Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY OGRZEWAĆ GARAŻ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Gość rafallogi

Witam.

Widzę, że szanowni użytkownicy nie mają doświadczenia w tej sprawie.

Co z tego, że w garażu będziecie mieli cieplutko jeśli wasz samochodzik będzie zjadać rdza!

W garażu starajcie się utrzymywać temperaturę jak najniższą a to ze względu na parowanie wszelkich cieczy (błoto, woda deszczowa itp.), które skapują z naszego auta.

Wyższa temperatura w garażu i niższa na zewnątrz to szybsza śmierć dla karoserii Waszego auta.

Pozdrawiam.

Przesledzilem z zainteresowaniem watek garazu. Mozna oczywiscie dlugo dyskutowac, czy garaz powinien byc ogrzewany czy tez tylko ocieplony.

Ja chcialbym jednak zapytac:

Jesli chcialbym miec nieogrzewany garaz w bryle domu, to w jaki sposob go ocieplic :o ? Na zewnatrz (sciany) :roll: ? A moze wewnatrz :-? ?

Pozdrawiam

• 7 years później...
Mój podwójny garaż jest w bryle domu w przyziemiu. Mam tam zainstalowany grzejnik ale jest nieużywany bo nie ma takie potrzeby. Z garażu prowadzą blaszane drzwi do kotłowni to może z tego powodu, że tak blisko źródła ciepła to w garażu w największe mrozy utrzymuje się gdzieś co najmniej 10 st C. Na razie ja i moje samochody nie zastanawiamy się nad tym jaka w garażu powinna panować faktycznie temperatura ale jest ok. :)

U nas garaż jest w piwnicy wystającej sporo ponad grunt, znajduje się pod pomieszczeniami parteru, przylega do kotłowni więc będzie zaizolowany i lekko ogrzewany tak do 15 stopni maksymalnie. Korozja mnie jakoś nie rusza, samochód swoje lata ma, myslę, że jego eksploatacja dotychczasowa i trzymanie go na zewnątrz, koło bloku od kilku lat nie zaszkodziło mu za specjalnie, więc i ogrzewany garaż mu nie zaszkodzi, ani nie pomoże. Generalnie to najmniej mnie interesuje...

Nie generalizuj, ciekawe jak inaczej zagospodarować małą działkę i piwnicę pod całym domem, którą trzeba było zrobić z uwagi na spadek terenu? Są wyjścia dla każdego i takie krytykanctwo jest trochę ograniczone. Nie chcesz, nie grzej, ale po co krytykowac tych, którzy zamierzają lub juz to robią? Ich kasa, ich garaż, ich sprawa.

Pomijając ten nie szczęśliwy związek przyczynowo skutkowy grzania w garażu, nie grzania i rdzy na samochodach itd. to z mojego subiektywnego punktu widzenia garaż w bryle domu jest super rozwiązaniem dla mnie i dla mojej żony. Żadne śnieżyce i oberwania chmur nam nie przeszkadzają aby sobie 'suchą nogą" wjechać spokojnie do garażu ( czyli do domu) i powolutku rozpakować zakupy :) :) :)