eilian 07.05.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Właśnie się dowiedziałam, że aby odgarnąć humus geodeta musi jakby wstępnie wyznaczyć gdzie będzie stał dom i pokazać miejsce, z którego ten humus trzeba odgarnąć a po usunięciu humusu wytycza dopiero budynek. Czy Wy też tak robiliście? No i zastanawia mnie, czy geodeta w tej sytuacji liczy sobie podwójnie za fatygę, czy liczy się to jako jedno wytyczenie. A drugie pytanie, to czy można ten humus usunąć już na 2 miesiące przed rozpoczęciem budowy? Poratujcie proszę radą początkującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.05.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 a jak bede chcial usunac humus z polowy dzialki bo takie mam zyczenie to kogo mam sie pytac ? sorki ze zarcik nie nie musisz miec geodety wystarczy ze wiesz jak czytac mapke sytuacyjna i zdejmiesz humus wedlug wlasnego wyliczenia doradzam jedynie zrobienie tego o 1 metr z kazdej strony wiecej a czy dwa miesiace przed ? a ja sciagnolem rok przed bo mnie muraz w balona zrobil jedyne co to jesli niechcesz tego humusu zniszczyc to pryzma nie moze byc wieksza niz 1.5m wysokosci i to tyle pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saabb 07.05.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 tak jak pisze adi, humus możesz sobie ściągnąc jak chcesz i kiedy chcesz. Geodeta do wyznaczenia domu na działce tuż przed rozpoczęciemy budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 07.05.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Dokładnie tak, z zapasem metrowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 07.05.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 No nie kiedy chce. Po uprawomocnieniu się pozwolenia i jeszcze po siedmiu dniach od zgłoszenia w nadzorze ,że zaczynasz budowę. Wcześniej to samowola budowlana. A gdzie będzie stał dom to każdy inwestor powinien wiedzieć bez geodety bo inaczej mógłby się zdziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.05.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 No nie kiedy chce. Po uprawomocnieniu się pozwolenia i jeszcze po siedmiu dniach od zgłoszenia w nadzorze ,że zaczynasz budowę. Wcześniej to samowola budowlana. zdjecie humusu to juz budowanie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 07.05.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 zdjecie humusu to juz budowanie ?? Tak, ale zawsze możesz próbować wmówić, że kopiesz robaki na ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 07.05.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Ale nie wtedy jak za pasem masz pozwolenie na budowę. Wystarczy złośliwy sasiad i leżysz i kwiczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.05.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 nie to zebym sie czepial (sam czekalem z fadromą na uprawomocnienie sie decyzji), ale w PB nie ma slowa wpost na ten temat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 07.05.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Jest .. i to dość wyraźnie napisane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 07.05.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 tylko komu chce się do końca czytać te nudnawe artykuły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.05.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 pokazmy innym gdzie to jest .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.05.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Jest .. i to dość wyraźnie napisane mógłbyś zacytowac na jaki temat ? i co jest napisane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.05.2008 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 PnB jest niezbedne "do rozpoczecia i prowadzenia budowy lub lub wykonywania robot budowlanych innych niz budowa obiektu budowlanego" roboty budowlane, to "budowa, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego" .... nic o humusowaniu .... robotach ziemnych itp .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 07.05.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Jak dojdziesz do ART. 41 to wszystko stanie sie jasne. Może o humusie nie piszą ale o niwelacji terenu i owszem a to jakby to samo. Mówiłem ,że nie chce się wam czytać do końca aktów prawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.05.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 niby to samo, a moze nie .... niwelacja, to sprowadzanie do tego samego poziomu, znoszenie różnic, lub tez pomiar różnicy wysokości punktów w terenie (geodezja), a my mowimy o usunieciu darni, zeby dotrzec do spojnego podloza .... to jest to samo ? .... do dzis nie jestem pewien, wiem ze odczekalem te dni kilka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2008 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Jak dojdziesz do ART. 41 to wszystko stanie sie jasne. Może o humusie nie piszą ale o niwelacji terenu i owszem a to jakby to samo... wykopanie dołka w ziemi i usypanie obok kopca nazywasz niwelacją terenu ? (bo tak z reguły wyglada krajobraz po zebraniu tzw. "humusu") natomiast pod niwelacje terenu podpada w takim przypadku rozbicie kretówek na łące czy działce ... czy dobrze rozumiem - jesli czyjś sąsiad rozgarnia kretowiska to można go zakablowac do PINB ze "niweluje teren" ...? ... izastanawia mnie, czy geodeta w tej sytuacji liczy sobie podwójnie za fatygę, czy liczy się to jako jedno wytyczenie ... sa dwa rodzaje geodetów ... jedni licza dwa razy po mniej inni odwrotnie - raz a dobrze zalezy na który rodzaj geodety trafisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 08.05.2008 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Witam Co do ściagania humusy/niwelacji. Zarówno koparkowy jak kierbud proponował zaczekac do uprawomocnienia, żeby nie było problemów z interpretacja przepisów budowlanych. Co do tyczenia. Sam sobie wytyczyłem wg planu zagospodarowania działki z ok 1,5m zapasem z każdej strony. Poźniej przyszedł geodeta i ładnie wytyczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 08.05.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 Niwelacja to usunięcie warstw ziemi do pewnej niwelety. Może wy kopaliście zwykły dołek i nie interesowały was rzędne terenu po niwelacji (usunięciu humusu) ale zazwyczaj ludzi to interesuje. I uważacie może koledzy , że na swojej działce to tak mozna dowolnie dołki kopać i górki usypywać? Ciekawe co byście mówili jak by to sąsiad sobie górkę nasypał i podniósł sobie poziom terenu s dowolny dla siebie sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2008 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2008 ... Ciekawe co byście mówili jak by to sąsiad sobie górkę nasypał i podniósł sobie poziom terenu s dowolny dla siebie sposób? a to akurat mu wolno (istotne jest aby wod opadowych nie odprowadzał na cudzy teren) kopanie dołków ani usypywanie kopców na własnej ziemi nie jest w Polsce prawnie zabronione proponuje poczytac temat "Niwelacja terenu przez sąsiada" http://www.budnet.pl/forum/Niwelacja_terenu_przez_sasiada,t=2537.html i odpowiedź Starostwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts