Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZY OGRZEWAĆ GARAŻ?

Recommended Posts

"Jako laik wytłumaczyłem to pracą wymiennika,chyba podczas oddawania ciepła powietrze nasyca się wilgocią z powietrza pobieranego z zewnątrz. To moja teoria."

Praktyka mówi, że jak schładzasz powietrze, to rośnie jego wilgotność względna. Robisz to w rekuperatorze.

Także ni huhu twoja teoria nie trzyma się kupy

Nawet się nie zdziwiłem, że moja teoria jest błędna.Chociaż dla mnie Twoje wytłumaczenie jest odwrotnością mojego tlumaczenia.Nieważne.Istotny jest wzrost wilg.powietrza wywiewanego, pomimo iż część wilgoci jest usuwana w formie skroplin.

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie pytanie.

W garazu (na tą chwilę nie ogrzewanym to juz ustaliliśmy) mam umieszczony rozdzielacz od podłogówki.

Tak wyszło.

sciana graniczy z pom.gosp.

http://images38.fotosik.pl/1899/bc50c66ea45bd42dmed.jpg

http://images37.fotosik.pl/1914/fcac5076d24309dbmed.jpg

Jakie są straty ciepła jak sądzicie i jak to zaizolować (poprawic)

zapsiukać całość pianą :)

rozebrać, na belki powycinana otulina, poskręcać z powrotem, przeje...ny temat - kiedyś tak robiłem jak klient płacił, i pod warunkiem że wszystko wyregulowane. już tak nie robie.

Staram się szafkę dać głębiej potem maskownica, na drzwiczki 5cm styro - to wszystko.

Ogrzewać czy nie ogrzewać...

To zależy czy w garażu stoją tylko nasze auta i ewentualnei rowery, czy też spędzamy tam więcej czasu np. majsterkując.

My będziemy garaż ogrzewać. Takie było pierwotne założenie, dlatego też nie jest on przylepiony do budynku, lecz jest jego integralną częścią. A służyć ma także majsterkowaniu i przechowywaniu rzeczy, które raczej nie powinny leżeć na mrozie.

Moi rodzice mają garaż w ciągu lekko ocieplonego budynku gospodarczego, gdzie podczas ostatnich mrozów było tam, w pomieszczeniach podpiwniczonych -8st. , więc w garażu zapewne trochę zimniej (jako że podłoga na gruncie i z dużą starą bramą.)

Właściwie to po co stawiać garaż wolnostojacy, skoro taniej można wybudować wiatę + mały schowek na kosiarkę i rowery... no chyba, że ma się tam też warsztat... ale wtedy należało by pomyśleć chociażby o jakimś szybkim nagrzewaniu gdy tam będziemy...

Ja osobiście jestem zdania że jak ktoś ma za dużo wolnej kasy to może sobie garaż ogrzewać. Na zdrowy rozsądek. Po co ogrzewać coś z czego kożysta się okazjonalnie? Jestem przeciwnikiem garaży jako integralny element budynku

osobiście się z tym nie zgadzam. Jeśli garaż jest w bryle budynku to minimalnie ale powinien być ogrzewany zeby nie przenosił chłodu na sąsiadujące z nim pomieszczenia..... nikt nie mówi że musi tam być 22 stopnie - ale niech będzie na plus 5 zimą to będzie super.

Ja osobiście jestem zdania że jak ktoś ma za dużo wolnej kasy to może sobie garaż ogrzewać. Na zdrowy rozsądek. Po co ogrzewać coś z czego kożysta się okazjonalnie? Jestem przeciwnikiem garaży jako integralny element budynku

Ja korzystam z garażu codziennie, wieczorem wstawiam samochód do garażu, rano wyjeżdżam samochodem z garażu. No jak to jest incydentalnie to pewnie bym nie ogrzewał, ale że nie jest to ogrzewam. Jak masz gówniano zaprojektowany i wykonany garaż to faktycznie dużo kasy jak idzie to szkoda.

osobiście się z tym nie zgadzam. Jeśli garaż jest w bryle budynku to minimalnie ale powinien być ogrzewany zeby nie przenosił chłodu na sąsiadujące z nim pomieszczenia..... nikt nie mówi że musi tam być 22 stopnie - ale niech będzie na plus 5 zimą to będzie super.

taki garaż się odizolowuje termicznie od pomieszczeń mieszkalnych, nie izoluje od gruntu i tym uzyskuje się te wymagane pzrez Ciebie plus 5, wtedy żadnego ogrzewania do tego nie potrzeba i nie wychładza się mieszkalnej części domu

zapsiukać całość pianą :)

rozebrać, na belki powycinana otulina, poskręcać z powrotem, przeje...ny temat - kiedyś tak robiłem jak klient płacił, i pod warunkiem że wszystko wyregulowane. już tak nie robie.

Staram się szafkę dać głębiej potem maskownica, na drzwiczki 5cm styro - to wszystko.

Można też nałożyć styropian na drzwiczki od strony zewnętrznej, choć wiadomo estetyka wnętrza ucierpi ;)

http://images36.fotosik.pl/337/730d46364518f75bmed.jpg

http://images49.fotosik.pl/1758/84dadacc9ad5a0bamed.jpg

Średnio profesjonalnie wiem ale takie cos wymysliłem na tą chwilę.