wiedzma_blair 09.05.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2008 Będę wdzięczna za wszelkie uwagi,sugestie i komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fantom72 06.06.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Witaj Wiedźmo!!! Niedługo będę budował swój trzeci dom. Każdy kolejny niższy od poprzedniego. Wkurza mnie bieganie po schodach. Co chwila okazuje się, że a to śrubokręt potrzebny, a to ktoś puka i sru po schodkach dwie kondygnację. Komfortowy jest domem prawie idealnym. Nie ma pomieszczeń przejściowych. Można poszalec z wystrojem (mam na myśli fantazję a nie kasę... ). Zapewnia intymnośc i open space jednocześnie. Mimo dużych rozmiarów koszty można zamknąc w rozsądnych granicach dzięki prostocie konstrukcji. Malkontenci mogą się czepiac kilku szczegółów: brak wiatrołapu, długi korytarz przez cały dom. Jednak każdą z tych "wad" można zamienic w zaletę. Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiedzma_blair 07.06.2008 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Dziękuję za te uwagi,które również popieram.DOŚC schodów.Człowiek staje się coraz starszy,a o nogi i w szczególności biodra trzeba dbac. Niestety jak już pisałam w dzienniku,Komfortowy odpada....a był prawie idealny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 07.06.2008 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Hej Zobacz sobie na projekt Przytulnego z muratora lub przejrzyc stronke http://www.domoweklimaty.pl np kreske czy babie lato.Niestety sa tam tylko 3 sypialnie ale nie pisalas jaka jest dla was min ich liczba. Mi rowniez podobaja sie domki parterowe ale po dluzszym zastanowieniu wolalam wybrac opcje sypialni na gorze a zycie towarzyskie na dole wiec bedziemy budowac dom "ala" parterowka z sypialniami na gorze (zobacz na Melodia z http://www.krajobrazy.com.pl lub Natalka z http://www.mgprojekt.cm.pl ) Zycze powodzenia w celnym wyborze (tez bede budowac w malopolsce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gwoździk 08.06.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Witaj wiedzma_blair No to będziesz miała teraz co robić (myślę o wyborze projektu). Ja też miałem kiedyś budować i do tej pory leży u mnie ze 100 kg czasopism i katalogów z projektami (nie licząc obejrzanych stron www). Jak tylko myślisz, że to już to .... to zawsze znajdzie się jakiś kruczek. Zrozumiałem, że max szer twojego domu nie może przekroczyć 15 m, a co z długością działki ? Znalazłem ci taką stronę, ale na pewno już tu byłaś. http://www.dom-parterowy.pl/ dm01, dm02 Jak wybierzesz daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiedzma_blair 01.12.2008 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2008 Dziękuję za Wasze wszystkie propozycje .Ostatnio zdecydowałam jednak,że wykonam projekt na zlecenie.Coraz bardziej podobają mi się domy nowoczesne...te piękne sześciokąty z olbrzymiastymi oknami...ech...marzenie....ale co zrobic z nakazem dachu od 30'......znowu jestem na początku scieżki....na pewno nie moze to byc dom wyglądający jak stodoła,a takie są proponowane (prostokąt i dwuspadowy dach..fuj)...no nic...szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekmarian 02.12.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 ha... przeżywalem te same bolączki... i mam jeszcze mniejsze mozliwosci finansowe... w koncu staram sie oprzec na dwuspadzie i jak najwiecej wykorzystac z tego co zastałem (murowana stodoła) Plan miejscowy narzuca 30-45 kat dachu wiec kostki lub płaskosci będą tylko dodatkami. Muszę też stosować okapy ale bez okreslonej wielkosci. Ostatecznie bedzie to jednak kierunek stodołowy chocby ze wzgledu na tradycje w zabudowie zagrodowej (nie mam też zamiaru robic im tam wesołego miasteczka, tradycja jest czymś co szanuję) ale z lekkimi unowoczesnieniami coś bardziej w stronę skandynawii, oszczednych domków z materiałów naturalnych... zobaczymy. Na Twoim miejscu szukałbym czegoś nowoczesnego i zastosował ten prymusowy daszek jako widoczne pokrycie ale niekoniecznie całosci (tak jak wskazał to Robert) gdzie weranda lub duża część płąskiego poziomu będą tworzyc proforma np taras/balkon na piętrze. Postaram sie podrzucic jakies pomysły ze swoich plików/linkow ale to pewnei dopiero jutro/pojutrze. Aha. patrząc na Twoje wczesniejsze wybory.. sam przez to jakos przeszedłem i znalazłem jakieś swoje sposobiki.... Pamietaj, że nowoczesnosc z natury jest oszczędna ale i..... chłodna. W efekcie oszczędnej prostej formy otrzymujesz coś niejednokrotnie mocno surowego i chłodnego. Piękny układ czytelnej nieraz silnej bryły, ale obarczonej mocnym chłodem (małozdobniczej, przytulnej) Dlatego w razie nowoczesniejszego kierunku i znaczenia dla Ciebie aspektu przyjaznosci/przytulnosci komunikuj to architektowi, Renderingi to miłe designersko obrazki, realny materiał potem moze byc nieco chłodniejszy i surowszy w odbiorze..... no i koszty.... koszty.... koszty... zwracaj uwagę na oszczędne uproszczenia bryły i unikaj uproszczeń któe zmsuzą Cie do kosztów konstrukcyjnych.... oszczędności daje sieszukać ale też bardzo trudno powstrzymać własne ambicje... wiem to po sobie... i reakcjach na moje pomysly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 13.05.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 Witam serdecznie... Zgadzam się z poprzednikiem, najmniejsze koszty- najprościejeszy projekt, dach dwuspadowy, prostokątna bryła domu. Projekty które Ci się podobają, są bardzo atrakcyjne, ale czym więcej urozmaiceń, tym drożej...:( Na pewno znajdziecie coś co w końcu się Wam spodoba. Projektów jest tysiące, i jest z czego wybrać. I na pewno będzie taniej znaleźć gotowy i zrobić kilka adaptacji, niż robić projekt indywidualny. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiedzma_blair 14.05.2009 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2009 Bardzo dziękuję za cenne uwagi. Ostatnio wpadł nam w rece cudny projekt (mija sporo czasu ,wiec wymyslamy Jest to prawie nasz ideał,lecz stanowczo na duży (nam wystarczy max 150 m2) http://www.archipelag.pl/projekty-domow/henia/?Category=1rqru7o05mn8ig&Part=4 lub taki http://www.archipelag.pl/projekty-domow/pyramid/ Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts