Newfie 07.05.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Pytanie brzmi: czy w przypadku, gdy komin ma przewody mieszane czyli zarówno dymowe jak i wentylacyjne, czy odległość od krokwi odowiązuje wszystkie przewody czy tylko dymowe? Drugie pytanie - jeśli odległość jest za mała, czym można tą przestrzeń zaizolować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 07.05.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 U mnie w projekcie jest mała przestrzeń (około 4cm) i to od strony kanału spalinowego kominka. Tyle że nie krokwi, a belek stropu (mam drewniany). Projektant przewidział w tym miejscu podwójną przekładkę z płyty GKF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 07.05.2008 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Przewody spalinowe i dymowe powinny być oddalone od konstrukcyjnych elementów łatowzapalnych o 30 cm, dopuszcza się odległośc 15 cm jeśli taki element jest otynkowany tynkiem (lub okładziną o podobnych właściwościach) o grubości 25mm.O ile dobrze rozumiem dotyczy to przewodów, a więc odległość mierzy się od przewodu a nie zewnętrznej ścianki komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 07.05.2008 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Ja mam taką sytuację, że od strony dymowego mam przepisowe 30 cm, ale od strony podwójnej wentylacji mam 10 cm. I zastanawiam się czy mam to izolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 07.05.2008 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Czasami kominy przechodzą przez krokwie koszowe i też ujdzie w tłoku. Robi się tzw "wymianę" i po kłopocie. O jakich odległościach wtedy można mówić . Myślę, ze przy kominie systemowym wszystkie te przepisowe odległości biorą w łeb i nie ma co się zastanawiać. Otynkować trzeba bezwzględnie i wystarczy. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.05.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Czasami kominy przechodzą przez krokwie koszowe i też ujdzie w tłoku. Robi się tzw "wymianę" i po kłopocie. O jakich odległościach wtedy można mówić . Myślę, ze przy kominie systemowym wszystkie te przepisowe odległości biorą w łeb i nie ma co się zastanawiać. Otynkować trzeba bezwzględnie i wystarczy. pzdr A co taje te kilka mm tynku na kominie systemowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 07.05.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Ja mam krokwię 3 cm od spalinowego komina ceglastego i tynkarz nawet nie próbował tam łapy wsadzić, bo niby jak. Teraz, jak to czytam, zacząłem się zastanawiać, czy czegoś jednak tam nie wepchać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.05.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Ja mam krokwię 3 cm od spalinowego komina ceglastego i tynkarz nawet nie próbował tam łapy wsadzić, bo niby jak. Teraz, jak to czytam, zacząłem się zastanawiać, czy czegoś jednak tam nie wepchać To prawie tak jak ja. Ja właśnie zacząłem się zastanawiać jak powkładać tam te płyty GKF i do czego je przymocować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Newfie 07.05.2008 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Uspokoiliście mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 07.05.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Uspokoiliście mnie Niemniej trzeba chyba jakoś odizolować Ciekawe do jakiej temperatury potrafi rozgrzać cegły pożar sadzy w kominie (odpukać...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 07.05.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Uspokoiliście mnie Niemniej trzeba chyba jakoś odizolować Ciekawe do jakiej temperatury potrafi rozgrzać cegły pożar sadzy w kominie (odpukać...) Samo zapalenie sadzy w kominie nie jest takie groźne jeśli komin jest z wkładem + wełna obmurowanym cegłą , nie ma zmian temperatury na zewnątrz komina . Gorzej jak sadza zapala się gwałtownie i jest wybuch który potrafi rozsadzić komin do samej góry . Mój sąsiad to przerabiał , roboty co niemiara , nowy komin , tynki , płytki w łazienkach(ściana kominowa) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 07.05.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 To prawie tak jak ja. Ja właśnie zacząłem się zastanawiać jak powkładać tam te płyty GKF i do czego je przymocować. Daj dłuższe kawałki wzdłuż krokwi. Przymocujesz bezpośrednio do krokwi w wystających poza komin miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grigorios 07.11.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 jeśli komin jest z wkładem + wełna obmurowanym cegłą No właśnie ja mam dokładnie coś takiego. Komin systemowy z wkładem i wełną, obmurowany do tego cegłami. Rzecz jednak w tym, że krokiew dotyka do tych cegieł. Jak duże jest zagrożenie? Czy cegły się rozgrzeją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 07.11.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Nie rozgrzeją się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts