Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupno kosy spalinowej!

Recommended Posts

Witam!

Jestem zainteresowany kupnem dobrej ale nie drogiej kosy spalinowej.

Kosą tą będę ciął niewielkie ale też geste obszary m.in pod płotami przy krawężnikach a także grubą gęstą trawę.Myślę nad kupnem któreś z tych:

http://www.allegro.pl/item359697029_kosa_spalinowa_einhell_1_6km_uprzaz_msb34.html

lub

http://www.allegro.pl/item358055540_nac_cg_330_b_kosa_spalinowa_podkaszarka_1_22_km.html

Jak myślicie, którą lepiej wybrać pod względem siły,wytrzymałości no i firmy.Proszę o nie komentowanie abym zaoszczędził i kupił Stihla czy Husqvarne, ponieważ kosę potrzebuje jak najszybciej a mogę na nią wydać coś w granicach 500zł.

Pozdrawiam

Osobiście "zajeździłem" chyba ze 2 kosy spalinowe, ale żadnej z tych firm nie kojarzę niestety. Wg mnie obie są porównywalne pod względem parametrów, średnicy stosowanej żyłki, wyposażenia czy masy (1,5 kg nie robi, chyba że masz 150 cm wzrostu i ważysz 40kg ;) ) i spełniają Twoje wymagania.

Z uwag praktycznych, które może pomogą Ci wybrać:

- wygodniejsza jest uprząż (nie sam pas), szczególnie przy cięższej lub dłuższej pracy (czyli większe chaszcze, wysoka trawa, rowy)

- tarcza jest przydatna do koszenia czegoś innego niż trawa - żyłka, nawet najgrubsza szybko się zużywa na wszystkim (z wyjątkiem wspomnianej trawy czy innych delikatnych roślin... większy oset - taki lekko zdrewniały żyłka owszem zetnie... ale sama też się skończy)... osobiście preferuje trójzębną tarczę... z kolei jeśli brak doświadczenia to lepiej przy przeszkodach (murki, siatki ogrodzeniowe) pracować z żyłką - praktycznie zerowe ryzyko uszkodzenia kosy jeśli się zahaczy o przeszkodę ruchomym elementem

- automatyczny wysów żyłki - jeszcze nie spotkałem się żeby to działało jak należy... albo nie rozumiem co to znaczy, bo zawsze trzeba było żyłkę i tak ręka wykręcić (fakt że można było nawinąć do bębna więcej), albo z niewiadomych względów kończyła się bardzo szybko

- pojemność zbiornika - ma znaczenie jeśli masz do koszenia większe powierzchnie albo dłuższe odcinki (żeby za często nie trzeba było biegać i tankować) Z kolei mniejszy zbiornik wymusza przerwy - też dobrze :)

- waga - paradoksalnie cięższe kosy (w granicach rozsądku) są wygodniejsze

- nie patrz na "gratisowe" zbiorniczki, oleje czy inne takie... oleju jest na jeden zbiornik paliwa... pojemnik do dozowania - zwykle sie nie przydaje bo paliwo rozrabia się raz w czymś większym (5 - 10l) a potem i tak leje bezpośrednio do zbiornika w kosie

- jeśli przed kupnem będziesz ją widział w rzeczywistości - sprawdź czy kierownica można naprawdę sztywno przykręcić... nie ma nic gorszego niż kierownica, która zmienia w jakikolwiek sposób swoje położenie podczas pracy

- wygląda trochę obciachowo ale proponuję od razu dokupić okulary i nauszniki ochronne...