kasiaiwojtek 09.05.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Witam wszystkich Muszę zrobić przejściówkę przedłużacza na 380V ze starej wtyczki tej aluminiowej z płaskimi 4 bolcami na nową plastikową z okrągłymi i w dodatku na 5 bolców. Jak to zrobić żeby silnika nie spalić (sprzęt wypożyczony). Na prądzie się nie znam dlatego pytam. Pomóżcie dobrzy ludzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 09.05.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 ciachnij kabeli załóż taką wtyczkę/gniazdo jakie Ci będzie pasować... ale skoro Twa wiedza elektryczna jest na takim poziomieże zakładasz o tym wątek to ja bym Ci radził nająć do tego elektryka... Uwaga prąd zabija.... http://www.wydawnictwa.ebhp.pl/i/plik_duzygr_2025.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 09.05.2008 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 aż tak niska to nie jest, tylko nie bardzo wiem o co chodzi z 4 i 5 bolcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 09.05.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Głównie chodzi o to że 4-styk. to ma tylko zerowanie, a 5-cio dodatkowo uziemienie ,sam(a)nie podłaczj w zadnym przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 09.05.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 aż tak niska to nie jest, tylko nie bardzo wiem o co chodzi z 4 i 5 bolcami. Oj jest , jest , nie obraź się , ale gniazda 4 i 5 przewodowe to podstawa ,,elektryki " . W każdej wtyczce , gnieździe są oznaczenia L1,L2,L3 - do nich podłączasz przewody fazowe , czwarty przewód (niebieski) podłączasz we wtyczce pięciobolcowej do PE (grubszy bolec) - ten przewód musisz sprawdzić na silniku oraz w pozostałych wtyczkach (gniazdach) żeby nie zrobić czasem przerwy lub nie zamienić z innym .Zakładam że jest uziemienie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumbum35 09.01.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Az musiałem tutaj konto załozyc zeby cos powiedziec. Co Wy za bzdury wypisujecie??? Niebieski N podłączamy do PE? Gdzie żescie szkołę kończyli? A moze jeszcze macie uprawnienia SEP. Pod zadnym pozorem nie wolno wykonywac takich przejsciówek. Stare wtyczki mają z reguły mostek ze styku PE na obudowę w postaci linki lub blaszki. To jest wtyczka dla urzadzen które nie korzystają ze styku N a styk PE jest tylko stykiem ochronnym i tak ma zostac. np. silniki łaczone w trójkąt. Poza tym obecnie przepisy takiego rozwiązania nie dopuszczają. Na dodatek jesli w miejscu gdzie jest gniazdo starego typu są wyłączniki różnicowo-pradowe to po takiej prowizorce od razu wywalą Uff, az mi się zagotowało Patrzcie tez na rysunek który na szybko rozrysowałem. Powiedzmy ze zrobiliśmy taką przejsciówke no i w maszynie nastąpiło zwarcie pomiędzy przewodami L3 i N. Pech chciał ze nie zadziałał bezpiecznik fazy T który jest na pewno wkładka topikową która "zawatował" jakis "specjalista" drutem jak to sie powszechnie robi. No i upalił sie w wyniku zwarcia przewód w miejscu gdzie zaznaczyłe strzałkami na niebiesko. Biegniemy do wtyczki (metalowa), chwytamy aby wyłączyc , bo w koncu było zwarcie i co się dzieje? No comments!!! Edytowane 9 Stycznia 2014 przez bumbum35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 11.01.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Szanowny bumbum35 chyba nie uważnie przeczytałeś post kasiaiwojtek. Wynika z niego że w instalacje ma typu TN-C-S (5 bolców we wtyku) wiec na 100% ma nadprądówki i różnicówkę, czyli żadnych watowanych topików. labas1 ma jak najbardziej rację. Nie sądzę żeby jakiś przepis zabraniał takiego przejścia, być może się mylę. Chętnie się dowiem jaki przepis tego zabrania no bo w końcu człowiek się uczy całe życie.A tak na marginesie jak byś podłączył stara tokarkę numeryczna do sieci w układzie TN-C-S. Tylko tak chyba ze masz czas po godzinach i bedziesz w całym urządzeniu rozdzielał PEN na PE i N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.d 11.01.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witam wszystkich Muszę zrobić przejściówkę przedłużacza na 380V ze starej wtyczki tej aluminiowej z płaskimi 4 bolcami na nową plastikową z okrągłymi i w dodatku na 5 bolców. Jak to zrobić żeby silnika nie spalić (sprzęt wypożyczony). Na prądzie się nie znam dlatego pytam. Pomóżcie dobrzy ludzie. Kolego czy masz instalacje TN-C(4 przewody), a maszyna którą chcesz podłączyć 5 przewodów(TN-S), czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 11.01.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Az musiałem tutaj konto załozyc zeby cos powiedziec. Kolego, ten post jest archiwalny, autor już pewnie dawno zapomniał całą sytuację. pzdr Edytowane 11 Stycznia 2014 przez kasprzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts