Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szczepienie i międzygatunkowy Frankenstein

Recommended Posts

Witam. Jestem nową osobą na Forum i w ogóle w tematach ogrodniczych. Będzie mi miło jeśli ktoś odpowie na któreś z moich pytań.

1) Czy możliwe jest szczepienie drzewek owocowych ze zrazów odciętych teraz (bez przechowywania) ?

Wybaczcie, jeśli komuś to pytanie wyda się głupie, ale nie mam pojęcia o fizjologii roślin i do niedawna nie wiedziałem nawet, ze istnieje cos takiego jak szczepienie:)

2) Czy szkółki oferują zrazy? Chciałbym kupic i zaszczepić czereśnię Rivan na wiśni. Wychodzę z założenia, że tak będzie szybciej, niz gdybym sadził Rivan na własnych korzeniach

3) Chciałbym stworzyć międzygatunkowego Frankensteina używając wiśni, śliwki węgierki, śliwki damaszkańskiej i jakiejś jeszcze żółtej śliwki o dużych, żółtych owocach. Czy któraś z powyższych kombinacji jest możliwa?

Zawsze warto eksperymentować, a nuż a widelec coś z tego wyjdzie.

Obecnie mamy porę na oczkowanie i tę metodę powinnaś zastosować. Jest prosta i powinna się udać. Oczkować możesz nie tylko wiśnie czy czereśnie. A z jednego zraza możesz pozyskać kilka lub więcej oczek. Oczkowanie to okulizacja

http://www.castorama.pl/porady/ogrod/szczepienie-drzew-i-krzewow-okulizacja.html

Dzięki za odpowiedź. Właśnie zaszczepilem tą metodą, ale zamiast śpiących oczek użyłem juz rozwiniętych. Ich liscie usychają, wiec jak tylko wróci mi entuzjazm spróbuję ponownie.