Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy do humusu potrzebny jest geodeta?

Recommended Posts

Właśnie się dowiedziałam, że aby odgarnąć humus geodeta musi jakby wstępnie wyznaczyć gdzie będzie stał dom i pokazać miejsce, z którego ten humus trzeba odgarnąć a po usunięciu humusu wytycza dopiero budynek. Czy Wy też tak robiliście? No i zastanawia mnie, czy geodeta w tej sytuacji liczy sobie podwójnie za fatygę, czy liczy się to jako jedno wytyczenie.

A drugie pytanie, to czy można ten humus usunąć już na 2 miesiące przed rozpoczęciem budowy?

Poratujcie proszę radą początkującą:)

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a jak bede chcial usunac humus z polowy dzialki bo takie mam zyczenie to kogo mam sie pytac ?

sorki ze zarcik

nie nie musisz miec geodety wystarczy ze wiesz jak czytac mapke sytuacyjna i zdejmiesz humus wedlug wlasnego wyliczenia doradzam jedynie zrobienie tego o 1 metr z kazdej strony wiecej

a czy dwa miesiace przed ? a ja sciagnolem rok przed bo mnie muraz w balona zrobil

jedyne co to jesli niechcesz tego humusu zniszczyc to pryzma nie moze byc wieksza niz 1.5m wysokosci i to tyle pozdrawiam

PnB jest niezbedne "do rozpoczecia i prowadzenia budowy lub lub wykonywania robot budowlanych innych niz budowa obiektu budowlanego"

roboty budowlane, to "budowa, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego" ....

nic o humusowaniu .... robotach ziemnych itp ....

niby to samo, a moze nie ....

niwelacja, to sprowadzanie do tego samego poziomu, znoszenie różnic,

lub tez pomiar różnicy wysokości punktów w terenie (geodezja),

a my mowimy o usunieciu darni, zeby dotrzec do spojnego podloza ....

to jest to samo ? ....

do dzis nie jestem pewien, wiem ze odczekalem te dni kilka ;-)

Jak dojdziesz do ART. 41 to wszystko stanie sie jasne. Może o humusie nie piszą ale o niwelacji terenu i owszem a to jakby to samo...

wykopanie dołka w ziemi i usypanie obok kopca nazywasz niwelacją terenu ?

(bo tak z reguły wyglada krajobraz po zebraniu tzw. "humusu")

natomiast pod niwelacje terenu podpada w takim przypadku rozbicie kretówek na łące czy działce ...

czy dobrze rozumiem - jesli czyjś sąsiad rozgarnia kretowiska to można go zakablowac do PINB ze "niweluje teren" ...?

:roll:

... izastanawia mnie, czy geodeta w tej sytuacji liczy sobie podwójnie za fatygę, czy liczy się to jako jedno wytyczenie ...

sa dwa rodzaje geodetów ...

jedni licza dwa razy po mniej

inni odwrotnie - raz a dobrze

zalezy na który rodzaj geodety trafisz ...

Witam

Co do ściagania humusy/niwelacji.

Zarówno koparkowy jak kierbud proponował zaczekac do uprawomocnienia, żeby nie było problemów z interpretacja przepisów budowlanych.

Co do tyczenia.

Sam sobie wytyczyłem wg planu zagospodarowania działki z ok 1,5m zapasem z każdej strony. Poźniej przyszedł geodeta i ładnie wytyczył. 8)

Niwelacja to usunięcie warstw ziemi do pewnej niwelety. Może wy kopaliście zwykły dołek i nie interesowały was rzędne terenu po niwelacji (usunięciu humusu) ale zazwyczaj ludzi to interesuje.

I uważacie może koledzy , że na swojej działce to tak mozna dowolnie dołki kopać i górki usypywać? Ciekawe co byście mówili jak by to sąsiad sobie górkę nasypał i podniósł sobie poziom terenu s dowolny dla siebie sposób?

... Ciekawe co byście mówili jak by to sąsiad sobie górkę nasypał i podniósł sobie poziom terenu s dowolny dla siebie sposób?

a to akurat mu wolno

(istotne jest aby wod opadowych nie odprowadzał na cudzy teren)

kopanie dołków ani usypywanie kopców na własnej ziemi nie jest w Polsce prawnie zabronione

proponuje poczytac temat "Niwelacja terenu przez sąsiada"

http://www.budnet.pl/forum/Niwelacja_terenu_przez_sasiada,t=2537.html

i odpowiedź Starostwa ...