Graczyk 09.05.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 CześćMiałem gliniastą działkę i troszkę pofalowaną a ponieważ jest ona bardzo mała (bliźniak) postanowiłem się podsypać i wyrównać teren. Do tego podsypania zamówiłęm sobie ziemię watpliwej jakości i można powiedzieć że jest to raczej czarny piasek z głędokiego wykopu który po wyschnięciu zbija się w dość twarda skorupę. Pod ta skorupą jest wilgotny ale nie ma na nim żadnej warstwy humusu. Zastanawiam się czy jest jakaś roślina którą mógłbym zasić i po miesiącu jak wzejdzie bez straty przekopać tak aby zgniław ziemi i polepszyła jej właściwości.Mamy teraz maj. Powiedzmy że zasiałbym teraz, wzeszłoby w czerwcu, podrosło do połowy lipca, potem przekop może jeszcze jedno sianie i pomowienie procesu przed zimą a za rok zakłądanie trawnika.Moja ziemia strasznie sie puli, kurzy i wygląda fatalnie a docelowego trawnika niechcę zakłądać bo nie mam jeszcze elewacji którą będę robił jesienią tego roku.Co doradzacie aby było tanio i dość szybko (wschodzenie) do wykonania? Może to zły pomysł?Chętnie poczytam opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 09.05.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Łubin- wysiewa się w maju i jak urośnie, to się zielone przekopuje i podlewac wodą,aby zgniło.Zawiera bardzo duże ilości azotu i innych składników - oczywiście kiedy to juz zgnije. Mój mąż kupił ziemię(ugór 3ha) i po roku (raz wykosił,przeorał-trochę się samo wysiało) - jesienią przeorał znowu - ziemia nie ta sama. Ale on oczywiście robił to na większą skalę.Ogród to możesz sobie i szpadlem przekopac, ale musi byc zielone. Niektórzy sieją gorczyce, ale niedaleko mnie jest Stadnina Koni Arabskich i oni mają kilkaset ha i też tym łubinem poprawiali strukturę gleby. Możesz też zastosowac obornik, ale chyba długo potrwa zanim całkiem przegnije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts