Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa kortów tenisowych

dancze21

Recommended Posts

Witam

Interesuje mnie technologia budowy kortów tenisowych o nawierzchni z mączki, chodzi mi o konkretne informacje dotyczące poszczególnych warstw. Mile widziane uwagi osób, które sposobem gospodarczym wybudowały sobie kort o tego typu nawierzchni. Z góry dziękuję za informacje i uwagi.

pozdrawiam

Witam

Interesuje mnie technologia budowy kortów tenisowych o nawierzchni z mączki, chodzi mi o konkretne informacje dotyczące poszczególnych warstw. Mile widziane uwagi osób, które sposobem gospodarczym wybudowały sobie kort o tego typu nawierzchni. Z góry dziękuję za informacje i uwagi.

pozdrawiam

Witam .Kombinacje warstw moga byc różne w zaleznosci od podłoża i zasobnosci portwela. Możemy zastosować układ warstw

1-kruszywo żwirowe srednie fi 20-40 mm gr warstwy 15 cm

2-zuzel wielkopiecowy lub paleniskowy drobnoziarnisty gr.warstwy 5cm

3-mieszanka glinki podkładowej tzw 20 gr. 5cm

4-warstwa nawierzchniowa -posypka

warstwy podkładowe ubijamy walcem 2-5 ton

nawierzchniowa ok 400-500kg a na koniec równanie i ubijanie lekkim walcem do 150kg

Jeśli teren jest mało przepuszczalny niezbedne jest odwodnienie liniowe bo wypłucze całą mączke.

Pod słupki wykonujemy fundamenty betonowe lub betonujemy rury do wpuszczania.

Koszt to ok. 30 ton podkładu x 220,- netto=6600,-

6 ton nawierzchniowej= 1300,-

Tłuczeń lub cegła porozbiórkowa( drobno potłuczona), żuzel -niewiem na teraz jakie są ceny ale reasumując wykonanie we własnym zakresie kortu pełnowymiarowego to koszt ok.20000,- :roll: