Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dach z wiązarów

jawormj

Recommended Posts

Mój insp.nad. namawia mnie na dach z wiązarów kratowych.Poddasze będzie użytkowe.Projekt wiązarów ma być do tego dostosowany.Nie znam nikogo kto zastosowałby takie rozwiązanie w domu z poddaszem użytkowym.Może ktoś z Was ma taką więźbę. Co o tym myślicie? Sprawa jest pilna

dachy z wiązarów mają z reguły zastosowanie na nieużytkowym poddaszu o dużej rozpiętości , lub na takim, gdzie murłata jest przynajmniej na wys. 2.20m (najniższa wys. dla sypialni). ale da się je również zastosować w innych warunkach, więc jeżeli nie masz spełnionych tych warunków, które opisałam, możesz się na to zgodzić, pod warunkiem zapoznania się z rysunkami dotyczącymi kształtu i rozstawu wiązarów.

Wymagania krajowe, nawet dla sypialni jako pomieszczenia mieszkalnego, wymagają by minimalna wysokość pomieszczeń wynosiła 2,50 m. Bez problemu, o ile architektura budynku na to pozwala, można je wykonstruować w systemie Mitek. Zobacz - http://www.partner.szczecin.pl/indeks5.htm

wojciechu n: według rozp. m.infr.n w spr war. techn. jakim powinny odpowiadać bud. i ich usytuowanie par.72 pokoje na poddaszach w bud jednorodzinnych i mieszkalnych zagrodowych........... min. wys. w świetle wynosi 2.2m. ja na prawdę sprawdzam, co piszę. :wink: ale oczywiście 2.50m jest jak najbardziej poprawne. może czasem piszę dość skrótowo, ale to dlatego, że muszę obracać te przepisy na wszystkie strony, więc niektóre rzeczy są dla mnie oczywiste. sorrki :wink:

a wiązary są ok. skracają czas znacznie!

przepis nic nie mówi o belkach stropowych. ale:

według przepisów p.poż. obniżenie na drodze ewakuacyjnej do 2m jest dop. na dł. 1.5m, a tak 2.20m

a jeżeli strop nie jest równoległy, to liczona jest średnia z najniższej (ale nie mniej niż 1,9m) i najwyższej wys. pomieszczenia, więc może się zdarzyć, że misisz mieć średnią z belek i stropu =2.50m :wink: