ianb 04.01.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 "Jako laik wytłumaczyłem to pracą wymiennika,chyba podczas oddawania ciepła powietrze nasyca się wilgocią z powietrza pobieranego z zewnątrz. To moja teoria." Praktyka mówi, że jak schładzasz powietrze, to rośnie jego wilgotność względna. Robisz to w rekuperatorze. Także ni huhu twoja teoria nie trzyma się kupy Nawet się nie zdziwiłem, że moja teoria jest błędna.Chociaż dla mnie Twoje wytłumaczenie jest odwrotnością mojego tlumaczenia.Nieważne.Istotny jest wzrost wilg.powietrza wywiewanego, pomimo iż część wilgoci jest usuwana w formie skroplin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.01.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Jak rozumiem garaż masz nieogrzewany. fakt - dane które podałeś są cenne dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.01.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Jak rozumiem garaż masz nieogrzewany, tylko te zyski co opisałes. fakt - dane które podałeś są cenne dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 05.01.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Panowie pytanie.W garazu (na tą chwilę nie ogrzewanym to juz ustaliliśmy) mam umieszczony rozdzielacz od podłogówki.Tak wyszło. sciana graniczy z pom.gosp.http://images38.fotosik.pl/1899/bc50c66ea45bd42dmed.jpghttp://images37.fotosik.pl/1914/fcac5076d24309dbmed.jpgJakie są straty ciepła jak sądzicie i jak to zaizolować (poprawic) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.01.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 zapsiukać całość pianą rozebrać, na belki powycinana otulina, poskręcać z powrotem, przeje...ny temat - kiedyś tak robiłem jak klient płacił, i pod warunkiem że wszystko wyregulowane. już tak nie robie. Staram się szafkę dać głębiej potem maskownica, na drzwiczki 5cm styro - to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 06.01.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Można też nałożyć styropian na drzwiczki od strony zewnętrznej, choć wiadomo estetyka wnętrza ucierpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darthmiara 06.01.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Ja osobiście jestem zdania że jak ktoś ma za dużo wolnej kasy to może sobie garaż ogrzewać. Na zdrowy rozsądek. Po co ogrzewać coś z czego kożysta się okazjonalnie? Jestem przeciwnikiem garaży jako integralny element budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.01.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 A ja generalnie przeciwnikiem przeciwników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grasowy 06.01.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ze względów użytkowych: najlepsza temperatura dla piwa to 8st.C. to chyba taka powinna być temperatura w garażu, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowadama 07.01.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 zawsze lepiej mieć ciepło niż zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.01.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 zawsze lepiej mieć ciepło niż zimno Tam gdzie trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 07.01.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 zawsze lepiej mieć ciepło niż zimno parafrazując: zawsze lepiej nie zapłacić niż zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.01.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Jeżeli już tak filozoficznie to lepiej być niż mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 08.01.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ogrzewać czy nie ogrzewać... To zależy czy w garażu stoją tylko nasze auta i ewentualnei rowery, czy też spędzamy tam więcej czasu np. majsterkując.My będziemy garaż ogrzewać. Takie było pierwotne założenie, dlatego też nie jest on przylepiony do budynku, lecz jest jego integralną częścią. A służyć ma także majsterkowaniu i przechowywaniu rzeczy, które raczej nie powinny leżeć na mrozie.Moi rodzice mają garaż w ciągu lekko ocieplonego budynku gospodarczego, gdzie podczas ostatnich mrozów było tam, w pomieszczeniach podpiwniczonych -8st. , więc w garażu zapewne trochę zimniej (jako że podłoga na gruncie i z dużą starą bramą.)Właściwie to po co stawiać garaż wolnostojacy, skoro taniej można wybudować wiatę + mały schowek na kosiarkę i rowery... no chyba, że ma się tam też warsztat... ale wtedy należało by pomyśleć chociażby o jakimś szybkim nagrzewaniu gdy tam będziemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domderlis 08.01.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Ja nie ogrzewam garażu - nie widzę takiej potrzeby. Mój leciwy już peugeot odpala zawsze za pierwszym razem, bo ściany garażu są ocieplone i mrozu tam nie ma. Wydaje mi się, że takie ogrzewanie generuje tylko niepotrzebne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 09.01.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ja osobiście jestem zdania że jak ktoś ma za dużo wolnej kasy to może sobie garaż ogrzewać. Na zdrowy rozsądek. Po co ogrzewać coś z czego kożysta się okazjonalnie? Jestem przeciwnikiem garaży jako integralny element budynku osobiście się z tym nie zgadzam. Jeśli garaż jest w bryle budynku to minimalnie ale powinien być ogrzewany zeby nie przenosił chłodu na sąsiadujące z nim pomieszczenia..... nikt nie mówi że musi tam być 22 stopnie - ale niech będzie na plus 5 zimą to będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 09.01.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Ja osobiście jestem zdania że jak ktoś ma za dużo wolnej kasy to może sobie garaż ogrzewać. Na zdrowy rozsądek. Po co ogrzewać coś z czego kożysta się okazjonalnie? Jestem przeciwnikiem garaży jako integralny element budynku Ja korzystam z garażu codziennie, wieczorem wstawiam samochód do garażu, rano wyjeżdżam samochodem z garażu. No jak to jest incydentalnie to pewnie bym nie ogrzewał, ale że nie jest to ogrzewam. Jak masz gówniano zaprojektowany i wykonany garaż to faktycznie dużo kasy jak idzie to szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.01.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 osobiście się z tym nie zgadzam. Jeśli garaż jest w bryle budynku to minimalnie ale powinien być ogrzewany zeby nie przenosił chłodu na sąsiadujące z nim pomieszczenia..... nikt nie mówi że musi tam być 22 stopnie - ale niech będzie na plus 5 zimą to będzie super. taki garaż się odizolowuje termicznie od pomieszczeń mieszkalnych, nie izoluje od gruntu i tym uzyskuje się te wymagane pzrez Ciebie plus 5, wtedy żadnego ogrzewania do tego nie potrzeba i nie wychładza się mieszkalnej części domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 09.01.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 zapsiukać całość pianą rozebrać, na belki powycinana otulina, poskręcać z powrotem, przeje...ny temat - kiedyś tak robiłem jak klient płacił, i pod warunkiem że wszystko wyregulowane. już tak nie robie. Staram się szafkę dać głębiej potem maskownica, na drzwiczki 5cm styro - to wszystko. Można też nałożyć styropian na drzwiczki od strony zewnętrznej, choć wiadomo estetyka wnętrza ucierpi http://images36.fotosik.pl/337/730d46364518f75bmed.jpg http://images49.fotosik.pl/1758/84dadacc9ad5a0bamed.jpg Średnio profesjonalnie wiem ale takie cos wymysliłem na tą chwilę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2013 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 No ale zlew za to masz klasa! : ) Niejeden szpital takiego by Ci pewnie pozazdrościł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts