Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt energetyczny domu w celu wyliczenia inst. CO,CWU

Recommended Posts

Witam,

Problem jest następujący :

Mam dobrego(z poprzednich robót wiem) hydraulika , który podłącza wode, centralne , a nawet kominki w domach , mieszkaniach.

Twierdzi ,że musi zrobić projek energetyczny domu i dopiero wyliczy ile to bedzie kosztowało. Zmusza mnie jakoby ,żebym wziął ten projekt ( koszt 500pln jak robi i 1500 jak nie bedzie robił).Twierdzi ,że hydraulicy którzy przychodzą i wyliczają na podstawie powierzchi to nie hydraulicy.

Inną kwestią jest ,że ten projekt mi jest do niczego chyba nie potrzebny. Tylko dla mnie. Powiedzmy zrobie go , przyjdzie inny hydraulik i powie ,że Panie to jest źle wyliczone.

Czy u was , kiedy zamawialiście wszelkie ekipy od instalacji , a szczególnie od ogrzewania proponowali wam takie projekty ?

Wiele czytałem i w sumie taki projekt ma uzasadnienie ale czy to potrzebne. Generuje tylko koszty.

Proszę o poradę.

Gość ZW

Jeśli masz do niego zaufanie, to po prostu jest droższy o 500zł od innych i Twoja decyzja.

Jeśli nie masz zaufania, a nie powinieneś mieć. (rzetelny powiedziałby coś jak "widzi pan wycenę robiłem przy założeniu że.... a tu okazuje się że........ i to będzie 500zł drożej), to zmień hydraulika.

Jeśli to z jego strony takie tylko zagranie, to zawsze możesz zapytać dlaczego "musi" zrobić projekt. Nie da sensownej odpowiedzi.

Jeśli da to bardzo proszę o opublikowanie ku edukacji ogółu ;)

edit: odpowiadajac na pytanie

nikt z instalatorów nie proponował mi przedpłaty czy to w formie zaliczki czy "projektu".

jeden gość od szaf wnękowych proponował bo mu się nie chciało jechać za darmo i obejrzeć przed wyceną. no to nie obejrzał.

pozdrawiam

Jeśli masz do niego zaufanie, to po prostu jest droższy o 500zł od innych i Twoja decyzja.

Jeśli nie masz zaufania, a nie powinieneś mieć. (rzetelny powiedziałby coś jak "widzi pan wycenę robiłem przy założeniu że.... a tu okazuje się że........ i to będzie 500zł drożej), to zmień hydraulika.

Jeśli to z jego strony takie tylko zagranie, to zawsze możesz zapytać dlaczego "musi" zrobić projekt. Nie da sensownej odpowiedzi.

Jeśli da to bardzo proszę o opublikowanie ku edukacji ogółu ;)

pozdrawiam

Projekt energetyczny już powiedział ,że "musi"zrobic bo obliczy wszystkie współczyniki itp. co da mu wykaz jakie grzejniki ma zastosować , w danym pomieszczeniu, jakie rurki, przekroje, jaki piec. Ponadto też pytał jak bedzie dom ocieplony, jakie okna itp. Chodzi głównie o współczyniki K.

Przykladowe ceny jakie powiedział to :

- powieszenie grzejnika 180 pln

- 1m2 ogrzewania podłogowego 35 pln

- za tzw. oczko (ciepła ,zimna woda) 80 pln

W sobotę umówię się ze specjalistą z Purmo od znajomego , zobaczymy co powie.

Pozdr,

Naciągacz. Chyba, że masz jakiś bardzo nietypowy dom.

Jeśli nie umie policzyć kosztorysu bez projektu to niech robi projekt, ale na swój koszt.

pzdr

Nie mam nietypowego. Zwykła Libra i tyle ,że podwójny garaż.

też myślę ,że wali w cymbał dlatego chcę znać opinię osób ,które już to przeszły. :D

Mam dobrego(z poprzednich robót wiem) hydraulika , który podłącza wode, centralne , a nawet kominki w domach , mieszkaniach.

Twierdzi ,że musi zrobić projek energetyczny domu i dopiero wyliczy ile to bedzie kosztowało. ...

Taki podejscie bardzo dobrze o nim świadczy.

Nie wiem co prawda co masz na myśli mówiąc o projekcie energetycznym, ale rozumiem, że chodzi po prostu o projekt instalacji c.o. Fakt, że cena 1500 zł za instalację c.o. w domku jednorodzinnym jest dośc wysoka, ale moze to kwestia lokalnych cen - w Warszawie.

Bazowanie w obecnych czasach, przy obecnej izloacji budynków - na doborze grzejników poprzez pomnożenie metrów kwadratowych przez 80 (a nawet niektórzy to robią x 100 W) jest czystm marnotrawstwem i naciąganiem klienta.

Tak więc jeśli ktoś ci mówi, że do rzetelnej wyceny musi wykonać projekt, to robi słusznie. Bo co innego oszacować koszty, a co innego zrobic pooprawnie instalację na podsatwie projektu i ją rzetelnie wycenić - nie naciągając klienta na zbędnie przewymiarowane urządzenia, za które klient zapłaci, tylko nie będzie miał tej świadomości, że przepłacił ;].

Jak tu ktoś wspomniał - teoretycznie wykonawca powinien uwzględnić projekt w cenie instalacji, ale nie czarujmy się ktoś to zrobi charytatywnie ;).

Gość ZW

Wszystko pięknie ale ten hydraulik chce pieniędzy za projekt bez żadnej odpowiedzialności za jego jakość. Tzn. za to że koszty instalacji z projektem będą co najmniej o 500/1500 zł. niższe niż bez.

Jeśli człowiek działa w dobrej wierze a tylko tak mu się dziwnie "powiedziało" proponuję taki układ:

Niech doliczy koszt projektu do swojej oferty. Jeśli adam2007 wybierze właśnie jego to mu się zwróci.

Jeśli nie, to znaczy że projekt był do d... (nie zoptymalizował kosztów). Więc za co Adam ma płacić ?

Mówiąc inaczej - jeśli ten fachowiec potrzebuje do wyceny projekt to niech go sobie robi ale na swój koszt.

edit:

na swoje ryzyko

pozdrawiam

Jeśli nie umie policzyć kosztorysu bez projektu to niech robi projekt, ale na swój koszt.

pzdr

też myślę ,że wali w cymbał dlatego chcę znać opinię osób ,które już to przeszły. :D

Witam

Widzę, że Libra zapewne z pracowni Dobre Domy, też mam od nich projekt, ale zmieniłem technologię ścian z jednowarstwowych na wielowarstwowe dołżyłem ocieplenia w dachu oraz rekuperację i po zrobieniu projektu )(samodzielnie) okazało się że mam 3 razy mniejsze zapotrzebowanie na ciepło co wydawało mi się dziwne sprawdził to kolega projektant i wszystko gra.

podsumowując, jeżeli budujesz bez zmian to raczej ten hydraulik niczego nowego nie wymyśli, jeżeli wprowadziłeś zmiany to warto od nowa policzyć zapotrzebowanie na ciepło oraz dobrać grzejniki.

jeżeli jesteś zainteresowany programem do obliczeń to znajdziesz go na stronach KAN

Ja po tych manewrach zrezygnowałem z grzejników i robię tylko podłogówkę z kotłem kondensacyjnym 900m rury fi 16 i rozdzielacze z przepływomierzami do precyzyjnej regulacji.

Kilku znajomych tak mieszka i powiem wam że rewelacja nic nie wisi pod oknami a podłoga zimą jest nie zimna (ciepła też nie jest taka akurat)

pozdrawiam

Hydraulik ma rację. Nie da się zrobić odpowiednio dobranej instalacji bez oszacowania strat cieplnych w pomieszczeniach. Potrzebne i do podłogówki i do grzejników i do tego aby wiedziec co można niewielkim kosztem poprawić a czego nie warto robić bo się prędko nie zwróci. Zrobienie takiego audytu przy urzyciu Audytora OZC to kilka ładnych godzin. Ja osobiście 500 pln bym nie dał bo dałem radę samemu ale uwazam że te wydane 500pln się zwrócą na materiałach. Wtedy nie nawali ci rurek od podłogówki co 10 cm, nie zainstaluje kotła 30 kW (chociaż przy dużym zasobniku CWU to możliwe) itp.

Projekt budowlany nie wymaga takich obliczeń więc raczej w nim ich nie będzie. Audyt taki będzie zato potrzebny przy sprzedaży nieruchomości.

pzdr

Witam

Widzę, że Libra zapewne z pracowni Dobre Domy, też mam od nich projekt, ale zmieniłem technologię ścian z jednowarstwowych na wielowarstwowe dołżyłem ocieplenia w dachu oraz rekuperację i po zrobieniu projektu )(samodzielnie) okazało się że mam 3 razy mniejsze zapotrzebowanie na ciepło co wydawało mi się dziwne sprawdził to kolega projektant i wszystko gra.

podsumowując, jeżeli budujesz bez zmian to raczej ten hydraulik niczego nowego nie wymyśli, jeżeli wprowadziłeś zmiany to warto od nowa policzyć zapotrzebowanie na ciepło oraz dobrać grzejniki.

jeżeli jesteś zainteresowany programem do obliczeń to znajdziesz go na stronach KAN

Ja po tych manewrach zrezygnowałem z grzejników i robię tylko podłogówkę z kotłem kondensacyjnym 900m rury fi 16 i rozdzielacze z przepływomierzami do precyzyjnej regulacji.

Kilku znajomych tak mieszka i powiem wam że rewelacja nic nie wisi pod oknami a podłoga zimą jest nie zimna (ciepła też nie jest taka akurat)

pozdrawiam

Witam,

No niestety nie z tej pracowni. Z żadnej. My zrobiliśmy tak,że pokazaliśmy librę architektowi i zrobił nam projekt indywidualny na jego bazie. Podwójny garaż i metraż troszkę większy. Układ pokoi inny. To wszystko.

Pozdrawiam,

Wiele czytałem i w sumie taki projekt ma uzasadnienie ale czy to potrzebne. Generuje tylko koszty

taki projekt możesz zrobić samodzielnie przy pomocy darmowego programu Audytor OZC od producenta grzejników KISAN

wyniki będą dla ciebie szokujące, instalatorzy przyjmują 120 W/m2 niektórzy bardziej świadomi proponują 100 W/m2, a tymczasem rzadko który domek ma więcej niż 50 W/m2 mój ma dla przykładu teoretycznie obliczone 24,2 W/m2 przy -20 stopniach na zewnątrz, dlatego też ja u siebie będę instalował grzejniki i piec o 2/3 mniejsze niż proponują fachowcy w granicach 35 W/m2

mój blok jest właśnie po termorenowacji, ale kaloryfery nadal wiszą jedno żeberko 120W na każdy m2, efektem tego pracują na 2/5 mocy i utrzymują bez problemu +20 stopni

Dzięki wielkie za wskazówkę. Właśnie zassałem programik , szkoda że wersja Demo. Spróbuję się zmierzyć z nim.

Pozdrawiam, :lol:

Twierdzi ,że musi zrobić projek energetyczny domu i dopiero wyliczy ile to bedzie kosztowało. ...

Taki podejscie bardzo dobrze o nim świadczy.

Nie wiem co prawda co masz na myśli mówiąc o projekcie energetycznym, ale rozumiem, że chodzi po prostu o projekt instalacji c.o. Fakt, że cena 1500 zł za instalację c.o. w domku jednorodzinnym jest dośc wysoka, ale moze to kwestia lokalnych cen - w Warszawie.

Ta cena jest w momencie kiedy się nie decyduję na usługę. Jeśli się zdecyduję wtedy 500pln. :)

część instalacyjna jest częścią składową standardowego projektu. Jeśli masz typowy projekt to nie ma możliwości żeby nie było w nim instalacji i wyliczenia zapotrzebowania energetycznego.

Przychyliłbym się do któregoś z powyzszych postów, jezeli masz duże zmiany w konstrukcji ścian, ocieplenia dachu i instalacji wentylacyjnej w stosunku do projektu i jakaś rozbudowana technicznie instalacja, a jeszcze chciałbyś mieć moc wyliczoną co do W to może było by, ale jakoś nie wyobrażam sobie żeby hydraulik robił instalacjię uprzednio nie wyliczywszy zapotrzebowania na ciepło.

U mnie chydraulik przed zrobieniem instalacji też sobie wyliczał jakiej wielkości potrzebne są w kazdym pomieszczeniu kaloryfery i ile rurek jest potrzeba.

część instalacyjna jest częścią składową standardowego projektu. Jeśli masz typowy projekt to nie ma możliwości żeby nie było w nim instalacji i wyliczenia zapotrzebowania energetycznego.

.........

ale Adam wyraźnie pisze ze jego architekt popełnił w pewnym sensie plagiat, wziął sobie z katalogu projektów tę Librę, skopiował na jej wzór robiąc swój projekt budowlany, który nie musi (i często w takich sytuacjach nie ma) projektów instalacji, jest to niezbędne minimum do uzyskania PNB

jeżeli jest to identyczne jak oryginalna Libra, włączając w to oczywiście pwierzchnię, kubaturę, rozkład pomieszczeń, położenie budynku względem stron światam materiały i technologię budowania a przede wszystkim izolacje to pośrednio pomóc może kolejne wykroczenie polegające na skopiowaniu od jakiegoś posiadacza oryginalnego projektu tego domu części zawierającej instalację c.o. ;)

.........

ale Adam wyraźnie pisze ze jego architekt popełnił w pewnym sensie plagiat, wziął sobie z katalogu projektów tę Librę, skopiował na jej wzór robiąc swój projekt budowlany, który nie musi (i często w takich sytuacjach nie ma) projektów instalacji, jest to niezbędne minimum do uzyskania PNB

jeżeli jest to identyczne jak oryginalna Libra, włączając w to oczywiście pwierzchnię, kubaturę, rozkład pomieszczeń, położenie budynku względem stron światam materiały i technologię budowania a przede wszystkim izolacje to pośrednio pomóc może kolejne wykroczenie polegające na skopiowaniu od jakiegoś posiadacza oryginalnego projektu tego domu części zawierającej instalację c.o. ;)

A to sorka,

.........

Oj tam zaraz plagiat. Podobał mi się dom Libra i chyba Emanuela czy jaos tak. Ale rozkład i środek mi się nie podobał. Poszedłem do architekta pokazałem w jakim stylu chcę i zrobił. Z dwóch zrobiłem jeden. :wink: