Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAKIE ZNACIE POWODY POZIOMYCH PĘKAŃ ŚCIAN???

Recommended Posts

witam

Pytanie brzmi jw. czyli

Jakie mogą być powody POZIOMEGO pęknięcia ścian działowych ?

informacja dodatkowa:

- ściana w całości zbudowana z pustaka

- postawione na chudziaku - wiąże sie z nośną stojącą na fundamencie - ale nośna jest cała bez żadnej rysy

- pęknięcie ujawniło się po nałożeniu tynku

- ma około 6 mm szerokości

- posadzka wokół ściany nie ma żadnych pęknięć mimo iż ściana wprawia wrażenie takie jakby się zapadała

- proces postępuje wstawiona czujka ze szkła jest jeszcze cała, ale gips w środku już popękał

- fundamenty były zbrojone i ściany fundamentowe nie maja najmniejszych zarysowań

- poziom wód gruntowych jest wysoki , podłoże gliniaste

wygląda to tak:

http://picasaweb.google.pl/AlbumKhaldum/Rysa/photo?authkey=2IbZ63pJ23I#5199036348415427570

http://picasaweb.google.pl/AlbumKhaldum/Rysa/photo?authkey=2IbZ63pJ23I#5199036288285885410

za każdą uwagę będę wdzięczna

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

Pytanie brzmi jw. czyli

Jakie mogą być powody POZIOMEGO pęknięcia ścian działowych ?

informacja dodatkowa:

- ściana w całości zbudowana z pustaka

- postawione na chudziaku - wiąże sie z nośną stojącą na fundamencie - ale nośna jest cała bez żadnej rysy

- pęknięcie ujawniło się po nałożeniu tynku

- ma około 6 mm szerokości

- posadzka wokół ściany nie ma żadnych pęknięć mimo iż ściana wprawia wrażenie takie jakby się zapadała

- proces postępuje wstawiona czujka ze szkła jest jeszcze cała, ale gips w środku już popękał

- fundamenty były zbrojone i ściany fundamentowe nie maja najmniejszych zarysowań

- poziom wód gruntowych jest wysoki , podłoże gliniaste

wygląda to tak:

http://picasaweb.google.pl/AlbumKhaldum/Rysa/photo?authkey=2IbZ63pJ23I#5199036348415427570

http://picasaweb.google.pl/AlbumKhaldum/Rysa/photo?authkey=2IbZ63pJ23I#5199036288285885410

za każdą uwagę będę wdzięczna

Będę strzelał. źle zagęszczony piasek pod chudziakiem itp.

Panowie,

też o tym myślałam, ale zastanawiam się czy w takim przypadku nie powinno być pęknięć na połączeniu ściany działowej z posadzką, lub jakiekolwiek pęknięci na posadzkach?

Na razie (tfu) nic takiego nie ma.

A gdyby była właśnie taka przyczyna , to czy dobrze kombinuję... wywalenie całej ściany, zerwanie wylewek, chudziaka, i .... komuś po drodze nogi z doopy wyrwać?

... ściana wprawia wrażenie takie jakby się zapadała ...

masz racje, zapada sie zaiste ...

nie wiem czy poprawi Ci to humor, ale takie przypadki nie sa rzadkością

z tym ze u Ciebie pojawiły sie dość wczesnie

a inni zyja w błogiej nieswiadomości ...

Gość M@riusz_Radom
I to by było to na 99%, belki stropowe położone ( bądź monolit oparty ) na ścianach działowych i wynik jak na zdjęciu. Gdyby to była wina niezagęszczenia piasku to pęknięcia nie pojawiłyby sie tak szybko.

Witam

Ja mam pełne fundamenty pod wszystkimi ścianami - na to zbrojona płyta - oczywiście wszędzie beton B20 - działówki są z takiego samego pustaka co ściany zewnętrzne czyli BK 24 cm (praktycznie wszystkie to ściany nośne).

Myślę, że nic nie będzie pękać...

Pozdrawiam

Krystian

no to mogiła...

właśnie wróciłam z budowy, wezwałam nadzór budowlany ...

zrobili dziury w chudziaku :(

chudziak podmyty - wody gruntowe weszły pod fundamentem czeka mnie zrywanie posadzek, instalacji i robienie ław pod działówkami ... zbrojenie...

ogłaszam bankructwo....

bo kto za to zapłaci???

gmina która miała rozwalone dreny odwadniające z pewnością się wypnie...

no to mogiła...

właśnie wróciłam z budowy, wezwałam nadzór budowlany ...

zrobili dziury w chudziaku :(

chudziak podmyty - wody gruntowe weszły pod fundamentem czeka mnie zrywanie posadzek, instalacji i robienie ław pod działówkami ... zbrojenie...

ogłaszam bankructwo....

bo kto za to zapłaci???

Współczuję, ale nie do końca rozumiem gdzie to wszystko zostało wymyte? Co z fundamentami? Czy nie zostały też podmyte? Sprawdź to. Trzymaj się.

Witam,no to nie zazdroszcze ,oby nie było tak poważnie jak piszesz,tereny podmokle ----szkoda gadac sa sposoby ale ile nerwów ludzie za to przelewaja to żal d... ściska :cry: ,mam nadzieje że jakos z górki bedziesz miał,Pozdrawiam i jak można to prosze o posta z dalszymi poczyniami Twoimi,dzieki

... kto za to zapłaci???

kto "rozwalił dreny ? gmnina ?

czy poniżej Twojej działki ? jak daleko i czy ten sam dren który biegnie obok /pod Twoim domem/ ?

a moze Ty w czasie wykopów natknęłas sie na dreny i je przerwałas ?

bo nie wiem jak rozumieć słowa " ... gmina która miała rozwalone dreny ... " :-?

No to jestem po wizycie rzeczoznawcy - biegły sądowy z zakresu budownictwa.

ustalenia:

1. dom został podmyty - woda dostała się pod chudziak wpływając pod fundamentami

2. fundamenty nie są uszkodzone

POWÓD

- pierwsze niedociągnięcie ze strony osoby robiącej projekt - archipelag ... pod ściany działówki 12cm DOŚWIADCZONY I MYŚLĄCY projektant powinien zaprojektować fundament - choć przepisy tego nie nakazują

tak więc drodzy forumowicze, jeśli Wasze projekty przewidują stawianie działówek o grubości powyżej 6 cm na chudziaku dobrze się zastanówcie nad ławą pod te ścianki

- główny powód zapadania się ścian i zapadnięcia chudziaka - podmycie warstw pod chudziakiem wodami gruntowymi które pochodzą z uszkodzonych drenów - mam dokumenty o tym, że uszkodzony był zbieracz czyli główny dren odwadniający okolicę - naprawili 3 dni temu ....

- na szczęście mam w dokumentacji ( dziennik budowy) wpis, że teren został sprawdzony /próbne wykopy/ i było sucho w momencie wykopu pod fundament czyli na głębokości 90 cm

Zakres napaw:

- zburzenie ścian, które posiadają odchylenie od pionu - w moim przypadku 3 sztuki

- wylanie ławy fundamentowej pod te ściany

- wykucie pod każdą ścianą działową w połowie długości 1,5 cm odcinka dla wykonania fundamentu/stempla o głębokości 50 cm

- w salonie o powierzchni 30 m2

* zerwanie chudziaka ( dzięki bogu że tam nie mam wylewki właściwej jeszcze i podłogówki )

* ponowne zagęszczenie terenu

* 25 cm warstwa betonu wymieszanego ze żwirem, zagęścić, zrosić i odczekać minimum 5 dni

* 10 cm chudziaka

* instalacje, izolacja wlewa właściwa ...

przeciwdziałanie kolejnym podmyciom - na terenie suchym wg posiadanej dokumentacji

- obowiązkowo drenaż na 80% głębokości fundamentu w odległości 120 cm od domu

- studnia na wody opadowe z odprowadzeniem wszystkich rynien i drenażu minimum 2000 L

szacunkowo jakieś 40 tys dodatkowo z robocizną - ciekawa jestem ile dostanę z polisy

te 40tys to i tak mniej niż pierwotnie wyliczono wg 1 wersji zrobionej przez nadzór budowlany - oni przewidywali zbrojenie całych posadzek stalą jakieś 140 m2 żelbetu...

no i pytanie ile uzyskam od gminy ....

No to jestem po wizycie rzeczoznawcy - biegły sądowy z zakresu budownictwa.

ustalenia:

1. dom został podmyty - woda dostała się pod chudziak wpływając pod fundamentami

2. fundamenty nie są uszkodzone

POWÓD

- pierwsze niedociągnięcie ze strony osoby robiącej projekt - archipelag ... pod ściany działówki 12cm DOŚWIADCZONY I MYŚLĄCY projektant powinien zaprojektować fundament - choć przepisy tego nie nakazują

jeżeli rzeczoznawca tak powiedział (o fundamencie), to powinien odstawić gorzałę

Ciekawe w jaki sposób podmyło chudziak nie podmywając fundamntu?

Co do opini biegłego o fundamncie pod działówki to przesdził.

To co opisujesz wyglada na złe zagęszczenie, gdyby ktos to wykonał prawidłowo woda z drenu by "weszła" i odpłyneła, nie uszkodziła by budynku.