Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmywarka+zlew jednokom. z ociekaczem czy bez czy suszarka ??

jean70

Recommended Posts

Witam!!! jestem tu nowa ale od jakiegoś czasu przegladam Wasze wypowiedzi i wiele ciekawych informacji znalazłam.

Zamieram się za remont kuchni w bloku 3mx3m. Meble juz zamówione lakierowany MDF białe. Blat będzie szary(ciemny lub jasny, grafitowy?)

Kafelki na scianie białe -Majolika z Tubądzina. Na podłodze szare ( w trakcie poszukiwań!) w miarę jednolite i małokłopotliwe :) Będzie zmywarka dlatego planuję zlew jednokomorowy z ociekaczem bo nie chce szuszarki do naczyń w szafce (szkoda miejsca). I tu zaczyna się problem - jaki zlew??? Planowałam kamienny ale biały ale to chyba ryzykowne? Podoba mi się biały głęboki z Ikaea ale nie ma ociekacza więc pozostaje zwykły stalowy chyba?! Ale jaki? Poradźcie jakies sensowne rozwiązanie. Zdecydować się na ten biały i wystawić suszarkę na blat a gdy nie będzie potrzebna to ją chować?????

Dlaczego ryzykownym wydaje ci się zlewozmywak kamienny? Jeżeli blat będzie ciemniejszy, to można zlew biały będzie pasować... Oczywiście pewnie to okaże się to, jaki będzie efekt po zamontowaniu wszystkiego...

Nie wiem, jak dużo miejsca masz na ten zlewozmywk, no i jaki kształ by cię interesował.

Ociekacz przydaje się, szczególnie jak myjesz produkty i pózniej je gdzieś musisz odłożyć. Chowany, który bedzie wyciagany moze zepsuć efekt całości, chyba, że będzie naprawdę ładny.

Albo zdecyduj sie na jednokomorowy i do tego dokup pasującą do niego dużą deskę, która będzie łądnie się komponować z całością, albo wybierz zlew z ociekaczem. Zastanów sie, jak było do tej pory i co będzie najwygodiejsze dla Ciebie (czy osoby najczęsciej gotującej).

Zaproponuję ci 2 zlewozmywaki - http://www.brenor.pl/cetus.html , niewielki zlewozmywak z komorą na 18 cm (czyli dość głęboki), dostępny w wielu kolorach. Można zamówić próbki...

Lub tej samej firmy http://www.brenor.pl/lupus.html . Ociekacz ułożysz gdzie będzie ci wygodniej.

Jeśli chodzi o biały kamienny zlew, to moja szwagierka ma taki

i wciąż ma problem z żółtym zaciekiem na jego dnie.

Oczywiście nie mam pojęcia czym go czyści,

ale wiem, że próbowała już wielu rzeczy...

A suszarkę na naczynia można schować w szafce nad zlewem.

Firmy sprzedające meble kuchenne mają takie szafki w swojej ofercie.

Podłączę się z moim pytanem pod ten wątek.

Mam szafkę pod zlew 60cm. Planuję zrobić blat granitowy, więc zlew najlepiej podwieszany. Chciałabym 1-komorowy, dość duży, prostokątny. Mąż się upiera na ociekacz :evil: Tylko jak będzie ociekacz, to odpada zlew podwieszany :(

I co zrobić?

Jak przekonać męża, że ociekacz jest zbędny?

Ja jestem zwolenniczką mycia wszystkiego w zmywarce. Jak coś się nie nadaje, to jest to jedna czy dwie rzeczy. Tyle można umyć i od razu wytrzeć. A mąż z tych, co ustawiają piramidki na ociekaczu myjąc ręcznie połowę rzeczy ze zmywarki. :evil:

Jak mu zrobić ten ociekacz? A może kupić mu jakaś przenośną suszarkę do naczyń? Co radzicie?

Aha- zlew i zmywarka będą obok siebie a nad nimi barek- więc nie ma szafki górnej by zrobić suszarkę schowaną.

Ja mam zrobione w blacie granitowym pięć rowków w ramach ociekacza. Sprawdza się b. dobrze i akurat wystarcza na rzeczy, które się nie nadają do zmywarki. Nie mam lepszego zdjęcia, ale tak to wygląda:

http://images31.fotosik.pl/122/4f12578dd87abc0emed.jpg

I nie da się na tym zbyt dużej piramidki ustawić :wink:

ja mam jasny szary blat z ikea do tego kupiłam zlew teka universo 1 kom+ociekacz w kolorze szarym (tegranit) - idealnie pasuje !!

Zastanawiałam sie nad białym zlewem blanco - ale ostatecznie wziełam pod kolor blatu. Nie ma sie czego obawiać zlewozmywak jasny świetnie się czyści , nie pozostaja zacieki z wody - obawy przed zaciekami miałam w przypadku zlewu koloru czarnego.

Z mojego doswiadczenia wynika ze robiąc zlew jednokomorowy z ociekaczem zrobiłam błąd. Żałuje ze nie dałam zlewu dwukomorowego, mam na takowy miejsce.Z pierwszym remontem kuchni wymienie na bank zlew. Nadmieniam, ze mam zmywarkę , nie mam prawie wcale szafek wiszących ,świadomie z nich zrezygnowałam na korzyść sporych okien :)

Ja przy zmywarce mam zlew 1,5 komory + mały ociekacz. Prawie wszystko laduje w zmywarce - bardzo mało zmywam ręcznie - wielki gar (b.rzadko), drewniane naczynia (mało), przedwojenną porcelanę i takież szkło (jeszcze rzadziej niż wielki gar :lol: ). Cieszę się, że ociekacz jest mały, bo tak naprawdę w moim wypadku spokojnie starczyłoby 1,5 komory - ta mała komora akurat na owoce i awrzywa.

Zlew dwukomorowy z ociekaczem plus niewielka suszarka. Lubię gotować, mam duże gary, mam babciną porcelanę i mam zmywarkę. Wszystko zależy od naszych potrzeb, ja nie wyobrażm sobie np. mycia truskawek w jednokomorowym zlewie, no chyba, że byłaby to tylko garstka truskawek... No u mnie garstka nie wystarczy...

Ok dzieki za fotkę. Pokażę mężowi, może mi ustąpi :)

Teraz mam zlew narożny 1,5 komory z ociekaczem z fragranitu (chyba :wink: )

Z drugiej komory wcale nie korzystam- jest zawsze zbieraniną różnych dziwnych rzeczy. Czasem tam wstawiam jakieś naczynia- gdy zmywarka pracuje i nie mam gdzie brudnego kubka wstawić.

Do płukania truskawek używam dużej komory, a jak już są wypłukane to wrzucam na durszlak i stawiam na ociekacz.

Nie ma sprawy :D

To jest b. wygodne rozwiązanie - akurat na durszlak z owocami, czy coś na szybko umyte. Jednocześnie nie zajmuje miejsca na blacie, bo można tam odstawić wszystko, łącznie z gorącym garem itp. I nieźle wygląda :wink:

Polecam :D