Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY OGRZEWAĆ GARAŻ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chłopaki zadam Wam pytanie odnosnie garażu temperatury i urządzenia mechanicznego.

Czy kosiarkę spalinową zimą lepiej trzymać w garażu w ktorym jest od 0 do 5 stopni

Czy moze w domku gospodarczym gdzie panuje taka sama temp. jak na zewnątrz czyli od - 20 do jesieni.

domek taki

http://images35.fotosik.pl/1746/b723eaef471fbaf8med.jpg

Brakuje mi miejsca w garażu ledwo wejdą 2 pojazdy mechaniczne , na stryszku nad garażem tez ujemne temperatury.

Jaki są plusy i minusy tych 2 miejsc

radek.

Ps

Założenie takie ze po zimie kosiarka ma spełniac swoją funkcję.

Edytowane przez f.5

Moja stoi w takich właśnie warunkach. Powinno się na zimę oczyścić kosiarę, spuścić paliwo, wykręcić świecę, wstrzyknąć odrobinę oleju na tłok, wkręcić z powrotem oczyszczoną świecę i z niecierpliwością oczekiwać na ten pierwszy wiosenny dzień gdy usłyszymy znowu: wrrrr, wrrrr....... Oczywiście pozostają jeszcze do serwisowania ostrza, filtry, cięgna, kółka itp. I teraz przyznam się, że już drugi rok nic z powyższych oprócz filtra i ostrzenia nie robię : ).

Ale wrrr wrrrr czy raczej brrr brruumm bo maja bardziej idzie w brrruuuummm ale moze inna firma :)

Pokazał byś moze elewację bo jakies lampki widzę dające łady efekt.

OK dzieki za info

mały garaż wiec wszystko: krzesła , łopaty , węże trza zapakować i zapomniec na parę miesiecy.

spokojnych Świąt życzę.

Ale wrrr wrrrr czy raczej brrr brruumm bo maja bardziej idzie w brrruuuummm ale moze inna firma :)

Pokazał byś moze elewację bo jakies lampki widzę dające łady efekt.

OK dzieki za info

mały garaż wiec wszystko: krzesła , łopaty , węże trza zapakować i zapomniec na parę miesiecy.

spokojnych Świąt życzę.

Wrrr wrrr jak trawa niska i w miarę sucha, czego życzę z całego serca. Inaczej brruummmm brruummmm. Elewacja nieskończona więc nie ma się czym chwalić, ale lampki się udały bo i tanie (Ibis chyba z Italuxa) i skuteczne z żarówkami LED w środku, więc świecą na zmierzchówce bez ograniczeń (12 lamp x 2 żarówki x 1,5W mocy).

http://imageshack.us/a/img13/4435/007stn.jpg

http://imageshack.us/a/img37/8836/011xd.jpg

Edytowane przez compi

U mnie obawą był nadmiar wilgoci. Stwierdzam że zimą tej wilgoci jest tyle z topniejącego śniegu, że nadmuch ciepełka nic już tutaj nie zmieni. Mam wentyle heliosa w garażu i kotłowni. Jak się zacznie lać po ścianach to najwyżej popracują sobie trochę. Na razie jednak muszę zainstalować wspomniany trójnik kierunkowy. Ładne dziury już mam : ).

Całkiem fajnie wyszło Ci to oświetlenie :)

Wrrr wrrr jak trawa niska i w miarę sucha, czego życzę z całego serca. Inaczej brruummmm brruummmm. Elewacja nieskończona więc nie ma się czym chwalić, ale lampki się udały bo i tanie (Ibis chyba z Italuxa) i skuteczne z żarówkami LED w środku, więc świecą na zmierzchówce bez ograniczeń (12 lamp x 2 żarówki x 1,5W mocy).

http://imageshack.us/a/img13/4435/007stn.jpg

http://imageshack.us/a/img37/8836/011xd.jpg

Dzięki, ale ładnie będzie gdy skończę elewację, podbitkę, taras, przeloguję psa z budą i na końcu, gdy będzie mnie stać, kupię do okien coś ładnego z rolet, zasłon, firanek czy co tam sobie moje panie wymyślą.

Te ledy GU10 sa w stanie oswietlic Ci dom dookoła ze spokojnie nocą mozesz przejsc niepotykając się?

Szukam taniego w eksplatacji oswietlenia ale musi dawac troszke swiatła na chodnik.

Jak bys zasugerowal jakąs zarowkę !!!

Edytowane przez f.5

Piszemy nie w temacie, ale może nam tam na górze wybaczą ; ). Oświetlając elewację mamy zazwyczaj dwa wymogi. Albo chcemy podkreślić elementy architektoniczne, albo ułatwić poruszanie po zmroku, albo to i to. Ja chciałem optycznie skrócić naszą parterówkę stąd niesymetryczne położenie lamp. Na moich zdjęciach wygląda to dla niektórych osób faktycznie imponująco, ale w rzeczywistości jest ciemniej, a to z powodu braku konkurencji świetlnej. Może powinieneś to wziąć pod uwagę, by w przyszłości nie stwierdzić, że światła jest za dużo. Obecnie mam podświetlone również ogrodzenie frontowe co 9-10m lampami z 5-watowymi świetlówkami kompaktowymi i dopiero teraz mogę powiedzieć, że przy frontowej ścianie domu w dziurę nie wpadnę : ). Oprawy ze zdjęcia mają zamontowane promocyjne LED-y z Liroya o książkowej mocy 1W. W rzeczywistości pomiar jednej sztuki pokazuje 1,5W, ale być może jest to błąd pomiarowy. Powinienem zmierzyć całość instalacji i wynik podzielić na ilość zamontowanych sztuk. Jednak koszty użytkowe są znikome i nawet mi się nie chce wypinać kabli z rozdzielni do pomiaru. Czemu akurat te LED-y? Szukałem najsłabszym, a więc z najmniejsza ilością diod w jednej sztuce, co nie było wcale takie proste. Paradoksem jest to, że najtańsze są te o dużej mocy, ale trafiłem na te w Liroyu ( 3 sztuki poniżej 30zł) i z kilkunastu sztuk tylko jedną czy dwie reklamowałem (http://forum.muratordom.pl/archive/index.php/t-192242.html?). Gdy skończę kiedyś elewację i podbitkę zrobi się jeszcze jaśniej. Uważam też, że dużo zależy od rodzaju lampy jakie zamontujesz. Warto przemyśleć ich rodzaj już na etapie kładzenia zasilania, bo wysokość montażu musi być zależna od mocy, stopnia rozproszenia światła i lampa nie może się znaleźć na kursie kolizyjnym z głową gospodarza, heheh. Edytowane przez compi

Bo w taki grzejnik wg mnie należy dodatkowo wstawiać grzałkę. Na termostacie ustawiamy na zabezpieczenie antyzamrożeniowe i z głowy. Jednak zawsze to w końcowym efekcie następny wydatek i należy to samodzielnie ocenić. Mi się wydaje, że warto garaż, a w nim bramę , jakieś rowery z czułymi na mróz amorkami, farby etc, zabezpieczyć przed zamarznięciem.

Zgodnie z obietnicą wracam do tematu temperatury i wilgotności w swoim garażu.

Przez kilkanaście dni starałem się regularnie dokonowyać przynajmniej 3 pomiarów dziennie.Zarówno temp. i wilg. wyrzucanego powietrza z rek., jak i tych samych wartości w garażu.

Temperatury na zewnątrz optymalne do tego zadania.Od +7 do -24 .Tak, tak-ok.B-stoku.

Trochę też kombinowałem z różnymi nastawieniami rek. Od równych nastawień wywiew /W/- nawiew /N/, do ustawień W>N nawet o 20%.Krótko o tym. Nie zauważyłem istotnych różnic w temp.i wilgot. wyrzucanego powietrza w garażu. Miało to jedynie wpływ na efektywność pracy urządzenia.

Wilgotność wyrzucanego powietrza. Trochę pochopnie pisałem wcześniej, że wilg.wyrzucanego powietrza jest kilka% niższa niż średnia wilgotność w domu.Po przejrzeniu wyników mogę stwierdzić, że jest ona ok10% wyższa niż ta wyciągana z pomieszczeń mieszkalnych. Trudno mi mówić o dokładnych wartościach, nie jestem w stanie ustalić dokładnej średniej wilg. w domu.Są jednak różnice pomiędzy pomieszczeniami, poziomami.Max. wilgotność W to 74%, z reguły oscylowała w gr.63-65%.Czyli wyższa o kilkanaście % od W z pomieszczeń mieszkalnych.Jako laik wytłumaczyłem to pracą wymiennika,chyba podczas oddawania ciepła powietrze nasyca się wilgocią z powietrza pobieranego z zewnątrz. To moja teoria.

Temperatura wywiewu. Najniższa zaobserwowana to +6 .

Wilgotność w garażu.Od 50 do 72 %. Stojąca przed samochodem kałuża zapewne ma na to wpływ. Niestety nie mam systemu odprowadzania wody i przy dobrych spadkach , w okolicach uszczelki bramy garażowej musi się ona pojawić.A nie zawsze chce się podnieść odrobinę bramę i ją usunąć.

Temperatury w garażu.Najniższa zaobserwowana to +9 C.Jej podwyższenie w stosunku do temp.W to zapewne wpływ kilku czynników: wydzielanie ciepła przez urządzenia w kotłowni, ciepło oddawane przez samochód, ciepło dostające się z części mieszkalnej podczas kilkunastokrotnych wizyt w garażu- drzewo do kominka, itp..

Lelelek pisze o jeszcze jednej inowacji u siebie.Pomyślę wiosną o alternatywnym wyrzucie na zewnątrz w okresie letnim.

Miłego mieszkania w Nowym Roku.

"Jako laik wytłumaczyłem to pracą wymiennika,chyba podczas oddawania ciepła powietrze nasyca się wilgocią z powietrza pobieranego z zewnątrz. To moja teoria."

Praktyka mówi, że jak schładzasz powietrze, to rośnie jego wilgotność względna. Robisz to w rekuperatorze.

Także ni huhu twoja teoria nie trzyma się kupy

dzięki za pomiary :) całkiem fajnie to wygląda i nadal mam zamiary zrobić podobnie jak ty, tylko z ewentualnym wyrzutem na zewnątrz. W moim przypadku jest jeszcze coś innego, mianowicie mam dwa reku tj będę miał dwa reku. Jednym reku chciałbym "zasilić" garaż natomiast drugim ogród zimowy :)