Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY OGRZEWAĆ GARAŻ?

Recommended Posts

Jesli mozna wetkne swoje "trzy grosze".

Oczywiscie ze dla przyjemnosci przebywania w garazu ogrzewanie jest mile. Ale... pod kazdym wzgledem niezdrowe dla samochodu. Wiem bo mam. Nieprzypdkowo najlepsza dla auta jest wiata. Przewiew i niska temperatura zima to jest to. A pomysl zmywania podwozia po kazdym wyjezdzie zima jest nierealne, no chyba ze ma to nastapic trzy razy :smile:. Poza tym takie zmycie , przeciez malo dokladne, i podniesienie temperatury spowoduje podojna korozje w stosunku do auta w niskiej temperaturze.

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ogrzewanie garazu to kompletna bzdura! Jak coś się ma nad garażem to trzeba to normalnie ocieplić jak ściany domu i się cieszyć że garaż stanowi bufor pomiędzy tym co jest na zewnątrz budynku a pokojem. Dalej... co to za argument, że ogrzewanie jest ok bo można samochód umyć? To po kazdym użyciu samochodu trzebaby go myć - a to już niewolnictwo. Jak zacznie padać śnieg i jest błoto na drodze to ja nie myję samochodu aż do wiosny i jest ok. Poza tym w szkole średniej wiedzą że korozja postępuje w obecności elektrolitu a nie proszku soli. Elektrolit będzie jak zaczniesz go myć... no chyba że będziesz go mył codziennie i bardzo dokładnie phi - komu to potrzebne? Albo samochód dla człowieka albo cżłowiek dla samochodu! Wg mnie powinno się zaizolować normalnie ściany a garaż pozostawić nieocieplony. Nawet szwedzi nie ogrzewają garazy tylko stosują systemy grzania samochodu i kabiny przed jego uruchomieniem.

ale chyba masz na myśli motorki maszyn rolniczych albo skuterów wodnych (tylko tych w zimie się nie używa)?

Bo wydaje mi się że część odpowiadających na ten temat myli koncepcję "grażu" z "warsztatem samochodowym".

Dla mnie garaż to miejsce, gdzie samochód się trzyma, a nie miejsce w którym się samochód: myje, naprawia, maluje, klepie itepe. Ja nienawidzę babrać się w smarach i zawsze jadę z tym do tzw. "mechanika".

Generalnie - dziękuję wsyzstkim za odpowiedzi - zdecydowałem się. Mój garaż będzie nieogrzewany - byle jak ocieplony.

• Like 1

i tu sie zgadzam z Tobą.

wszystko zależy od koncepcji.

jak chcesz tam tylko przechowywać auto, to jak najbardziej nieogrzewaj(bo po co)

ale jak się ma "benzyne we krwi" to sie lubi coś tam pogrzebać ( byle umieć i wiedziec za co się brać)

pzdr oorbus

PS. miałem na myśli sprzęt jednośladowy, a tym nie bardzo chce mi się zimą harce uprawiać. zimno i ślisko, brrr......

To Ty jesteś rozrzutny. Po co Ci wogóle garaż. Przecież jak wynika z wypowiedzi- najlepiej dla samochodu jak ma warunki naturalne, czyli to co na zewnątrz to i w środku.Zgoda,ale po co zatem garaż? Lepiej zrób sobie z niego dodatkowy pokój np.gimnastyczny, lub saune.

• 3 months później...

Wydaje mi się, że garaż powinien być ogrzewany:

- wysiadamy i rozpakowujemy samochód w ciepełku,

- możemy umyć samochód i posprzątać wnętrze,

- nie musimy siadać na wyziębionych fotelach (brr..),

- nie musimy ubierać grubo małego dziecka i rozbierać podczas drogi po nagrzaniu samochodu,

- rzeczy pozostawione przez przypadek nie zamarzną,

- wsiadając do samochodu na mrozie zwykle najpierw pozwalamy aby popracował na biegu jałowym i się nagrzał co nie jest najlepsze dla silnika, a w zamkniętym garażu lepiej tego nie robić (spaliny),

- znacznie lepsze warunki dla akumulatora,

- 80% zużycia silnika to rozruchy przy dużym mrozie,

- znacznie lepsze warunki dla diesli,

- nie trzeba skrobać – może w nieogrzewanym garażu śniegu i skorupy lodu też nie uświadczysz, ale po postoju poza garażem, np. koło pracy, samochód takową posiada i zostaje ona zlikwidowana w ogrzewanym,

- korozja nadwozia całkowicie ocynkowanego nie ma znaczenia, zwłaszcza, że naprawdę mroźnych dni jest niewiele, w polskich warunkach klimatycznych 80% okresu późna jesień – wczesna wiosna to po prostu chlapa – mieszanina błota, wody i śniegu,

- jeśli garaż jest właściwie wentylowany i skanalizowany to samochód szybko wyschnie

- pewnie jeszcze bym coś wymyślił ale na razie nie mam koncepcji.

Pozdrawiam.

Włodek

Paru forumowiczów pisało powyżej, że chce ogrzewać garaż, żeby zimno nie przechodziło z garażu do pomieszczeń przylegających. A może tak odwrócić sytuację? Może po prostu słabo, albo w ogóle nie ocieplać ścian pomiędzy garażem a pomieszczeniami przylegającymi? Odpadają wtedy koszty instalacji CO w garażu, a ciepło które przeniknie z pokoi nie pozwoli zamarznąć samochodowi w garażu...

Grzegorz63 nie do końca tak jest, bo jednak tego ciepła do garażu nie przechodzi tyle aby tam utrzymać powyżej "0" w przypadku silnych mrozów. Tej zimy tego doswiadczyłem, musiałem w środku zimy zamontować grzejnik eletryczyny bo wodę zasilającą budynek mam poprowadzoną przez garaż a temperatury w garażu "ocierały" się o "0 stopni C" więc było "grożnie".