Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przyszłam sie przywitać. Piękny domek i błyskawiczny postęp budowy.

Gratulacje. Mam pytanie jakiej firmy masz drzwi wejściowe , interesują mnie też nie zbyt drogie i w miare dobre i ładne , a Twoje mi sie podobają.

Będę częstym gościem u Ciebie i podglądać .Pozdrawiam maria

Projekt domku rewelacyjny :), Postęp prac rewelacyjny. rodzina rewelacyjna (dopóki pomaga :D), czyli wszyzstko wskazuje ze domek bedzie tez rewelacyjny. Gratuluje tego wszystkiego.

Cały czas jednak zastanawiaja mnie wykonane u was płytkie wykopy pod ławe. chodzi mnie o strefe przemarzania. Czy nie jest to za płytko. No i to ocieplenie na zewnatrz przed wykonaniem tynków wewnetrznych. Nie sa to moje słowa ale kiedys czytałem ze lepiej ocieplic budynek po wykonaniu tyynków wewnetrznych. Wtedy jest szansa na odparowanie wody na zewnatrz a tak to trzeba myślec o otwieraniu okien i innych metodach na osuszanie. Inaczej cala woda krąży po domku. Interesuje mnie to bo mam nadzieje ze niedlugo przystapie do tego etapu.

Mysłałem ze tylko ja mam probelm z wyborem materiału. Dlatego pytam jak w sumie wyszła u was cena ściany YTONG. Ja mysle o YTONG-u lub o silikatach.

PS. bede czestym gosciem waszego dziennika

Wow, ile zmian :p

Dobrze ,że planujecie elektrykę na papierze. Ja chodziłam w domu z kolorową kredą i malowałam na ścinach. Na kartce napisałam sobie legendę do rysunków i zaraz tą kartkę gdzieś straciłam :lol:

Potem przyszedł z pomocą miejscowy elektryk , stworzył własną wizję i tak nie zrozumiałą dla naszego wykonawcy. Dzisiaj co rusz dokładamy nowe punkty :lol: .

Przy okazji garażu nasza brama wymagała gniazdka na suficie :wink: ( na co oczywiście nie zwróciliśmy uwagi ).

Nie przejmuj się drzwiami , z czasem będą się lekko zmykać. Miałam to samo.

Bardzo ładny kolor dachówki - kto wybierał ?Jaka będzie podbitka?

Trzymam kciuki :p

Cały czas jednak zastanawiaja mnie wykonane u was płytkie wykopy pod ławe. chodzi mnie o strefe przemarzania. Czy nie jest to za płytko.

Odpowiedz ! c 5 bloczków fundamentowych z zaprawą 80 cm plus beton (fundament) 50 cm, razem 1,30 m zasypane do ostatniego bloczka.Widać to z od tarasu (nie zasypany tył tarasu, a pozostały budynek

No i to ocieplenie na zewnatrz przed wykonaniem tynków wewnetrznych. Nie sa to moje słowa ale kiedys czytałem ze lepiej ocieplic budynek po wykonaniu tyynków wewnetrznych. Wtedy jest szansa na odparowanie wody na zewnatrz a tak to trzeba myślec o otwieraniu okien i innych metodach na osuszanie. Inaczej cala woda krąży po domku. Interesuje mnie to bo mam nadzieje ze niedlugo przystapie do tego etapu.

Odpowiedz ! - oczywiście, że lepiej przed ale dużo przed zimą i że trzeba otwierać okna (tak tez czynię), ale jak przyjdzie zima to mur 24 może przemarznąć, i właśnie po to miedzy styropianem a murem jest jedno - dwu milimetrowa szczelina dyletacyjna przez którą taka para odparowuje i unosi się do góry, reasumując dużo ośób własnie robi tak jak ja, widzę po budowach zwłaszcza jeśli kładzenie tynków wypada przed zimą, wiosną inna historia

Mysłałem ze tylko ja mam probelm z wyborem materiału. Dlatego pytam jak w sumie wyszła u was cena ściany YTONG. Ja mysle o YTONG-u lub o silikatach.

PS. bede czestym gosciem waszego dziennika

- Odpowiedz ! co do wyboru materiału to porotherm wychodzi taniej jako sam materiał od ytonga lub silki, całość materiałów na wszystkie ściany łącznie z wewnętrznymi wyniosła około 21.000 zł. (materiał plus klej),-

Pozdrawiam serdecznie Krzyś i Aga

Wow, ile zmian :p

Dobrze ,że planujecie elektrykę na papierze. Ja chodziłam w domu z kolorową kredą i malowałam na ścinach. Na kartce napisałam sobie legendę do rysunków i zaraz tą kartkę gdzieś straciłam :lol:

Odpowiedz - dokładnie tak bedzie zawsze mało. Mój kolega ma ze 200 punktów w domu i stwierdził, że jeszcze nie wszędzie gdzie by chciał (trzeba podłączyć szafke podświetlaną :),

Potem przyszedł z pomocą miejscowy elektryk , stworzył własną wizję i tak nie zrozumiałą dla naszego wykonawcy. Dzisiaj co rusz dokładamy nowe punkty :lol: .

Przy okazji garażu nasza brama wymagała gniazdka na suficie :wink: ( na co oczywiście nie zwróciliśmy uwagi ).

Odpowiedz - tak wiemy nasz elektryk jakoś też zapomniał ale mu przypomniałem przed tynkami :) uf czy na wszystkim trzeba się znać ? :),

Nie przejmuj się drzwiami , z czasem będą się lekko zmykać. Miałam to samo.

Bardzo ładny kolor dachówki - kto wybierał ?Jaka będzie podbitka?

Odpowiedz - wszystko co dotyczy kolorystyki to moja żona, ja umywam od tego ręce :) jestem taki estetyczny daltonista :), podbitka będzie w takim kolorze jak filarki z porzdu przed wejściem !

Trzymam kciuki :p

Pozdrawiam serdecznie Krzyś i Aga

Krzyś i Aga ale wam szybko idzie ta budowa i jak ładnie...

wejście duże lepiej sie prezentuje niż w oryginale... u nas tez słupki ale gorzej wykonane... Widzę że na górze wykonaliście te same posunięcia z działówkami co i my... :roll: :roll: trzymam kciuki za dalsze szybkie postępy

Drzwi nie sa jakiej tak szczególnie znanej firmy. Jak sprawdzę to napiszę.

Pozdrawiam.

Z tego co piszesz 21.000 materiał YTONG no no warto sie zastanowic. Mysłałem ze duzo wiecej wychodzie.

Jelsi chodiz o dach to z tego co sie widzi na innych forach jest to najwieksza zmora (zaraz po hydraulice) kazdej budowy. Jak masz ekipe dobra sto jest droga jak jest tania to niech lepiej moze układaja dachy na altankach a nie biora sie za domy.Co to jest za dachoweczka i jaka cena za 1m2??

Śledzę wszystkie słoneczka z uwagą. Pięknie Wam ta budowa się rozwija. Podziwiam Waszą organizacje i zaplanowane perfekcyjnie działania. My budowaliśmy nasze słoneczko jak to mówią na wariata. Mieszkamy już i jest fajnie,wiele drobiazgów brakuje ale niestety kasa :roll: :roll: :roll: . Życzę powodzenia i czekam z niecierpliwością na dalesze wpisy.

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

To widzę ciepło w domku popłynęło :p , nasz piec przy rozruchu wziął dwa worki w ciągu 24 godzin. Teraz worek wystarczy. Musimy jeszcze zrobić w kotłowni czerpnię powietrza - czego wcześniej nie przewidzieliśmy .

Kupiliśmy groszek z Ukrainy - fajnie się spala pod warunkiem ,że jest suchy. Niestety kilka worków wrzucili nam z wilgotnych .

Skoro macie tynki maszynowo położone to nie wymagają szpachli . Tylko pozazdrościć 8) .

Pozdrawiam

http://77.252.132.194/guzmania/Inne/swieta1.jpg

Niech te święta Bożego Narodzenia

przyniosą nam wiele radości,

Niech uśmiech zagości w domach,

Niech ogarnie nas ciepło wigilijnej świecy,

a jej blask zamieni się w żywe iskierki w oczach,

Niech samotność odejdzie w niepamięć,

Niech zima otula nas białym puchem,

jak ciepły koc przy kominku,

Niech bieluteńkie gwiazdeczki

skrzypią wesoło pod naszymi butami