Stokrotka 11.05.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Cześć kochani, Może ktoś powie mi, co ja źle robię? Bardzo podobają mi sie niecierpki sułtańskie. Rok temu dostałam zaszczepkę od koleżanki, przyjął sie łądnie i rozrósł dosć bujnie, sęk w tym, że nie mógł utrzymać ługo żadnego kwiatu - każdy rozkwitnięty spadał, łodyżka nie mogła go utrzymać. Spadały też ledwie zawiazane pączki kwiatowe. Musi jakiś felerny pomyślałam sobie, i w tym roku kupiłam sobie innego - i efekty te same Czy on czegoś specjalnego wymaga? Nie nawoziłam go jak dotąd, podlewam dosć umiarkowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 11.05.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Najczestsze przyczyny zrzucania pakow sa dwie:- zbyt niska temperatura, zwlaszcza w nocy, efekt bywa potegowany przez zbyt intensywne podlewanie.- przesuszenie.Niecierpki sa bardzo wrazliwe na stres wodny, chociaz trzeba uczciwie powiedziec ze zrzucanie kwiatow i pakow w przypadku niecierpka waleriana to bardzo czeste zjawisko. Ogolne zasady dla niecierpkow to: polcien, unikanie nadmiernego zasolenia, niezebyt ciezkie podloze, cieplo, pH lekko kwasne do obojetnego, unikanie stresu wodnego, zwalczanie wciornastkow. Ogolnie przypominam ze jest pierwsza polowa maja i chociaz sezon rabatowki w marketach juz sie powoli konczy to nadal moga czerwieniec liscie begonii, brazowiec albo opadac na szalwi, a niecierpki moga gubic kwiaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 12.05.2008 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 dzięki Pozeraczu Ja go jeszcze trzymam w domu, jeszcze się nie odważyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts