Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zgrzewane rury od wody u?ytkowej mo?na zala? w posadzce?

_ZBYCH_

Recommended Posts

Mam dylemat. Czy instalację z rur zgrzewanych można zalać w posadzce?

Widziałem kilka takich instalacji, gdzie rury są układane w styropianie i zalane wylewką. Co będzie, jak się okaże, że jakieś połączenie zgrzewane puściło? Co radzicie? Jak poprawnie wykonać taką instalację?

tak się robi. tylko najpierw trzeba zrobić próbę szczelności i dopiero potem zrobić wylewkę. a mnie sie tak marzy,żeby puścić wodę pod podwieszanym stropem oczywiście odpowiednio wygłuszonym, żeby nie "bulkała". zapobiegło by to późniejszemu kuciu wylewki. ale i tak przewiduję podłogówkę, więc.... :roll:

Tak się teraz robi , trzeba po prostu dobrze zrobić potem zrobić próbę ciśnienia a najlepiej pozostawić inst. napełnioną na kilka dni a potem zalać betonem. W swojej karierze :D zawodowej nie spotkałem się by dobrze zgrzane rury PP po pewnym czasie puściły

Zgadzam się z niezłym[.i].

Próba ciśnieniowa wykaże wszystkie usterki, polecam próbę ciśnieniem 6 atmosfer, przy takim ciśnieniu to co nie trzyma poprawnie na pewno się ujawni. Próba ciśnieniem z sieci nie do końca jest miarodajna. U znajomego nie wykazała usterek, ale po roku wyszło przy użytkowaniu mieszkania, że była nieszczelność (fakt, że była to instalacja klejona, a nie zgrzewana).

Instalacja zgrzewana wg mojego hydarulika jest najlepszą isntalacją wodną.

Pozdrawiam

Leszek

A czy nie rozsądniej jest tak zaplanować instalację, by zgrzewy nie wypadały pod wylewką? :)

Tylko jak to zrobić? Przecież nawet zakładając, że w podłodze położę proste odcinki rur, to i tak muszę mieć na końcach kolanka, czyli i tak elementy zgrzewane pozostaną w podłodze :(