Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

reklamacja w millennium

ewela

Recommended Posts

Witajcie,

Czy zdarzyło się komuś zareklamować wycenę sporządzoną przez rzeczoznawcę dla MIllennium?

Ja dostalam kosztorys z ewidentnymi bykami /np rzeczoznawca wpisal mi koszta dla instalacji gazowej i cieplnej mimo ze w projekcie nie mam instalacji gazowej, mam kotlownie weglowa przewidziana!! oraz np wpisala przylacza do budynku wykonane w 100% czyli ze mam juz wode/to akurat prawda ale koszt poniesiony jest zupelnie inny niz wpisal rzeczoznawca/,gaz,prad i cieplne przylacze!!.....itp

Oczywiscie kosztorys od rzeczoznawcy jest duzo wiekszy niz moj.

Nie wiem czy reklamacja wogole cos da........jak dlugo bede czekac.........czy nie lepiej wziasc innego uznawanego przez bank i w miedzyczasie zrobic rzetelna wycene........

moze ktos ma jakies doswiadczenia tego typu...?

ewela

my mamy kredyt w millenium.

rzeczoznawca wymyślił, że schody będą kosztowały 15 tys. zł. Schody są w projekcie zwykłe zabiegowe, lane z betonu.

Na schody rzeczoznawca przewidział wieksza sumę niz na inne kosztowne etapy stau surowgo. Dlaczego ? Nie mam pojęcia.

Ale się tym nie przejęłam. Zrobiłam własny kosztorys. Nie wiem wg, którego kosztorysu bank będzie nas rozliczał, rzeczoznawcy czy naszego? Jeszcze nie wzięłam pierwszej transzy.

• 1 month później...

Niestety mam złe doświadczenie z rzeczoznawcą z Millenium.

Jak był u mnie na budowie to był właśnie kończony stan zero.

A pani rzeczoznawca nie wpisała nic. Niby zdjęcia robiła, coś tam sobie popisała ale chyba nie bardzo wiedziała co. Zajęło jej to 5 minut a potem ....... czekałam na jej wycenę 40 dni !!!!!

W międzyczasie dom już stał (ściany). I musiałam się legitymować rachunkami co i za ile zrobiłam od czasu wyceny do dnia podjęcia decyzji.

Na kredyt czekałam 68 dni. Koszmar.

my mamy kredyt w millenium.

rzeczoznawca wymyślił, że schody będą kosztowały 15 tys. zł. Schody są w projekcie zwykłe zabiegowe, lane z betonu.

Na schody rzeczoznawca przewidział wieksza sumę niz na inne kosztowne etapy stau surowgo. Dlaczego ? Nie mam pojęcia.

Ale się tym nie przejęłam. Zrobiłam własny kosztorys. Nie wiem wg, którego kosztorysu bank będzie nas rozliczał, rzeczoznawcy czy naszego? Jeszcze nie wzięłam pierwszej transzy.

my też wzięliśmy kredyt w Millenium właśnie wczoraj byłam spytać, którym kosztorysem będą się kierowali przed wypłatą drugiej transzy i pani powiedziała, że tym sporządzonym przez ich rzeczoznawcę

U NAS POSZLA REKLAMACJA

rzeczoznawca w efekcie zatwierdzil nasz kosztorys......tylko wartosc dzialki przyjeli taka jaka rzeczoznawca napisal /aczkolwiek duzo zanizona ale to juz nic nie poradzi sie/ po prostu rzeczoznawca wyszedl na przyslowiowego idiote. wyszlo ze pomylil sie o bagatela 90tys:)

nie wnikam ale i tak mnie wkurzyal fakt ze musialam zaplacic 300zl rzeczoznawcy za to....paranoja wg mnie.......ogolnie to bank millennium mnie nie zachwycil,ciagle cos nie tak bylo,nawet na koncu analityk wpisal zla kwote dot oplaty do czasu wpisu do hipoteki,czeski blad co prawda bo zamiast 178 wpisal 187 ale jak mozna po prawie 2 mcach rozpatrywania wniosku takie smieszne bledy robic.....brak profesjonalizmu.......brak rzetelnosci......a ja zaplacilam za to prowizje bo jak skladalam wniosek to prowizja jeszcze byla pobierana......a teraz nie biora prowizji.......

masakra.......ale ruszamy z budowa juz.......przynajmniej 1a transze wyplacili

U NAS POSZLA REKLAMACJA

rzeczoznawca w efekcie zatwierdzil nasz kosztorys......tylko wartosc dzialki przyjeli taka jaka rzeczoznawca napisal /aczkolwiek duzo zanizona ale to juz nic nie poradzi sie/ po prostu rzeczoznawca wyszedl na przyslowiowego idiote. wyszlo ze pomylil sie o bagatela 90tys:)

nie wnikam ale i tak mnie wkurzyal fakt ze musialam zaplacic 300zl rzeczoznawcy za to....paranoja wg mnie.......ogolnie to bank millennium mnie nie zachwycil,ciagle cos nie tak bylo,nawet na koncu analityk wpisal zla kwote dot oplaty do czasu wpisu do hipoteki,czeski blad co prawda bo zamiast 178 wpisal 187 ale jak mozna po prawie 2 mcach rozpatrywania wniosku takie smieszne bledy robic.....brak profesjonalizmu.......brak rzetelnosci......a ja zaplacilam za to prowizje bo jak skladalam wniosek to prowizja jeszcze byla pobierana......a teraz nie biora prowizji.......

masakra.......ale ruszamy z budowa juz.......przynajmniej 1a transze wyplacili

Ciesz się, że tylko prowizję od 16.06 podnieśli marże a ja złożyłam wniosek 5.06. Rzeczoznawca skontaktował się 16.06, ciekawa czy to przypadek czy celowo zwlekali do podwyższenia marż.

my też bierzemy kredyt w Millenium ... najpierw sami zrobiliśmy kosztorys, gdy przyjechał rzeczoznawca zrobił kilka zdjęć, zapisał z czego budujemy, jakie okna, z czego dach itp, zrobił zdjecia materiałów już zakupionych. I pojechał. Gdy dostałam kosztorys, dużo nie różnił się od mojego, ale nie wziął pod uwagę tych pustaków, które kupiliśmy - wkońcu koszt już poniesiony! :roll: ... dlaczego? nie wiem! Działke też wycenil na taką kwotę jaką ja wpisałam ... hmm ... teraz czekamy. Strasznie duzo dziwnych rzeczy im nie pasuje ... ale zobaczymy.

U nas była taka sama sytuacja pustaki drut i cegły już mieliśmy a w kosztorysie napisane było 0 ale teraz wiem, że to dobrze bo jak się okazało w banku w komputerze mają wpisaną kwotę na jaką wycenił nam rzeczoznawca materiały i ten wkład własny jak będzie wmurowany to oni go uwzględnią

U mnie też poszedł wniosek, jeszcze tylko poprawka do wpisu do KW.

Na rozpatrzenie wniosku jeżeli wszystko będzie OK dali mi 2 tygodnie, do 3 tygodni maks, ale ja składałem podanie na generalny remont domu, na połowę tej sumy co Wy bierzecie na budowę :p

W Millenium obsługa jest OK (przynajmniej u nas), wszystko wyjaśnili tak jak trzeba, papierki wypełniliśmy w 30 minut. Gorzej to wyglądało w GE :/. Czepiali się nawet ze mam za dużo pieczątek na zaświadczeniach urzędowych :/

Więc tak:

* Wniosek złożyliśmy 23 maja ...

* na początku czerwca przyjechał rzeczoznawca ...

* 12 czerwca dostaliśmy pozytywną decyzje kredytową z warunkami do spełnienia /m in. poprawić zaśw. o zarobkach - brakowało pieczatki formowej, udokumentować wkład własny, itp/ ...

wszystko się przedłużało :evil: ...

* 3 lipca napisali nam, że wszystkie warunki zostały spełnione i następuje przygotowanie umowy ...

* podpisanie umowy nastąpiło 10 lipca ...

* 11 lipca - Sąd - złożyłam wniosek o wpis hipoteki do KW, od razu zawiozałm to do banku i wypełniłam dyspozycję wypłaty 1 transzy ...

* bank na wypłatę ma 3 dni ... więc kasa będzie w środe!!!

Trochę to trwało, ale pan w banku i tak stwierdził, że szybko nam to poszło :roll: