmina gminie nierówna ale dam cio przykład u mnie. 1 Aby podzielić działkę i uzyskać budowlaną trzeba mieć min 750 m2. Ale min działka do budowy domu to 500 m2. Bo wg poprzedniego planu wydzielano działki 500 m jako budowlane.2. Żeby działka wg planu była budowlana musi mieć np dostęp do ulicy 17 m. Ale moja działka była oznaczona na poprzednim planie jako budowlana a dostęp do ulicy ma 6 m. I nadal jest budowlana.Jeżeli coś ma oznaczenie budowlana to ma i koniec.A to oznacza, że można budować. działaka została wydzielona jako budowlana i nowy plan tego nie zmienił, rozumiem. Mam nadzieję, że zasady u ciebie są podobne, choć pewne to nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 07.05.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 wg mnie będzie kłopot z za małą powierzchnią działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 07.05.2008 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Kurcze i nie wiem co zrobić. Jak myślicie czy w starostwie otrzymam jasną odpowiedź. W urzędzie miasta kobitka mi mówi, że nie będzie problemu ponieważ podział działki był przed planem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 07.05.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 już komuś poradziłam na podstawie opinii z NSA - wystąp na piśmie do starostwa o wiążącą wykładnię ustaleń planu dla tego fragmentu - użyj dokładnie tego sformułowania, ponieważ oni wydają decyzję pozwolenie na budowę. Tylko oni mogą taką opinię wydać, nie gmina ani nikt inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts