Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy do humusu potrzebny jest geodeta?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To albo jest dowolność kopania tych dołków i robienia górek albo nie ma . Zdecyduj się.

to ja moze ponowie pytanie ...

czy gdybyś zobaczył ze Twój sąsiad niweluje teren rozbijając kretówki /ewentualnie kopie dołek czy usypuje sobie górke na podwórku na zjazd saneczkami/ i zawiadomił PINB o "niwelacji terenu" to uwazasz, ze w swietle Prawa Budowlanego zostałby ukarany ?

zdecyduj sie ...

Gość M@riusz_Radom
Taa, napiszę pismo, że rozpocząłeś prace budowlane, to masz pewny najazd na działkę urzędników PiNB. A jak miałeś już wydane PnB i nie było ono jeszcze prawomocne, bądź nie zgłosiłeś jeszcze zamiaru rozpoczęcia budowy mając w ręku prawomocne PnB to ze strony PiNB to masz fajnie ...

Gdy by z tej górki woda ściekała na moja działke to owszem że bym zawiadomił a ty nie?

Możemy sobie dywagować ale nie wprowadzaj ludzi w błąd ,że zdjęcie warstwy ziemi nie jest niwelacją terenu bo jest. Uzyskuje sie przez to zakładane rzędne terenu. I nikomu nie wytłumaczysz ,że zrobiłeś to w ramach walki z kretami. Już te robaki były lepsze.

...Możemy sobie dywagować ale nie wprowadzaj ludzi w błąd ,że zdjęcie warstwy ziemi nie jest niwelacją terenu bo jest ...

gu ... zik prawda

niwelowac oznacza zmniejszac róznice czyli zasypywac dołki ziemą z pagórków

jesli kopanie dołków i robienie pagórków nazywasz "niwelacja" - Jestes w błędzie - bo to jest odwrotnośc niwelacji ...

natomiast w przypadku gdzie wkleiłem link gość autentycznie niwelował działke i prawdopodobnie robił to w celu przyszłej budowy lub w celu sprzedarzy pod budowe - to jasne

miał zamiar ... ale nie wiadomo kiedy ta budowa miała ruszyć ... za miesiąc, rok 10 lat czy 100 lat

Paweł interweniował

Witam, mam problem z sąsiadem starszy zarozumiały facet przypomniał sobie po latach że ma działkę. Sprawa wygląda następująco, mój domek letniskowy niedawno odziedziczony stoi na lekkim wzniesieniu wzdłuż głównej drogi tak jak inne domy, niestety w miejscu którym się znajduje teren już lekko opada. Sąsiad zamierza wyrównać sobie plac do poziomu drogi, co wiąże się z jego obniżeniem, dom stoi 40 cm od jego granicy (wybudowany w roku 1926) a sąsiad zamierza obniżyć ten teren (czyli 40 cm od mojego domu) o ponad 1 metr co budzi moje poważne obawy ponieważ dom prawdopodobni nie ma głębokich fundamentów zwłaszcza że podłoże jest gliniane więc na pewno nikt głębokich wtedy nie kopał boję się może popękać lub co gorsza ze ściana się osunie.

Sąsiad już obniżył cały teren zostawiając jedynie wzniesienie wzdłuż domu jakieś 3 metry od granicy ale po bardzo poważnych krokach z mojej strony , narzazie nie robi nic więcej ale twierdzi że wolno mu obniżyć ten teren i że cofnie się najwyżej o 40 cm od granicy. W Starostwie powiatowym otrzymałem informacje że nie ma żadnych przepisów regulujących tą kwestię ...

i co odpowiedziało Starostwo ?

" ... nie ma żadnych przepisów regulujących tą kwestię ..."

Nie będę sięz tobą sprzeczał. Ale ogólnie jest wiadomym ,że zdjęcie humusu jest rozpoczęciem budowy. Idąc twoim tokiem myślenia to można przy okazji wykopać sobie od razu fundamenty- PB też nic nie mówi otym, ułożyć zbrojenie, zallać betonem. Też w prost tego ci PB nie zabrania.

Powiedz mi jeszcze skąd ty czerpiesz te definicje niwelacji????

Ale ogólnie jest wiadomym ,że zdjęcie humusu jest rozpoczęciem budowy.

Ciekawe od kiedy ? :lol:

Zdejmowałem humus z działki 2000m2 , następnie po pół roku nawoziłem inny a po nastepnym roku zasadziłem drzewka .

Na tej działce nie budowałem domu ani nie zamierzam , a humus ściągałem .

Ale człowieku chodzi o ściągnięcie humusu w celu wybudowania domu. Czy to tak trudno jest pojąć? Co ma sadzenie drzewek do prawa budowlanego? Jak rolnik wywiezie trochę gnoju na pole to też będziesz patrzył na to pod kątem niwelacji i prawa budowlanego. Do uprawiania filozofii są inne fora.

Ale człowieku chodzi o ściągnięcie humusu w celu wybudowania domu. Czy to tak trudno jest pojąć? Co ma sadzenie drzewek do prawa budowlanego? Jak rolnik wywiezie trochę gnoju na pole to też będziesz patrzył na to pod kątem niwelacji i prawa budowlanego. Do uprawiania filozofii są inne fora.

Ja nie patrzę tylko właśnie Ty .

Ja tylko udowodniłem że twoja teza o humusie jest błędna - Ogólnie wiadomo i bla , bla , bla . :D

Gość ZW

Ad rem

W zupełności wystarczy projekt i miarka 50m Twój wykonawca z pewnością taką ma ;)

Jeśli masz za dużo kasy albo musisz zdjąć humus z dokładnością do 10cm to wołaj geodetę.

pozdrawiam

Jasne że możemy dyskutować o humusie na różne sposoby. Ale zauważ ,że kobieta pytała wprost o ściągnięcie humusu przed budową domu i ja tylko na tym się skupiam. Nie na wymianie gleby w sadzie.

Masz rację , chodzi o konkretny przypadek .

Ale prawo budowlane można naciągać , co nieraz czyniłem :D

Ale człowieku chodzi o ściągnięcie humusu w celu wybudowania domu. Czy to tak trudno jest pojąć?

ok ....

czyli jesli dom masz budowac dajmy na to w lewym gornym rogu dzialki, a humus zdjales i w lewym gornym i w prawym dolnym rogu .... to co wtedy ?

raz zlamales prawo (bo to pod budowe), a raz nie, bo to tylko zeby nie bylo pagorkow ?

Gość M@riusz_Radom

Typowe "polactwo".

Jakbym miał uprawnienia to bym nałożył na Ciebie najwyższą możliwą karę ... A potem się dziwą, że świat się śmieje z polaczków kombinatorów ;)

Nie kombinujmy i tyle. Autora wątku pewnie nie zbawi kilka dni. Wykopie dół i co ? Ruszy z ławami albo wyleje fundament ? Wtedy też będziecie mówić, że to nie rozpoczęcie budowy ale miejscowe utwardzenie terenu ? A jak tego nie zrobi to po co ściągać humus ? Żeby woda napłynęła do dołu i zrobiło się bagno ?

Gość M@riusz_Radom
Czy kształtowanie terenu jest rozpoczęciem budowy ?

A planujesz budowę czy tam sobie gdybasz ?

Czy wymaga pozwolenia na budowę ?

Jeśli nie planujesz budowy to nie. Ale spróbuj zmienić warunki wodne na sąsiednich działkach to się przekonasz, że jednak nie jesteś "panem" na swoich włościach i podlegasz pod szereg różnych przepisów. To samo jeśli postanowisz sobie wykopać dołek i zrobić oczko wodne o powierzchni większej niż 30m2.

Typowe "polactwo".

Jakbym miał uprawnienia to bym nałożył na Ciebie najwyższą możliwą karę ... A potem się dziwą, że świat się śmieje z polaczków kombinatorów ;)

Nie kombinujmy i tyle. Autora wątku pewnie nie zbawi kilka dni. Wykopie dół i co ? Ruszy z ławami albo wyleje fundament ? Wtedy też będziecie mówić, że to nie rozpoczęcie budowy ale miejscowe utwardzenie terenu ? A jak tego nie zrobi to po co ściągać humus ? Żeby woda napłynęła do dołu i zrobiło się bagno ?

to nie "polactwo" jak mowisz .... to nieprecyzyjne prawo, w cywilizowanym swiecie interpretowane na korzysc obywatela, a u nas nie .... ale to temat na inna dyskusje .... z tego tez powodu odczekalem swoje 7 dni,

ad rem: wylanie fundamentu to oczywiscie robota budowlana, tworzysz element budynku .... trudno to porownac do zgarniecia trawy ....