Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z niecierpkiem sułtańskim

Recommended Posts

Cześć kochani,

Może ktoś powie mi, co ja źle robię? Bardzo podobają mi sie niecierpki sułtańskie. Rok temu dostałam zaszczepkę od koleżanki, przyjął sie łądnie i rozrósł dosć bujnie, sęk w tym, że nie mógł utrzymać ługo żadnego kwiatu - każdy rozkwitnięty spadał, łodyżka nie mogła go utrzymać. Spadały też ledwie zawiazane pączki kwiatowe. Musi jakiś felerny ;-) pomyślałam sobie, i w tym roku kupiłam sobie innego - i efekty te same :cry:

Czy on czegoś specjalnego wymaga? Nie nawoziłam go jak dotąd, podlewam dosć umiarkowanie...

Najczestsze przyczyny zrzucania pakow sa dwie:

- zbyt niska temperatura, zwlaszcza w nocy, efekt bywa potegowany przez zbyt intensywne podlewanie.

- przesuszenie.

Niecierpki sa bardzo wrazliwe na stres wodny, chociaz trzeba uczciwie powiedziec ze zrzucanie kwiatow i pakow w przypadku niecierpka waleriana to bardzo czeste zjawisko.

Ogolne zasady dla niecierpkow to: polcien, unikanie nadmiernego zasolenia, niezebyt ciezkie podloze, cieplo, pH lekko kwasne do obojetnego, unikanie stresu wodnego, zwalczanie wciornastkow.

Ogolnie przypominam ze jest pierwsza polowa maja i chociaz sezon rabatowki w marketach juz sie powoli konczy to nadal moga czerwieniec liscie begonii, brazowiec albo opadac na szalwi, a niecierpki moga gubic kwiaty.