izi7 11.05.2008 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Witam! Mam okna w kolorze złotego dębu. Teraz będziemy robić drewnianą świerkową podbitkę i pojawił się problem - czym pomalować tą podbitkę, żeby kolor pasował do okien... Na próbę wzięliśmy impregnat drewnochoron w kolorze dębu, ale ten kolor, pomimo dwukrotnego malowania jest zdecydowanie za jasny. No i w ogóle poszukując informacji co zrobić, doczytałam, że drewnochron nie jest zbyt dobry. Przeglądając próbki w Castroramie itp. trudno coś wybrać, bo ten sam preparat na dwóch różnych próbkach wygląda zupełnie inaczej. No i generalnie prawie nic nie przypomina złotego dębu Poradzcie czym pomalować, żeby przy dwóch malowaniach uzyskać złoty dąb i dodatkowo,najlepiej, żeby po pomalowaniu podbitka za bardzo się nie świeciła. Sprawa baaardzo pilna, bo podbitka zaczyna się robić w nadchodzącym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 11.05.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Ja malowałem podwójnie drewnochronem w kolorze tic ,wydaje mi sie że jest to najbardziej zbliżony kolor do złotego dębu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 11.05.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Witam! Mam okna w kolorze złotego dębu. Teraz będziemy robić drewnianą świerkową podbitkę i pojawił się problem - czym pomalować tą podbitkę, żeby kolor pasował do okien... Na próbę wzięliśmy impregnat drewnochoron w kolorze dębu, ale ten kolor, pomimo dwukrotnego malowania jest zdecydowanie za jasny. No i w ogóle poszukując informacji co zrobić, doczytałam, że drewnochron nie jest zbyt dobry. Przeglądając próbki w Castroramie itp. trudno coś wybrać, bo ten sam preparat na dwóch różnych próbkach wygląda zupełnie inaczej. No i generalnie prawie nic nie przypomina złotego dębu Poradzcie czym pomalować, żeby przy dwóch malowaniach uzyskać złoty dąb i dodatkowo,najlepiej, żeby po pomalowaniu podbitka za bardzo się nie świeciła. Sprawa baaardzo pilna, bo podbitka zaczyna się robić w nadchodzącym tygodniu. A może puścić jakąś bejca a później dwukrotnie bezbarwnym drewnochronem? Robił tak ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 11.05.2008 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 ja robiłem jasnym drewnochronem bez wosku, potem dwa razy lakierobajca Dulux kolor Tic prawie to samo co złoty dąb wyszło, tez mam okna i bramę złoty dąb , jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 61 11.05.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Witam. Okna mam złoty dąb, podbitke malowałem dwa razy drewnochronem kolor tic, a na to raz lakierobejca drewnochron też kolor tic. Wyszło dość podobne do okien.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 11.05.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 3V3 - dąb złocisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr38 11.05.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 3V3 - dąb złocisty Radziłbym jako pierwszą warstwę zastosować bezbarwną lazurę tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 12.05.2008 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 ja robiłem jasnym drewnochronem bez wosku, potem dwa razy lakierobajca Dulux kolor Tic prawie to samo co złoty dąb wyszło, tez mam okna i bramę złoty dąb , jest ok a masz może jakieś zdjęcie? Jeśli stosowałeś lakierobejcę, to pewnie finalnie trochę się błyszczy ta podbitka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 12.05.2008 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 3V3 - dąb złocisty ten 4-letni czy 8-letni? Ile warstw? Masz jakies zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 12.05.2008 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 bezele, futrzak - opieraliście się tylko na drewnochrownie, więc mam do Was pytanko. Dawno robiliście swoje podbitki? Jak podbitka wygląda obecnie? Trochę się naczytałam niekorzystnych opinii o drewnochrownie i się go boję, a z drugiej strony jest łatwo dostępny i ma dobre ceny, więc jakby był ok, to byłoby to najprostsze wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 12.05.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Też mam okna i bramę w kolorze złoty dąb. Świerkową podbitkę i drewniane elementy malowaliśmy lazurą V33 koloru czereśnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ZW 12.05.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Sadolin Extra orzech nr 4 Niestety łuszczy się jeśli jest wystawiony na deszcz, trwałość ok 2-3 lata pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 12.05.2008 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Też mam okna i bramę w kolorze złoty dąb. Świerkową podbitkę i drewniane elementy malowaliśmy lazurą V33 koloru czereśnia. masz może zdjęcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 12.05.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Nie robi się tak jak mówi Piotr38.Jak wychodzi za ciemne można zmieszać z bezbarwnym np. w proporcji 1:4lub 1:3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 12.05.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Z kolorami farb, bejc i innych tego typu preparatów do drewna to chyba w każdej firmie inaczej. Ja też mam całą stolarkę w kolorze złotego dębu, malując podbitkę chcieliśmy uniknąć pomarańczowego odcienia ( jak zdarzyło się to u naszych sąsiadów) i wybraliśmy kolor teak właśnie, jak wielu przedmówców. Malowaliśmy dwukrotnie, preparat nazywał się Luxonol o ile dobrze pamiętam. Kolor w najmniejszym nawet stopniu nie przypomina złotego dębu, jest poprostu brązowy. Jestem ostatecznie zadowolona, bo kolor podbitki pasuje do koloru dachówki, ale nie poleciłabym w żadnym razie teaku osobom, którym zależy na podbitce w kolorze złotego dębu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 12.05.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Będę miał stolarkę w kolorze złoty dąb. Jednak co do podbitki, zastanawiam się czy zamiast drewna nie użyć panelu podbitkowego w tym kolorze. Czy ktoś to już stosował?. Dla zainteresowanych: http://www.podbitka.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksandra1 13.05.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 Ja też mam okna złoty dąb. Podbitka pomalowana Sadolinem Extra jasny dąb (3 razy) i pasuje idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 13.05.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 deseczki malowałam -2x drewnochronem bezbarwnym-2x beckers kolor oak, należy zachować odstępy czasowe, zgodne z instrukcją na opakowaniu efekthttp://images31.fotosik.pl/238/c999b6b6e1993c5fm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 13.05.2008 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2008 celtorek - bardzo ładnie Ci to wyszło! Dowiedziałam się, że również dobry efekt jest po zastosowaniu impregnatu Den Braven w kolorze kasztanu. Lecę dziś do sklepu i ostatecznie coś wybiorę. Wielkie dzięki za odzew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 08.06.2008 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Będę miał stolarkę w kolorze złoty dąb. Jednak co do podbitki, zastanawiam się czy zamiast drewna nie użyć panelu podbitkowego w tym kolorze. Czy ktoś to już stosował?. Dla zainteresowanych: http://www.podbitka.pl/ Zobacz moje zdjęcia z budowy. Ja jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts