Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie polecam częściowego podpiwniczenia , koszt minimalnie mniejszy niż całe podpiwniczenie , a przy mało doświadczonej ekipie (podobno takich nie ma :D ) mogą być problemy z wodą w części podpiwniczonej .
czyli proponujesz jedną ławę pod całym budynkiem?

Tak i masz piwnicę pod całym budynkiem .

Z czasem stwierdzisz że to i tak mało :D

100% Popieram.

Jeśli tylko warunki (wody gruntowe) pozwalają - rób piwnicę.

Pozdrawiam

a jednak chyba nie bedzie piwnicy :(

w sobotę zrobiłem odkrywkę do 1,5 m i na głebokości ok.1,2 mam juz wodę zaskórną, fakt było ostatnio dość dużo opadów i woda miejscamii stoi na polach. co ciekawe to, ze warstwa urodzajna czarnoziem ma grubość ok 45cm, a dalej to jakis ił. jutro mam spotkanie z pania geolog to moze mi coś podpowie, a moze wy macie jakies ciekawe rozwiązania na ten problem?

podpiwniczenie całego budynku nie wchodzi w rachube bo beda 2 miejsca garażowe na samochody :-?

Wchodzi, wchodzi :lol:

Pod kazdym miejscem dajesz dwa podciagi, kazdy na dwoch slupach podporowych (kierbud wyliczy) i masz tam piwnice, ze ja piedziu :lol:

podpiwniczenie całego budynku nie wchodzi w rachube bo beda 2 miejsca garażowe na samochody :-?

Pod kazdym miejscem dajesz dwa podciagi, kazdy na dwoch slupach podporowych (kierbud wyliczy) i masz tam piwnice, ze ja piedziu :lol:

Kierbud,że niby liczy z powodu? :)

Nie bylo tego w projekcie :wink:

Nie bylo tego w projekcie :wink:

..a kto wykonuje projekt? Kierownik? :)

Ma wszystkie uprawnienia. A zreszta coz to ma do rzeczy - mowie mu jak ma byc a on dziala. Za to sie placi, nie?

Jak ma uprawnienia to owszem ale do obowiązków kierownika nie należy projektowanie niczego.

Kierownik budowy to jedna z wielu funkcji jaka ten Pan pelni na mojej budowie. Jesli jako kirerbud nie to jako konstruktor czy ktos inny - ja nie wnikam. Ma uprawnienia i odpowiada - to mi wystarczy.

Tak nawiasem mowiac nie robmy z domku jednorodzinnego jakiegos science fiction. Takie belki to i ja sam bym policzyl bo to prosty PKM jest.

Kierownik budowy to jedna z wielu funkcji jaka ten Pan pelni na mojej budowie. Jesli jako kirerbud nie to jako konstruktor czy ktos inny - ja nie wnikam. Ma uprawnienia i odpowiada - to mi wystarczy.

Tak nawiasem mowiac nie robmy z domku jednorodzinnego jakiegos science fiction. Takie belki to i ja sam bym policzyl bo to prosty PKM jest.

Columbia to to nie jest mimo to nie każdy kierownik ma widzę aby to policzyć a już na pewno nie każdy ma uprawnienia , Twój akurat mógł miec co nie znaczy ,że ma każdy i można to od niego wymagać.

Chyba,że lubi sobie wpisywać poświadczenie nieprawdy zgłaszając budynek do odbioru.