Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy Kai, Lili i Jarka - c117 codzienny

Recommended Posts

Wow, gratulacje... dopiero co nic nie było a tu już prawie stoi dom :o

Dzisiaj usłyszałem dopiero, że macie kredyt a tu patrz :]

Dom błyskawiczny, super!

Skąd wiedzieliście jak zrobić zbrojenie? Wiem, że to w sumie proste, ale jak się nie wie to się nie zrobi. Wykop, zbrojenie i chudziaka bez ekipy? Zazdroszczę.

Ile ty masz tych koparek? Kopsnij jedną :D

Cześć.

Zbrojenie pokazał nam mój ojciec jak robić. To nic skomplikowanego, tylko dość żmudna praca raczej. Możemy Was nauczyć jak chcecie :}

No wykop robiła kopara, tylko poprawialiśmy i rozkopywaliśmy szpadlami. Trochę roboty było, później jeszcze trzeba było parę betoniarek dorobić bo betonu z gruchy brakło i wyrównać do względnego poziomu. Małe fundamenciki już kiedyś robiłem, ale takiego pod dom jeszcze nie, ale majster powiedział, że całkiem dobrze wyszło :}

Skąd wiemy jakie materiały kupić? No wybraliśmy z czego chcemy budować a ilości obliczył nam majster a część sami liczyliśmy. Co do wyboru dostawcy to mój ociec trochę pojeździł, ja też popytałem i wybraliśmy tam gdzie najtaniej. Jak na razie wszystko kupujemy w jednym miejscu (w Uniejowie, ceny z dostawą do domu to:

3,6 za bloczki betonowe

6,9 za porotherm

440 za cement

1,2 za cegłę pełną 150). Fajny skład. Przywieźli nam już materiału za jakieś 15 000 a na razie zapłaciliśmy im 3 500 - polecam!:)

Pierwszy tydzień był ciężkawy - pracowaliśmy właściwie od 8 do 20 codzień i bąbli było sporo na rękach, ale teraz już luzik na razie - ekipa pracuje, my tylko jeździmy oglądać postępy:)

No, ale Wy już zrobiliście ogrodzenie - my jeszcze nic nie mamy niestety:(

Pozdr!

Hej, super roboty szybko idą na przód. My zdecydowaliśmy się również na codzienny ale ten troszeczkę większy c 117a. Jesteśmy już po rozmowach wstępnych z arcitektem, ma robić nam adaptację wraz z wszystkimi przyłaćzami i bedzie nam prowadził wszystkie papiery aż do uzyskania pozwolenia na budowę. Na warunki zabudowy czekałam ponad cztery miesiące i mam już dość urzędów.

Mam pytanie w jakim banku wzięliście kredyt? Jaką macie ratę? Jak możecie wyślijcie mi na priva. Pozdrawiam i życzę jak najszybszego wprowadzenia się do swojego domku.

Witajcie :)

Przez przypadek trafiłam na wasz dziennik i muszę powiedzieć, że zaczynaliśmy podobnie....

Nasza rodzina też się w głowę stukała jak powiedzieliśmy im o budowie domu....

Potem tak jak u was rodzice przepisali nam działeczkę i tak się zaczęła przygoda z budowaniem....

Projekt fajny - my też budujemy dom tego projektanta.

Trzymam kciuki, żeby optymizm Kaji wystarczył do końca budowy :)

Jak na razie idzie wam świetnie - tak trzymać - jestem pełna podziwu za samodzielne wykonanie zbrojenia :lol:

Będę zaglądać do Was

Pozdrawiam

kasia

kimklb - w kredyt banku. Nie wiem, czy akurat tam są najkorzystniejsze warunki, ale zależało nam okropnie na czasie i mieliśmy ograniczone pole manewru.

Przy założeniu spłacania przez 30 lat, rata będzie niecałe 1400 zł.

kasia w - dzięki:)

kropecka - spoko, jak coś zostanie to damy znać. Wykonawcy wpłaciliśmy 2 000 zaliczki kiedy podpisywaliśmy umowę (czyli w grudniu).

Wiesz, prawdę mówiąc, my właśnie nie zastanawialiśmy się nad tymi sprawami bardzo dużo. Na pewno trochę dla tego, że mało było czasu, ale też są sprawy w których jakieś ogromnie duże zastanawianie się i tak nie pomoże. Rozmawiałem z wieloma ludźmi np. na temat budulca, dociepleń itp. i co człowiek to inne zdanie. Choćbym nie wiem jak długo się zastanawiał to sam też nic specjalnie nie wymyślę bo i tak się na tym nie znam... Tak więc wychodzę z założenia, że nie ma co przesadzać z zastanawianiem się. Generalnie kiedyś domy z kamienia budowano i też nadal stoją :}

A piwnica - wg mnie to bardzo fajna sprawa, jeżeli tylko nie masz bardzo mokrego terenu (bo wtedy jego odwadnianie to kosztowna sprawa - sama izolacja choćby najlepsza i tak nie wystarczy). My nie robiliśmy głównie ze względów kosztowych (no i teren też taki nie bardzo na piwnicę), ale jakbym miał kasę to bym robił na pewno.

Powodzenia!

pytam o tą zaliczkę bo Maciek wyczytał żeby nie dawać itp, w czwartek podpisujemy umowę z wykonawcą i on przesłał nam swój wzór umowy na której jest napisane że chce 20% zaliczki w dzień rozpoczęcia robót. 20% to za dużo, ale myślę że jakby zszedł na 10% to można dać chyba ... Kurde ja to się tak boję że ktoś nas oszuka albo co :/

Hmm, z zaliczką różnie bywa.

Generalnie zrozumiałe dla mnie jest branie zaliczki, szczególnie kiedy prace mają się rozpocząć za jakiś czas - dla wykonawcy to jakieś tam zapewnienie, że mu nie uciekniecie.

Dla Was oczywiście bezpieczniej zaliczki nie wpłacać, bo różne rzeczy się mogą wydarzyć - jak Wam sie trafi jakieś opóźnienie to koleś może zaliczkę sobie zostawić i powiedzieć, że w późniejszym terminie robić nie może itd.

My się jakoś nie baliśmy dawać zaliczkę bo to trochę po dalekiej znajomości ekipa, raczej nie podejrzewałem, że mogą z kasą uciec:P\

Generalnie sprawa do dogadania - jak się da nie wpłacać to nie wpłacajcie.

No chyba, że np gość potrzebuje zaliczki na materiały/sprzęt/pracowników - wtedy bym uciekał od niego od razu. Jedynym dla mnie usprawiedliwieniem zaliczki jest chęć zabezpieczenia tego, że Wy nie zrezygnujecie.

Nie no, z uciekaniem to chodziło mi o sytuację, kiedy gość mówi, że nie ma z czego zapłacić pracownikom np - taki problem już na początku niezbyt dobrze wróży (bo w trakcie prac może chcieć wyciągać coraz więcej kasy, a całe rozliczenie przez zakończeniem robót to na pewno zły pomysł).

Ja w swojej pracy też zawsze zaliczki pobieram i uważam to za normalną praktykę, dającą gwarancję, że po podpisaniu umowy klient nie ucieknie, większość ludzi nie ma z tym problemu.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...