Ardius 11.05.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Witam Wiem, że postów na temat czyszczenia studni jest na forum kilka. Przeczytałem wszystkie. Jednak mój przypadek jest trochę inny niż tam opisywany. Mam studnię głęboką na ok 11m (murowana z kamienia od góry- jakieś 6 metrów, a niżej drążona w skale jeszcze jakieś 5m). Wody jest w niej gdzieś na 3 lub 3.5m . Jednak zalega w niej szlam, co mi bardzo przeszkadza, bo chcę zamontować w niej pompę głębinową. W instrukcji pompy pisze, że studnia musi być oczyszczona. Nie chcę zepsuć pompy, więc będę musiał ją chyba oczyścić, ale jak?? Samemu, wołać ekipę, a może strażaków ?? Doradźcie !!! A może macie jakieś inne sposoby, które u siebie użyliście ?? Czekam na wasze porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.05.2008 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Samemu chyba nie dasz rady. Bo co to znaczy oczyścić studnię? to znaczy, że trzeba wybierać wodę z prądkością większą niż ta z którą woda do studni napływa. I tyle! Metody są dowolne.Wraz ze świeżo napływającą wodą wyciąga się zbełtany osad i wszelkie inne smiecie, które opadający poziom wody odkrywa. W każdym razie doświadczony studniarz zawsze wcześniej przygotowuje drogę pospiesznej ewakuacji z takiej studni, bo bywały przypadki, że następował nagły wzrost prędkości napływu i wtedy pozostaje tylko ratować życie. Znane są przypadki, kiedy podczas pogłębiania lub oczyszczania studni, napływ wody był tak wielki, ze woda wylewała się ze studni górą i na powierzchni tworzyła strumień. Czasem trwało to parę minut, czasem godzin, a czasem już na zawsze. Spróbuj sam wybierać wiadrem wodę przez godzinę i oznacz różnicę poziomów wody w studni na początku i po godzinie. Wtedy bedziesz miał pojęcie ile i czego trzeba przygotować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 14.05.2008 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 A radykalna metoda to odpowiednia pompa o dużej wydajności . Pogadaj ze strażakami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 14.05.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 A radykalna metoda to odpowiednia pompa o dużej wydajności . Pogadaj ze strażakami . nie wiem czy wyjdzie straże posiadają pompy o dużej wydajności tłoczenia, ale czy one są zdolne zassać z poziomu minus kilka metrów to nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 17.05.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2008 Znaleść pompę która jest w stanie wypompować na tą wysokość i pompować i pompować, aż sama sie wyczyści , jeżeli jest muł trzeba ją tylko systematyczniie obniżać aby się nie zapchała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardius 22.05.2008 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2008 No i właśnie z takimi pompami jest problem. Gadałem ze strażą, to powiedzieli że mają za słabą pompę. Dzwoniłem to powiatu, to oni się czymś takim nie zajmują. Jeszcze muszę przedzwonić do fachowców (mają siedzibę niedaleko ) . Jak coś załatwię, to wam powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 23.05.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2008 Zwykła pompa do brudnej wody która daje powyżej tych 11 m i pomału przepompuje wodę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 26.05.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 zwykla pompa do zabrudzen o wielkosciach 3cm wystarczy ja kupilem royal king czy cos w podobie niebieska moze pracowac caly czas i moze wypompowac wode na 15m nie jest tania bo pare lat temu placilem 500zl ale dziala do dzis i nie jedna piwnice juz oczyscila a teraz pracuje jako pompa do kaskady w oczku wodnym pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ardius 20.06.2008 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2008 no więc sprawa wygląda tak - studnia wyczyszczona, woda jest Pożyczyłem pompę od znajomego ( pompa górnicza, VIBO - mocna skubana ). Jak już wypompowaliśmy wodę. Spuściliśmy drabinę, a koleś za 150 zł zszedł na dół i wrzucał muł do wiaderek, my je na górę, i tak w kółko. Było aż 1m mułu!!! Po wyczyszczeniu zamontowaliśmy i podłączyliśmy pompę. Woda nadeszła sama spowrotem jakoś po 3 dniach. Czyściutka i zimna sypneliśmy jeszcze wapnem i żwirkiem na dno. Muszę tylko jeszcze próbkę wody wysłać do badania. I to chyba na tyle. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiesiek7476 18.07.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Ja też mam podobny problem.Mamy studnię na Rodzinnym Ogrodzie Działkowym Studnia jest głęboka na 11 kręgów (po 50 cm.) wody tyle co kot napłakał.Postanowiliśmy pogłębić (ponieważ wcześniej było ok. 4-5 kręgów wody).Zaczęliśmy kopać ręcznie,wybraliśmy wodę do zera pompą (rosyjską do wody czystej) i oczywiście łopatologia.Po wybraniu jednego kręga drobnego piasku,z boku spod kęgu zaczęła wypływać mocno "kurzawa".... ile wybraliśmy piasku tyle nam napłynęło.Poradzcie co robić ???? Jakie zagrożenia czychają "na dolę",bo mi osobiście zrobiło się dziwnie słabo i poprosiłem kolegów aby mnie wyciągnęli.Proszę o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 18.07.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Zagrożenia:- niedobór/brak tlenu- nagromadzenie gazów np. gnilnych, nie wszystkie są wonne- lęki (tło nerwowe)- kontuzje (np. urwanie się wiadra z urobkiem) Powinieneś wentylować mechanicznie studnie i przed wejściem na dół sprawdzić obecność tlenu (np. świeczka).Podstawa to trzeźwi i zaufani pomocnicy na górze z działającą komórką w razie potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Larix1 22.07.2010 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Po wypompowaniu wody wlać zakupioną w aptece chloromatynę i kilka razy wypompowac wodę to pomoże w oczyszczeniu chemicznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riko62 12.12.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 Witam. Mam na dzialce w ogrodzie starą przedwojenną studnie. Studnia jest zbudowana z kamieni ulozonych jeden na drugim dookoła.W dwoch mijscach powstały wybrzuszenia. W mokrych latach istniała obawa ze ziemia rozmięknie i studnia sie zapadnie.Studnia jest głeboka , zastanawiam sie jak by wygladala taka zawalka , jak gleboki lej po bombie???Ktos moze coś napisac na ten temat??Pozdrawiam [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts