sezam 10.05.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 Ma studnie 40m do domu w poziomie + 8 m studnia w pionie jaki zestaw pompa z hydroforem 2 w 1 to pociągnie może ktoś ma taki zestaw chętnie skorzystam z waszych doświadczeń PS. Nie musi być najdroższa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 10.05.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 o ile "zestaw" będzie nad poziomem gruntu to żaden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 10.05.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 o ile "zestaw" będzie nad poziomem gruntu to żaden bzdura - wszystko zależy od lustra wody od poziomu w miejscu studni w najgorszym razie bedzie musiał zastosować pompe głębinową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.05.2008 03:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 o ile "zestaw" będzie nad poziomem gruntu to żaden bzdura - wszystko zależy od lustra wody od poziomu w miejscu studni w najgorszym razie bedzie musiał zastosować pompe głębinową hmmmmm..... czyżbyś fotografie nie chodził do szkoły ??? co napisał autor wątku - 9 metrów głębokości /czemu jesteś pewny że woda jest wyżej?/ co napisałem - nad poziomem gruntu - chyba czyżbyś znał pompy które dadzą radę zassać wodę np z 9 metrów nie w laboratorium jakiejś Politechniki tylko w terenie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 11.05.2008 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 czyżbyś fotografie nie chodził do szkoły ??? co napisał autor wątku - 9 metrów głębokości /czemu jesteś pewny że woda jest wyżej?/ Chyba kolega nie chodził do szkoły. Rura będzie działać jak kapilara i poziom wody na pewno się podniesie. Kiedy u mnie bili studnie, to woda była na głębokości 15m, a po włożeniu rury (PE32) jest na 6m i bez problemu pociągnie to każdy hydrofor. Ma studnie 40m do domu w poziomie + 8 m studnia w pionie Problem jest w tym, że za daleko masz studnię, a zakładam, że chciałbyś mieć hydrofor w domu. Jeżeli tak, to będziesz musiał zastosować pompę głębinową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.05.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 WitajPoziomy odcinek to tylko małe utrudnienie a nie wielka przeszkoda. Optymalne wydaje się zbudowanie układu tak, że pompę zatapiasz w studni a zbiornik hydroforu możesz mieć w domu. Cena pompy to "wznios" (wysokość słupa wody jaki może wytworzyć) i wydajność. Tu masz wznios niewielki a wydajność sam dobierasz. Nie musi być najdroższe. Zassanie wody ze studni hydroforem - kompaktem wydaje mi się problematyczne. Masz dużą objętość rury przed takim kompaktem i jednak dość "nisko" wodę. Opowiadania o kapilarności rury PE to jakieś bajki...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 11.05.2008 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 fizyka Atomic -owa poziom wody podniesie się przy rurce fi 32 za sprawa napiecia powierzchniowego prawie o 1 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 11.05.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 W rurociągu poziomym unikaj kolan, stosuj łagodne łuki - czyli ogranicz opory przepływu do min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sezam 11.05.2008 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 woda zaczyna się na 1,5 m od poziomu gruntu nie szukam głebinówki studnia ma 9 metrów wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sezam 11.05.2008 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 szukam zestawu pompa hydrofor może ktoś z was ma i sprawdza sie to w jego domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 11.05.2008 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 o ile "zestaw" będzie nad poziomem gruntu to żaden bzdura - wszystko zależy od lustra wody od poziomu w miejscu studni w najgorszym razie bedzie musiał zastosować pompe głębinową hmmmmm..... czyżbyś fotografie nie chodził do szkoły ??? co napisał autor wątku - 9 metrów głębokości /czemu jesteś pewny że woda jest wyżej?/ chodziłem do szkoły - on przecież nie napisał, gdzie ma być ten hydrofor !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urgot 11.05.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 dobra jest np WZ 750 lub jakaś espa Z daleka od chińszczyzny na chyba że na obiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 11.05.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 woda zaczyna się na 1,5 m od poziomu gruntu nie szukam głebinówki studnia ma 9 metrów wody Możesz umiescić pompę wirnikową np.(gudziadz) w drenie nad poziomem wody a hydrofor w domu z wyłącznikiem ciśnieniowym.Będzie cicho i pompa 3 stopniowa powinna spokojnie popchnąc.Wysokość podnoszenia to 7m ale u ciebie to nie problem bo piszesz ,że masz do listra 1,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sezam 11.05.2008 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 dziękuję za informacje szukam takiego zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 12.05.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Też miałem taki dylemat. W 2005 roku zestaw grudziądzki kosztował 2100 (pompa zbiornik wyłącznik.). Jednak długość rurociągu (coś koło 30m) oraz 7,5 m wysokość lustra (minimalna w lecie przy intensywnym poborze) skłoniły mnie do zakupu pompy głębinowej. włoskiej. Do tego zbiornik membranowy w domu i wyłacznik ciśnieniowy też w domu. Całość wyszła taniej o jakieś 200 pln. Dodatkowym kosztem był kjabel zasilający poprowadzony do studni - 1 fazowy żelowany. Jednak z perspektywy czasu - wszystko ok, myślę że to dobre rozwiązanie. Sprzęt to chyba to http://www.armax.com.pl/pompy/pompy-glebinowe.html#table2 ale nie jestem pewien. wyjście pompy chyba 5/4 cala. Bardzo wydajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 12.05.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 u mnie podobne odleglosci 35 m do kotlowni oraz studnia na 6m. Kupilem zwykly zestaw pompa\hydrofor (prod. polskiej z Poznania) za ok. 400 zl. Pompa\hydrofor dostarczala wody na cala budowe a od 2 miesiecy jest zamontowana przy studni tzn. zrobilismy dziure tam gdzie wychodzi rura z wierconej studni i zamontowalismy 3 kregi a w srodku umiescilismy zestaw pompa\hydrofor. Oczywiscie na zime bedzie musilobyc zabezpieczone styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sezam 12.05.2008 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 DZIĘKI ZA INFORMACJE ALE CZY TEN ZESTAW Z POZNANIA DOSTARCZA CI WODĘ DO DOMU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 13.05.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 DZIĘKI ZA INFORMACJE ALE CZY TEN ZESTAW Z POZNANIA DOSTARCZA CI WODĘ DO DOMU? tak, zestaw dostarcza wode do domu. Podobno wg. fachowcow ten zestaw jest dobry na 2-3 lata. Jesli planujesz uzywac swojej studni kilkanascie lat to polecali mi zestawy firmy Grundfos (nie wiem czy tak to sie pisze). Ceny od 1 tys. ale podobno niezawodne. U nas za 1 lub 2 ma byc woda doprowadzona takze mam nadzieje, ze ten zestaw przetrwa jeszcze 2 lata. pozdr. fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sezam 14.05.2008 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 jaki sie dokładnie nazywa ten zestaw możesz podać symbol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 lepsze jakościowo są HYDRO VACUUM S.A. z Grudziądza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts