khaldum 11.05.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 witam Pytanie brzmi jw. czyli Jakie mogą być powody POZIOMEGO pęknięcia ścian działowych ? informacja dodatkowa:- ściana w całości zbudowana z pustaka- postawione na chudziaku - wiąże sie z nośną stojącą na fundamencie - ale nośna jest cała bez żadnej rysy- pęknięcie ujawniło się po nałożeniu tynku- ma około 6 mm szerokości- posadzka wokół ściany nie ma żadnych pęknięć mimo iż ściana wprawia wrażenie takie jakby się zapadała- proces postępuje wstawiona czujka ze szkła jest jeszcze cała, ale gips w środku już popękał- fundamenty były zbrojone i ściany fundamentowe nie maja najmniejszych zarysowań- poziom wód gruntowych jest wysoki , podłoże gliniaste wygląda to tak:http://picasaweb.google.pl/AlbumKhaldum/Rysa/photo?authkey=2IbZ63pJ23I#5199036348415427570http://picasaweb.google.pl/AlbumKhaldum/Rysa/photo?authkey=2IbZ63pJ23I#5199036288285885410 za każdą uwagę będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 11.05.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 witam Pytanie brzmi jw. czyli Jakie mogą być powody POZIOMEGO pęknięcia ścian działowych ? informacja dodatkowa: - ściana w całości zbudowana z pustaka - postawione na chudziaku - wiąże sie z nośną stojącą na fundamencie - ale nośna jest cała bez żadnej rysy - pęknięcie ujawniło się po nałożeniu tynku - ma około 6 mm szerokości - posadzka wokół ściany nie ma żadnych pęknięć mimo iż ściana wprawia wrażenie takie jakby się zapadała - proces postępuje wstawiona czujka ze szkła jest jeszcze cała, ale gips w środku już popękał - fundamenty były zbrojone i ściany fundamentowe nie maja najmniejszych zarysowań - poziom wód gruntowych jest wysoki , podłoże gliniaste wygląda to tak: http://picasaweb.google.pl/AlbumKhaldum/Rysa/photo?authkey=2IbZ63pJ23I#5199036348415427570 http://picasaweb.google.pl/AlbumKhaldum/Rysa/photo?authkey=2IbZ63pJ23I#5199036288285885410 za każdą uwagę będę wdzięczna Będę strzelał. źle zagęszczony piasek pod chudziakiem itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 11.05.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 dokładniepraca podłoża, czyli podbeton osiadł jajgorzej jak będa przesunięcia w płaszczyźnie poziomej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaldum 11.05.2008 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Panowie,też o tym myślałam, ale zastanawiam się czy w takim przypadku nie powinno być pęknięć na połączeniu ściany działowej z posadzką, lub jakiekolwiek pęknięci na posadzkach?Na razie (tfu) nic takiego nie ma. A gdyby była właśnie taka przyczyna , to czy dobrze kombinuję... wywalenie całej ściany, zerwanie wylewek, chudziaka, i .... komuś po drodze nogi z doopy wyrwać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.05.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 ... ściana wprawia wrażenie takie jakby się zapadała ... masz racje, zapada sie zaiste ... nie wiem czy poprawi Ci to humor, ale takie przypadki nie sa rzadkością z tym ze u Ciebie pojawiły sie dość wczesnie a inni zyja w błogiej nieswiadomości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 11.05.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Sprawdz jeszcze czy dzialowka miala dylatacje od sufitu. Oprocz podanych wyzej powodow to po obciazeniu pietra tez moglo naruszyc dzialowki jesli nie bylo ani mm dylatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.05.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 i to by było to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 11.05.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 I to by było to na 99%, belki stropowe położone ( bądź monolit oparty ) na ścianach działowych i wynik jak na zdjęciu. Gdyby to była wina niezagęszczenia piasku to pęknięcia nie pojawiłyby sie tak szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaldum 12.05.2008 05:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 bosz, oby to było to... czy są jeszcze jakieś dodatkowe oznaki odprężenia ściany? działówki były budowane przed dachem Jak ja mam teraz sprawdzić czy to jest jedyne miejsce gdzie taki numer odwalono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 ... Jak ja mam teraz sprawdzić czy to jest jedyne miejsce gdzie taki numer odwalono? np przewiercic kilka otworów i wbijac pret zebrowany w piach jesli wchodzi jak w masło, to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruk2 12.05.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Witam Ja mam pełne fundamenty pod wszystkimi ścianami - na to zbrojona płyta - oczywiście wszędzie beton B20 - działówki są z takiego samego pustaka co ściany zewnętrzne czyli BK 24 cm (praktycznie wszystkie to ściany nośne). Myślę, że nic nie będzie pękać... Pozdrawiam Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaldum 13.05.2008 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 no to mogiła... właśnie wróciłam z budowy, wezwałam nadzór budowlany ... zrobili dziury w chudziaku chudziak podmyty - wody gruntowe weszły pod fundamentem czeka mnie zrywanie posadzek, instalacji i robienie ław pod działówkami ... zbrojenie... ogłaszam bankructwo.... bo kto za to zapłaci??? gmina która miała rozwalone dreny odwadniające z pewnością się wypnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 13.05.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 no to mogiła... właśnie wróciłam z budowy, wezwałam nadzór budowlany ... zrobili dziury w chudziaku chudziak podmyty - wody gruntowe weszły pod fundamentem czeka mnie zrywanie posadzek, instalacji i robienie ław pod działówkami ... zbrojenie... ogłaszam bankructwo.... bo kto za to zapłaci??? gmina która miała rozwalone dreny odwadniające z pewnością się wypnie... Współczuję, ale nie do końca rozumiem gdzie to wszystko zostało wymyte? Co z fundamentami? Czy nie zostały też podmyte? Sprawdź to. Trzymaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike8016 13.05.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Witam,no to nie zazdroszcze ,oby nie było tak poważnie jak piszesz,tereny podmokle ----szkoda gadac sa sposoby ale ile nerwów ludzie za to przelewaja to żal d... ściska ,mam nadzieje że jakos z górki bedziesz miał,Pozdrawiam i jak można to prosze o posta z dalszymi poczyniami Twoimi,dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 13.05.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Może upewni się że to jest na pewno dobra hipoteza zanim zaczniesz wszystko zrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2008 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 ... kto za to zapłaci??? gmina która miała rozwalone dreny odwadniające z pewnością się wypnie... kto "rozwalił dreny ? gmnina ? czy poniżej Twojej działki ? jak daleko i czy ten sam dren który biegnie obok /pod Twoim domem/ ? a moze Ty w czasie wykopów natknęłas sie na dreny i je przerwałas ? bo nie wiem jak rozumieć słowa " ... gmina która miała rozwalone dreny ... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.05.2008 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Może upewni się że to jest na pewno dobra hipoteza zanim zaczniesz wszystko zrywać. widże, że Kolega się wyrabia... dobrze, dobrze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaldum 18.05.2008 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 No to jestem po wizycie rzeczoznawcy - biegły sądowy z zakresu budownictwa. ustalenia: 1. dom został podmyty - woda dostała się pod chudziak wpływając pod fundamentami2. fundamenty nie są uszkodzone POWÓD- pierwsze niedociągnięcie ze strony osoby robiącej projekt - archipelag ... pod ściany działówki 12cm DOŚWIADCZONY I MYŚLĄCY projektant powinien zaprojektować fundament - choć przepisy tego nie nakazują tak więc drodzy forumowicze, jeśli Wasze projekty przewidują stawianie działówek o grubości powyżej 6 cm na chudziaku dobrze się zastanówcie nad ławą pod te ścianki - główny powód zapadania się ścian i zapadnięcia chudziaka - podmycie warstw pod chudziakiem wodami gruntowymi które pochodzą z uszkodzonych drenów - mam dokumenty o tym, że uszkodzony był zbieracz czyli główny dren odwadniający okolicę - naprawili 3 dni temu .... - na szczęście mam w dokumentacji ( dziennik budowy) wpis, że teren został sprawdzony /próbne wykopy/ i było sucho w momencie wykopu pod fundament czyli na głębokości 90 cm Zakres napaw:- zburzenie ścian, które posiadają odchylenie od pionu - w moim przypadku 3 sztuki- wylanie ławy fundamentowej pod te ściany- wykucie pod każdą ścianą działową w połowie długości 1,5 cm odcinka dla wykonania fundamentu/stempla o głębokości 50 cm- w salonie o powierzchni 30 m2* zerwanie chudziaka ( dzięki bogu że tam nie mam wylewki właściwej jeszcze i podłogówki )* ponowne zagęszczenie terenu* 25 cm warstwa betonu wymieszanego ze żwirem, zagęścić, zrosić i odczekać minimum 5 dni* 10 cm chudziaka* instalacje, izolacja wlewa właściwa ... przeciwdziałanie kolejnym podmyciom - na terenie suchym wg posiadanej dokumentacji- obowiązkowo drenaż na 80% głębokości fundamentu w odległości 120 cm od domu- studnia na wody opadowe z odprowadzeniem wszystkich rynien i drenażu minimum 2000 L szacunkowo jakieś 40 tys dodatkowo z robocizną - ciekawa jestem ile dostanę z polisy te 40tys to i tak mniej niż pierwotnie wyliczono wg 1 wersji zrobionej przez nadzór budowlany - oni przewidywali zbrojenie całych posadzek stalą jakieś 140 m2 żelbetu... no i pytanie ile uzyskam od gminy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.05.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 No to jestem po wizycie rzeczoznawcy - biegły sądowy z zakresu budownictwa. ustalenia: 1. dom został podmyty - woda dostała się pod chudziak wpływając pod fundamentami 2. fundamenty nie są uszkodzone POWÓD - pierwsze niedociągnięcie ze strony osoby robiącej projekt - archipelag ... pod ściany działówki 12cm DOŚWIADCZONY I MYŚLĄCY projektant powinien zaprojektować fundament - choć przepisy tego nie nakazują jeżeli rzeczoznawca tak powiedział (o fundamencie), to powinien odstawić gorzałę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.05.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2008 Ciekawe w jaki sposób podmyło chudziak nie podmywając fundamntu? Co do opini biegłego o fundamncie pod działówki to przesdził. To co opisujesz wyglada na złe zagęszczenie, gdyby ktos to wykonał prawidłowo woda z drenu by "weszła" i odpłyneła, nie uszkodziła by budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts