Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY OGRZEWAĆ GARAŻ?

Recommended Posts

W którejś instrukcji do mojego auta (Skoda) było ostrzeżenie, żeby go NIE trzymać w ogrzewanym garażu, bo

- solanka szybciej koroduje blachy (raczej nie wierzę w każdorazowe mycie pod- i nadwozia po powrocie z miasta),

- najgorszy jest nie mróz tylko cykliczne zamrażanie i rozmrażanie przy wyjazdach i powrotach (tak jak i dla cegły...),

- szybciej korodują wszystkie gumy, uszczelki itp.

Było jeszcze parę argumentów, ale nie pamiętam. W każdym razie jeśli garaż ma być tylko garażem, to chyba ogrzewanie go jest niecelowe. Chyba, że wynika to z innych potrzeb.

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My mamy garaż ocieplony i ogrzewany. Nie oznacza to, że utrzymujemy tam temp. np. 18 stopni. Nasz garaż, podwójny jest w bryle budynku, wielkość ok. 40m2, jest w nim bierząca woda i spory kąt warsztatowy. Oczywiście nie zamierzamy gmerać w silniku auta :lol: /od tego są warsztaty/, ale musimy mieć gdzieś jakieś miejsce robocze. To trzeba coś przyciąć, podmalować, przykleić, ja zamierzam odnowic trochę starych mebli - przecież z taką robotą nie będę rozkładać się w salonie :D Większość takich prac jest przewidziana na zimowe popopudnia i wieczory - w lecie zajmujemy się otoczeniem domu.

2 razy w zimie /święta i ferie/ odbywa się wielkie pakowanie / montaż skrzyni na dachu, tysiące toreb - na święta wór prezentów/, nasze autko małe, mąż nieźle musi się nagimnastykować, aby wszystko wlazło. Chyba lepiej robic to w ogrzewanym garażu. A rdza - i tak auto kiedyś zje :D

I ja wtrącę swoje trzy grosze. Dopiero będę budował w bryle domu, ale na pewno musi być u mnie możliwość ogrzania garażu z uwagi na przylegające do niego pomieszczenie gospodarcze i kotłownie. W razie jakiejś potrzeby prac domowo-konserwatorskich nie będę miał stresu tam przebywać. Jeszcze jedno. Trzeba pamiętać o ociepleniu ściany działowej garażu i kotłowni jeśli garaż ma być nieocieplany.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

jestem na etapie budowy domku mieszkalnego z przylegającym garażem, za nim spiżarką i kotłownią.

Męczą mnie 2 kwestie:

1. czy kłaść styropian i jaki pod wylewkę w garażu i ww. pomieszczeniach gospodarczych???

2. czy ogrzewać garaż i wspomniane pomieszczenia gosp.???

Domek buduję z BK Żelisławice 36,5 PW jednowarswowo, wejście do garażu z wiatrołapu.

Pozdrawiam i ... z góry dzięki!

Może trochę nie na temat ale : Kocza - jaką masz opinię na temat BK z Żelisławic ? To te koło Włoszczowy, tak ? Podziel się uwagami, bo tu na Forum uwagi były raczej pozytywne, ale zawsze jest lepiej wiedzieć więcej i od użytkownika końcowego :D

Pozdrawiam, Majki

Gość uszek
Wlasnie skonczylem wylewki w sobote i mam tak 10 cm steropianu w domu oraz 5 cm w garażu i pomieszczeniu gospodarczym. Garaz i pomieszczenmie przylega do domu więc bede go ogrzewal, wstawilem po jednym kaloryferze w garazu i pomiesczeniu gosp. Nie zalerzy mi na tym aby w garazu było 20st ale by temp nie spadala poniżej zera najlepiej jakies do 10 st., chodzi o to by nie wychladzał on domu i mysle że tak będzie ok. Ja nie dawałbym 10 cm steropianu w garażu bo to chyba za dużo mysle ze 5 cm jest ok. plus 5 cm wylweki oczywiście zbrojonej na siatce i z folią.

Jak będę grzał "prawie". W garażu będzie jeden grzejnik z termostatem, który włączy się przy bardzo niskiej temperaturze od 5 do 8 C (nie wiem jak ustawiem". Nie będzie problemów z przemarzaniem czegokolwiek co tam będzie. Garaż będzie"trochę ocieplony". Mam nadzieję że temperatura nie będzie spadać poniżej zadanej. Waldek

Gość do majki

Kupiłem Żelisławice kierując się dobrymi (ew. bardzo dobrymi) opiniami. Wielu twierdzi, że parametrami, to to samo co Ytong. Kupiłem go (myślę) w dobrej cenie i tak na prawdę ... jeszcze nie widziałem.

Stoi w składzie budowlanym i czeka na swoją kolej. Nie mam więc póki co wyrobionego (swojego) zdania na jego temat.

pozdr. kocza

niesttey miałam tę nieprzyjemnosc ze kilkukrotnie spałam zima w pokoju nad garazem nieogrzewanym u znajomych. Podloga (czyli sufit garazu) była tak zimna, ze nie pomagaly najgrubsze wełniane skarpety, powietrze w tym pokoju bylo o kilka stopni nizsze niz w pozostalych w domu, nie dosc ze nie grzeja garazu, to chyba go tez niczym nie izolowali od reszty pomieszcen mieszkalnych, takze garaz ktory calkowicie ejst w bryle domu i graniczy z pomieszczeniami mieszkalnymi racze grzac jak najbardziej + ciepla bram garazowa

Mam dwa garaże. Jeden w bryle domu, ogrzewany przez ściany sąsiednich pomieszczeń(głównie kotłowni), drugi malutki, wolnostojący ale za to ocieplony. Z tym garażem w bryle jest ciągle problem:

Po pierwsze strasznie sie zimą wychładza podczas wjeżdżania, wyjeżdzania,

Po drugie nie ma możliwości usczelnienia drzwi uchylnych więc zimny wiatr hula po tym garażu i wyziębia przy okazji pomieszczenia ościenne,

Po trzecie- dobrze, że nie ma w tym graży grzejnika bo boję się że w skrajnych okolicznościach mógłby poprostu zamarznąć.

a teraz wrażenia z garazu wolnostojacego nie ogrzewanego:

Jak się jeżdzi codziennie autem to w garażu tym panuje jak na zimowe warunki całkiem przyjemna temperatura. To prawdopodobnie zasługa braku wentylacji, ale o tym sza.

Przy codziennym uzytkowaniu temp. w tym garażu nad ranem była zawsze wyraźnie wyższa niż na zewnątzr. Kiedy na zewnątrz było -20 tam było ok -2,3C co daje wrażenie ciepła:-)). LOd i śnieg który spadał z samochodu dawał się z reguły wymieść więc nie martwiłem się zbytnio, że budynek zawilgotnieje.

Rady dla budujących:

Jeśli w bryle domu to bez ogrzewania ale za to odizolowany termicznie od reszty budynku. W tym przypadku istotne są także szczelne i ciepłe drzwi lączące część mieszkalną z garażem. O tym aby w garaży było ciepło myśli się może raz na dwa lata kiedy zimą padnie akumulator i nie chce nam się jechać do warsztatu tylko po to by go wymienić. ale nawet wtedy lepiej spisze się mały farelek który nagrzeje nam cały garaż w 20 min. Pomyślcie: farelek za 60zł ma 2kW mocy-jakiej wielkości musiałby być tradycyny grzejnik o tej mocy?

Decyzja zawsze należy do inwestora!

Pozdrawiam wszystkich budujących i remontujących

(...)

Jeśli w bryle domu to bez ogrzewania ale za to odizolowany termicznie od reszty budynku. W tym przypadku istotne są także szczelne i ciepłe drzwi lączące część mieszkalną z garażem.

(...)

Masz namiary na jakieś takie szczelne, dobrze ocieplone drzwi? Nie chcę wejściowych, bo na te cele ya eleganckie (i za drogie), ale chcę mieć szczelne i ocieplone (tak jak piszesz, do odgrodzenia się od zimnego garażu).