Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek od ustanowienia bezpłatnej służebności gruntowej

dorkos

Recommended Posts

Witam i proszę o pomoc,

Kupiłam dziłkę i jednoczesnie Sprzedający ustanowił na sąsiednich działkach stanowiących drogę (jeszcze nie przekazanych po podziale do gminy) bezpłatną służebność gruntową, polegającą na prawie swobodnego przejazdu i przechodu na rzecz każdoczesnego właściciela mojej działki.

Jednocześnie w akcie notarialnym notariusz pouczył mnie, że zgodnie z Ustawą o podatku od spadków i darowizn, jestem zobowiązana w terminie miesiąca, do złożenia w US deklaracji zapłaty odpowiedniego podatku.

Czy ktoś orientuje się:

-jaki druk deklaracji powinnam wypełnić?

-ile może wynosić taki podatek?

- a właściwie czy służebność gruntowa wogóle podlaga temu podatkowi (bo ja mam co do tego wątpliwość)

Będę wdzięczna za wszelkie rady i komentarze.

Może ktoś miał podobną sytucję.

Z góry dziękuję,

Dorkos

Dzięki za wskazówki, ale ....

Poniżej zamieszczam komentarz Ministerstawa Finansów :

...W związku z pytaniami dotyczącymi opodatkowania i zwolnienia nabycia prawa majątkowego w postaci ustanowienia nieodpłatnej służebności Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje.

Mając na uwadze przepisy art. 1 upsd, zgodnie z którymi podatkowi od spadków i darowizn podlega nabycie rzeczy lub praw majątkowych przez osoby fizyczne, należy stwierdzić,

że nabycie prawa nieodpłatnej służebności podlega temu podatkowi wówczas, jeżeli służebność ma charakter osobisty. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego służebność osobista różni się zasadniczo od służebności gruntowej. W konstrukcji stosunku prawnego tych praw należy zaznaczyć zarówno odrębność ich charakteru, jak i funkcji. Służebność osobista jakkolwiek jest obciążeniem nieruchomości, niemniej ustanawiana jest na rzecz oznaczonej osoby fizycznej (nie można jej ustanowić na rzecz osoby prawnej). Służebność gruntowa służy natomiast zwiększeniu użyteczności nieruchomości władnącej. Tylko służebność osobista ma charakter podmiotowy, a zatem jedynie nabycie takiej służebności przez zindywidualizowaną osobę powodować może konsekwencje w zakresie podatku od spadków i darowizn.

To w końcu podlega czy nie?

Wg zawartej we wskaznym przez ciebie artykule formuły, musiałabym zapłacić ok 16.000 podatku :(

Dzięki za wskazówki, ale ....

Poniżej zamieszczam komentarz Ministerstawa Finansów :

...W związku z pytaniami dotyczącymi opodatkowania i zwolnienia nabycia prawa majątkowego w postaci ustanowienia nieodpłatnej służebności Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje.

Mając na uwadze przepisy art. 1 upsd, zgodnie z którymi podatkowi od spadków i darowizn podlega nabycie rzeczy lub praw majątkowych przez osoby fizyczne, należy stwierdzić,

że nabycie prawa nieodpłatnej służebności podlega temu podatkowi wówczas, jeżeli służebność ma charakter osobisty. Zgodnie z przepisami Kodeksu cywilnego służebność osobista różni się zasadniczo od służebności gruntowej. W konstrukcji stosunku prawnego tych praw należy zaznaczyć zarówno odrębność ich charakteru, jak i funkcji. Służebność osobista jakkolwiek jest obciążeniem nieruchomości, niemniej ustanawiana jest na rzecz oznaczonej osoby fizycznej (nie można jej ustanowić na rzecz osoby prawnej). Służebność gruntowa służy natomiast zwiększeniu użyteczności nieruchomości władnącej. Tylko służebność osobista ma charakter podmiotowy, a zatem jedynie nabycie takiej służebności przez zindywidualizowaną osobę powodować może konsekwencje w zakresie podatku od spadków i darowizn.

To w końcu podlega czy nie?

Wynika z tego, że nie. Znalazłem ten komentarz i przeczytałem go do końca. Wynika również z niego, że nie musisz nic zgłaszać do US.

Wg zawartej we wskaznym przez ciebie artykule formuły, musiałabym zapłacić ok 16.000 podatku :(

Chyba nie aż tyle, choć nie wiem jaka jest wartość Twojej nieruchomości :). 4% wartości to jest podstawa do określenia podatku, a dalej która grupa podatkowa (pewnie III), i wyliczamy podatek.