Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zrobione wylewki kiedy podlac wodą

Recommended Posts

fachowiec twierdzi ze na drugi dzien jaki jest konkretny czas na oblanie woda fakt ze gore mialem robiona przedwczoraj a doł wczoraj czy dobrze bedzie jesli podleje jutro
Przestrzegam.

Mi wylano chudziaka 10.06.2014r o godzinie 8:00 kiedy to temperatura była 32stC. Wykonawca kazał podlać dopiero o 13:00. Do ok 11:00 był w cieniu drzew. O 13:00 okazało się że jest cały popękany bo nie był podlewany.

Obecnie dziś po rozcięciu i zbadaniu głebokości pęknieć kierownik budowy oceni czy kuć i na nowo wylewać.

Ja uważam lać i jeszcze raz lać bo przelany to mniejsze żło niż spękany (na całej głębokości).

Tyle że chudziak jest na zewnątrz pomieszczenie otwarte i schnięcie dużo szybsze niż wewnątrz posadzka. Posadzkę najlepiej po 12h zobaczyć osobiście i zbadać stopień schnięcia.

Edytowane przez batot

• 4 months później...
U mnie wylane w środę 5.10.2014. Wylewka z miksokreta. Pierwsza warstwa to na dole papa(przy papie dodatkowo na wierzch folia), potem 15cm styro dół a góra 3cm. Na to folia budowlana zbrojenie i wylewka pół sucha. Mój majster powiedział że przez pierwsze 4 dni polewać wodą. Tak też robię mimo że jest +15st. C . Beton "pije" wodę i po polaniu mija niecała godzina i beton jest już suchy. Całość była już sucha następnego dnia po wylaniu i chodziłem po tym jastrychu, jest mocny nic się nie kruszy.

Porownywać beton na nieznanych materiałach i w rożnych warunkach pogodowych robiony to trochę tak jakby się pytać: jakie auto jest lepsze: stare dobre Porsche czy ciężka czteroosiówka z napędem 8 x 8 z silnikiem ok. 500 kucy... Pytanie podstawowe : do czego...

crusher: niemal każdy beton będzie pił wodę, a na poczatku, w zasadzie ile wlezie, chyba że dasz taka fajną chemię. Problemem jest wytrzymałość betonu jaki był użyty by zrobić te wylewkę i cement jaki był użyty by wytrzymałość uzyskać. Reszta to w pewnym sensie pochodne.

• 3 years później...
Witam. Odgrzeję temat. W piątek skończyli robić u mnie wylewki z miksokreta. Jeste dość gorąco więc w sobotę lekko skropliłem beton wodą i przykryłam folią. Wczoraj znów troszkę odchyliłem folię i zrosiłem beton w miejscach gdzie był jaśniejszy. Proszę mi powiedzieć jak długo należy trzymać beton przykryty folią. Po jakim czasie zdjąć folię i czy od razu wtedy można otwierać okna i wietrzyć czy nadal trzymać dom zamknięty. No i czy po odkryciu jeszcze go lekko zraszać czy już nie będzie potrzeby.

Gość Arturo72
Witam. Odgrzeję temat. W piątek skończyli robić u mnie wylewki z miksokreta. Jeste dość gorąco więc w sobotę lekko skropliłem beton wodą i przykryłam folią. Wczoraj znów troszkę odchyliłem folię i zrosiłem beton w miejscach gdzie był jaśniejszy. Proszę mi powiedzieć jak długo należy trzymać beton przykryty folią. Po jakim czasie zdjąć folię i czy od razu wtedy można otwierać okna i wietrzyć czy nadal trzymać dom zamknięty. No i czy po odkryciu jeszcze go lekko zraszać czy już nie będzie potrzeby.
Ja nie zraszałem wylewki wogóle,od razu przykryłem folią i tyle i chyba bo dwóch tygodniach folię zdjąłem.

Ja posadzki miałem robione 2 lata temu w czerwcu i była podobna pogoda do panującej w tym roku. Posadzki polewałem 2 razy dziennie przez tydzień ale nie przykrywałem jej w ogóle. Posadzka wyszła super i nie wysychała za szybko co nie spowodowało na niej pęknięć. Mi fachowcy tak polecili, moim zdaniem wyszło mi to na dobre.