trach 12.08.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 W którejś instrukcji do mojego auta (Skoda) było ostrzeżenie, żeby go NIE trzymać w ogrzewanym garażu, bo- solanka szybciej koroduje blachy (raczej nie wierzę w każdorazowe mycie pod- i nadwozia po powrocie z miasta),- najgorszy jest nie mróz tylko cykliczne zamrażanie i rozmrażanie przy wyjazdach i powrotach (tak jak i dla cegły...),- szybciej korodują wszystkie gumy, uszczelki itp.Było jeszcze parę argumentów, ale nie pamiętam. W każdym razie jeśli garaż ma być tylko garażem, to chyba ogrzewanie go jest niecelowe. Chyba, że wynika to z innych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.08.2003 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2003 Jak to czytam to mi uszczelki pod czaszka koroduja........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 13.08.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 My mamy garaż ocieplony i ogrzewany. Nie oznacza to, że utrzymujemy tam temp. np. 18 stopni. Nasz garaż, podwójny jest w bryle budynku, wielkość ok. 40m2, jest w nim bierząca woda i spory kąt warsztatowy. Oczywiście nie zamierzamy gmerać w silniku auta /od tego są warsztaty/, ale musimy mieć gdzieś jakieś miejsce robocze. To trzeba coś przyciąć, podmalować, przykleić, ja zamierzam odnowic trochę starych mebli - przecież z taką robotą nie będę rozkładać się w salonie Większość takich prac jest przewidziana na zimowe popopudnia i wieczory - w lecie zajmujemy się otoczeniem domu. 2 razy w zimie /święta i ferie/ odbywa się wielkie pakowanie / montaż skrzyni na dachu, tysiące toreb - na święta wór prezentów/, nasze autko małe, mąż nieźle musi się nagimnastykować, aby wszystko wlazło. Chyba lepiej robic to w ogrzewanym garażu. A rdza - i tak auto kiedyś zje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SNOWEX 13.08.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2003 I ja wtrącę swoje trzy grosze. Dopiero będę budował w bryle domu, ale na pewno musi być u mnie możliwość ogrzania garażu z uwagi na przylegające do niego pomieszczenie gospodarcze i kotłownie. W razie jakiejś potrzeby prac domowo-konserwatorskich nie będę miał stresu tam przebywać. Jeszcze jedno. Trzeba pamiętać o ociepleniu ściany działowej garażu i kotłowni jeśli garaż ma być nieocieplany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 27.08.2003 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Jestem w 100 % przekonany że jeśli garaż jest z przejściem do domuto grzejnik zabezpieczający min temperature 5 oC jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 14.09.2003 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Witam, jestem na etapie budowy domku mieszkalnego z przylegającym garażem, za nim spiżarką i kotłownią. Męczą mnie 2 kwestie: 1. czy kłaść styropian i jaki pod wylewkę w garażu i ww. pomieszczeniach gospodarczych??? 2. czy ogrzewać garaż i wspomniane pomieszczenia gosp.??? Domek buduję z BK Żelisławice 36,5 PW jednowarswowo, wejście do garażu z wiatrołapu. Pozdrawiam i ... z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz79 14.09.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Jeżeli garaż łączy się z pomieszczeniami ogrzewanymi (jak wiatrołap), to radzę go również ogrzewać.Jeżeli go będziesz ogrzewał to naturalnie należy także izolować od gruntu styropianem o grubości min. 5cm. Polecam styropian ekstrudowany, ale jest drogi. W innym razie min. FS 20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 14.09.2003 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=9886&highlight=gara%BF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 14.09.2003 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 jak już to zastosowałabym FS30 -strzeżonego.... a z resztą są dwie szkoły: falenicka i otwocka. grzać czy nie grzać - oto jest pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 14.09.2003 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Dzięki za już i proszę o jeszcze... Jeżeli styropian, to jakiej grubości, żeby to miało sens! Pozdr. kocza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 15.09.2003 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 trochę się powtórzę: 10centów przy ocieplonym, 5 przy nieocieplonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 15.09.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Może trochę nie na temat ale : Kocza - jaką masz opinię na temat BK z Żelisławic ? To te koło Włoszczowy, tak ? Podziel się uwagami, bo tu na Forum uwagi były raczej pozytywne, ale zawsze jest lepiej wiedzieć więcej i od użytkownika końcowego Pozdrawiam, Majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość uszek 15.09.2003 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Wlasnie skonczylem wylewki w sobote i mam tak 10 cm steropianu w domu oraz 5 cm w garażu i pomieszczeniu gospodarczym. Garaz i pomieszczenmie przylega do domu więc bede go ogrzewal, wstawilem po jednym kaloryferze w garazu i pomiesczeniu gosp. Nie zalerzy mi na tym aby w garazu było 20st ale by temp nie spadala poniżej zera najlepiej jakies do 10 st., chodzi o to by nie wychladzał on domu i mysle że tak będzie ok. Ja nie dawałbym 10 cm steropianu w garażu bo to chyba za dużo mysle ze 5 cm jest ok. plus 5 cm wylweki oczywiście zbrojonej na siatce i z folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 15.09.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 ze względów użytkowych: najlepsza temperatura dla piwa to 8st.C. to chyba taka powinna być temperatura w garażu, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Jak będę grzał "prawie". W garażu będzie jeden grzejnik z termostatem, który włączy się przy bardzo niskiej temperaturze od 5 do 8 C (nie wiem jak ustawiem". Nie będzie problemów z przemarzaniem czegokolwiek co tam będzie. Garaż będzie"trochę ocieplony". Mam nadzieję że temperatura nie będzie spadać poniżej zadanej. Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość do majki 15.09.2003 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Kupiłem Żelisławice kierując się dobrymi (ew. bardzo dobrymi) opiniami. Wielu twierdzi, że parametrami, to to samo co Ytong. Kupiłem go (myślę) w dobrej cenie i tak na prawdę ... jeszcze nie widziałem.Stoi w składzie budowlanym i czeka na swoją kolej. Nie mam więc póki co wyrobionego (swojego) zdania na jego temat. pozdr. kocza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 16.09.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 A tynk w garażu? Jeśli gipsowy to przecież temp nie może spadać poniżej zera. Temperatura nie może spadać tylko w czasie wiązania tynku (czyli gdzies tak przez miesiac od zrobienia go ), potem już może być dużo niższa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 16.09.2003 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 niesttey miałam tę nieprzyjemnosc ze kilkukrotnie spałam zima w pokoju nad garazem nieogrzewanym u znajomych. Podloga (czyli sufit garazu) była tak zimna, ze nie pomagaly najgrubsze wełniane skarpety, powietrze w tym pokoju bylo o kilka stopni nizsze niz w pozostalych w domu, nie dosc ze nie grzeja garazu, to chyba go tez niczym nie izolowali od reszty pomieszcen mieszkalnych, takze garaz ktory calkowicie ejst w bryle domu i graniczy z pomieszczeniami mieszkalnymi racze grzac jak najbardziej + ciepla bram garazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 16.09.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Mam dwa garaże. Jeden w bryle domu, ogrzewany przez ściany sąsiednich pomieszczeń(głównie kotłowni), drugi malutki, wolnostojący ale za to ocieplony. Z tym garażem w bryle jest ciągle problem: Po pierwsze strasznie sie zimą wychładza podczas wjeżdżania, wyjeżdzania,Po drugie nie ma możliwości usczelnienia drzwi uchylnych więc zimny wiatr hula po tym garażu i wyziębia przy okazji pomieszczenia ościenne,Po trzecie- dobrze, że nie ma w tym graży grzejnika bo boję się że w skrajnych okolicznościach mógłby poprostu zamarznąć. a teraz wrażenia z garazu wolnostojacego nie ogrzewanego:Jak się jeżdzi codziennie autem to w garażu tym panuje jak na zimowe warunki całkiem przyjemna temperatura. To prawdopodobnie zasługa braku wentylacji, ale o tym sza.Przy codziennym uzytkowaniu temp. w tym garażu nad ranem była zawsze wyraźnie wyższa niż na zewnątzr. Kiedy na zewnątrz było -20 tam było ok -2,3C co daje wrażenie ciepła:-)). LOd i śnieg który spadał z samochodu dawał się z reguły wymieść więc nie martwiłem się zbytnio, że budynek zawilgotnieje.Rady dla budujących:Jeśli w bryle domu to bez ogrzewania ale za to odizolowany termicznie od reszty budynku. W tym przypadku istotne są także szczelne i ciepłe drzwi lączące część mieszkalną z garażem. O tym aby w garaży było ciepło myśli się może raz na dwa lata kiedy zimą padnie akumulator i nie chce nam się jechać do warsztatu tylko po to by go wymienić. ale nawet wtedy lepiej spisze się mały farelek który nagrzeje nam cały garaż w 20 min. Pomyślcie: farelek za 60zł ma 2kW mocy-jakiej wielkości musiałby być tradycyny grzejnik o tej mocy?Decyzja zawsze należy do inwestora!Pozdrawiam wszystkich budujących i remontujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 16.09.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 (...) Jeśli w bryle domu to bez ogrzewania ale za to odizolowany termicznie od reszty budynku. W tym przypadku istotne są także szczelne i ciepłe drzwi lączące część mieszkalną z garażem. (...) Masz namiary na jakieś takie szczelne, dobrze ocieplone drzwi? Nie chcę wejściowych, bo na te cele ya eleganckie (i za drogie), ale chcę mieć szczelne i ocieplone (tak jak piszesz, do odgrodzenia się od zimnego garażu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts