Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika wiedzmy_blair

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Witaj Wiedźmo!!!

Niedługo będę budował swój trzeci dom. Każdy kolejny niższy od poprzedniego. Wkurza mnie bieganie po schodach. Co chwila okazuje się, że a to śrubokręt potrzebny, a to ktoś puka i sru po schodkach dwie kondygnację. Komfortowy jest domem prawie idealnym. Nie ma pomieszczeń przejściowych. Można poszalec z wystrojem (mam na myśli fantazję a nie kasę... :D ). Zapewnia intymnośc i open space jednocześnie. Mimo dużych rozmiarów koszty można zamknąc w rozsądnych granicach dzięki prostocie konstrukcji. Malkontenci mogą się czepiac kilku szczegółów: brak wiatrołapu, długi korytarz przez cały dom. Jednak każdą z tych "wad" można zamienic w zaletę.

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.

Pozdrawiam

Tomek

Hej

Zobacz sobie na projekt Przytulnego z muratora lub przejrzyc stronke http://www.domoweklimaty.pl np kreske czy babie lato.Niestety sa tam tylko 3 sypialnie ale nie pisalas jaka jest dla was min ich liczba.

Mi rowniez podobaja sie domki parterowe ale po dluzszym zastanowieniu wolalam wybrac opcje sypialni na gorze a zycie towarzyskie na dole wiec bedziemy budowac dom "ala" parterowka z sypialniami na gorze (zobacz na Melodia z http://www.krajobrazy.com.pl lub Natalka z http://www.mgprojekt.cm.pl :D )

Zycze powodzenia w celnym wyborze :) (tez bede budowac w malopolsce)

Witaj wiedzma_blair

No to będziesz miała teraz co robić (myślę o wyborze projektu).

Ja też miałem kiedyś budować i do tej pory leży u mnie ze 100 kg czasopism i katalogów z projektami (nie licząc obejrzanych stron www).

Jak tylko myślisz, że to już to .... to zawsze znajdzie się jakiś kruczek. :(

Zrozumiałem, że max szer twojego domu nie może przekroczyć 15 m, a co z długością działki ?

Znalazłem ci taką stronę, ale na pewno już tu byłaś.

http://www.dom-parterowy.pl/

dm01, dm02

Jak wybierzesz daj znać.

• 5 months później...
Dziękuję za Wasze wszystkie propozycje .Ostatnio zdecydowałam jednak,że wykonam projekt na zlecenie.Coraz bardziej podobają mi się domy nowoczesne...te piękne sześciokąty z olbrzymiastymi oknami...ech...marzenie....ale co zrobic z nakazem dachu od 30'......znowu jestem na początku scieżki....na pewno nie moze to byc dom wyglądający jak stodoła,a takie są proponowane (prostokąt i dwuspadowy dach..fuj)...no nic...szukam dalej :) :D

ha... przeżywalem te same bolączki... :) i mam jeszcze mniejsze mozliwosci finansowe... w koncu staram sie oprzec na dwuspadzie i jak najwiecej wykorzystac z tego co zastałem (murowana stodoła) Plan miejscowy narzuca 30-45 kat dachu wiec kostki lub płaskosci będą tylko dodatkami. Muszę też stosować okapy ale bez okreslonej wielkosci.

Ostatecznie bedzie to jednak kierunek stodołowy chocby ze wzgledu na tradycje w zabudowie zagrodowej (nie mam też zamiaru robic im tam wesołego miasteczka, tradycja jest czymś co szanuję) ale z lekkimi unowoczesnieniami :) coś bardziej w stronę skandynawii, oszczednych domków z materiałów naturalnych... zobaczymy.

Na Twoim miejscu szukałbym czegoś nowoczesnego i zastosował ten prymusowy daszek jako widoczne pokrycie ale niekoniecznie całosci (tak jak wskazał to Robert) gdzie weranda lub duża część płąskiego poziomu będą tworzyc proforma np taras/balkon na piętrze.

Postaram sie podrzucic jakies pomysły ze swoich plików/linkow ale to pewnei dopiero jutro/pojutrze.

Aha. patrząc na Twoje wczesniejsze wybory.. sam przez to jakos przeszedłem i znalazłem jakieś swoje sposobiki.... Pamietaj, że nowoczesnosc z natury jest oszczędna ale i..... chłodna. W efekcie oszczędnej prostej formy otrzymujesz coś niejednokrotnie mocno surowego i chłodnego. Piękny układ czytelnej nieraz silnej bryły, ale obarczonej mocnym chłodem (małozdobniczej, przytulnej)

Dlatego w razie nowoczesniejszego kierunku i znaczenia dla Ciebie aspektu przyjaznosci/przytulnosci komunikuj to architektowi, Renderingi to miłe designersko obrazki, realny materiał potem moze byc nieco chłodniejszy i surowszy w odbiorze.....

no i koszty.... koszty.... koszty... :) zwracaj uwagę na oszczędne uproszczenia bryły i unikaj uproszczeń któe zmsuzą Cie do kosztów konstrukcyjnych.... oszczędności daje sieszukać ale też bardzo trudno powstrzymać własne ambicje... wiem to po sobie... i reakcjach na moje pomysly :)

• 5 months później...

Witam serdecznie...

Zgadzam się z poprzednikiem, najmniejsze koszty- najprościejeszy projekt, dach dwuspadowy, prostokątna bryła domu. Projekty które Ci się podobają, są bardzo atrakcyjne, ale czym więcej urozmaiceń, tym drożej...:(:(

Na pewno znajdziecie coś co w końcu się Wam spodoba. Projektów jest tysiące, i jest z czego wybrać. I na pewno będzie taniej znaleźć gotowy i zrobić kilka adaptacji, niż robić projekt indywidualny.

Pozdrawiam i powodzenia.

Bardzo dziękuję za cenne uwagi.

Ostatnio wpadł nam w rece cudny projekt (mija sporo czasu ,wiec wymyslamy :)

Jest to prawie nasz ideał,lecz stanowczo na duży (nam wystarczy max 150 m2)

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/henia/?Category=1rqru7o05mn8ig&Part=4

lub taki http://www.archipelag.pl/projekty-domow/pyramid/

Co sądzicie?