Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

40m studnia do domu jaka pompa to pociągnie

Recommended Posts

o ile "zestaw" będzie nad poziomem gruntu

to żaden :-?

bzdura - wszystko zależy od lustra wody od poziomu w miejscu studni

w najgorszym razie bedzie musiał zastosować pompe głębinową

hmmmmm.....

czyżbyś fotografie nie chodził do szkoły ???

co napisał autor wątku - 9 metrów głębokości /czemu jesteś

pewny że woda jest wyżej?/

co napisałem - nad poziomem gruntu - chyba

czyżbyś znał pompy które dadzą radę zassać wodę np z 9 metrów

nie w laboratorium jakiejś Politechniki tylko w terenie???

Chyba kolega nie chodził do szkoły.

Rura będzie działać jak kapilara i poziom wody na pewno się podniesie.

Kiedy u mnie bili studnie, to woda była na głębokości 15m, a po włożeniu rury (PE32) jest na 6m i bez problemu pociągnie to każdy hydrofor.

Ma studnie 40m do domu w poziomie + 8 m studnia w pionie

Problem jest w tym, że za daleko masz studnię, a zakładam, że chciałbyś mieć hydrofor w domu. Jeżeli tak, to będziesz musiał zastosować pompę głębinową.

Witaj

Poziomy odcinek to tylko małe utrudnienie a nie wielka przeszkoda.

Optymalne wydaje się zbudowanie układu tak, że pompę zatapiasz w studni a zbiornik hydroforu możesz mieć w domu.

Cena pompy to "wznios" (wysokość słupa wody jaki może wytworzyć) i wydajność. Tu masz wznios niewielki a wydajność sam dobierasz. Nie musi być najdroższe. Zassanie wody ze studni hydroforem - kompaktem wydaje mi się problematyczne. Masz dużą objętość rury przed takim kompaktem i jednak dość "nisko" wodę.

Opowiadania o kapilarności rury PE to jakieś bajki...

Adam M.

o ile "zestaw" będzie nad poziomem gruntu

to żaden :-?

bzdura - wszystko zależy od lustra wody od poziomu w miejscu studni

w najgorszym razie bedzie musiał zastosować pompe głębinową

hmmmmm.....

chodziłem do szkoły - on przecież nie napisał, gdzie ma być ten hydrofor !!!

woda zaczyna się na 1,5 m od poziomu gruntu nie szukam głebinówki studnia ma 9 metrów wody

Możesz umiescić pompę wirnikową np.(gudziadz) w drenie nad poziomem wody a hydrofor w domu z wyłącznikiem ciśnieniowym.Będzie cicho i pompa 3 stopniowa powinna spokojnie popchnąc.Wysokość podnoszenia to 7m ale u ciebie to nie problem bo piszesz ,że masz do listra 1,5. :lol:

Też miałem taki dylemat. W 2005 roku zestaw grudziądzki kosztował 2100 (pompa zbiornik wyłącznik.). Jednak długość rurociągu (coś koło 30m) oraz 7,5 m wysokość lustra (minimalna w lecie przy intensywnym poborze) skłoniły mnie do zakupu pompy głębinowej. włoskiej. Do tego zbiornik membranowy w domu i wyłacznik ciśnieniowy też w domu. Całość wyszła taniej o jakieś 200 pln. Dodatkowym kosztem był kjabel zasilający poprowadzony do studni - 1 fazowy żelowany. Jednak z perspektywy czasu - wszystko ok, myślę że to dobre rozwiązanie. Sprzęt to chyba to http://www.armax.com.pl/pompy/pompy-glebinowe.html#table2 ale nie jestem pewien. wyjście pompy chyba 5/4 cala. Bardzo wydajna.

u mnie podobne odleglosci 35 m do kotlowni oraz studnia na 6m. Kupilem zwykly zestaw pompa\hydrofor (prod. polskiej z Poznania) za ok. 400 zl. Pompa\hydrofor dostarczala wody na cala budowe a od 2 miesiecy jest zamontowana przy studni tzn. zrobilismy dziure tam gdzie wychodzi rura z wierconej studni i zamontowalismy 3 kregi a w srodku umiescilismy zestaw pompa\hydrofor. Oczywiscie na zime bedzie musilobyc zabezpieczone styropianem.

DZIĘKI ZA INFORMACJE ALE CZY TEN ZESTAW Z POZNANIA DOSTARCZA CI WODĘ DO DOMU?

tak, zestaw dostarcza wode do domu. Podobno wg. fachowcow ten zestaw jest dobry na 2-3 lata. Jesli planujesz uzywac swojej studni kilkanascie lat to polecali mi zestawy firmy Grundfos (nie wiem czy tak to sie pisze). Ceny od 1 tys. ale podobno niezawodne. U nas za 1 lub 2 ma byc woda doprowadzona takze mam nadzieje, ze ten zestaw przetrwa jeszcze 2 lata.

pozdr. fred