aartur4321 11.05.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Witam wszystkich którzy tutaj zaglądają Wkrótce robię remont domu i tam gdzie teraz schody na piętro chce sobie zrobić kuchnię. Nie chciałbym wylewać nowego stropu.Tak sobie myślę czy można byłoby zrobić podłogę z płyty OSB? Takiej o grubości np okolo 25 mm. Wymiary tego pomieszczenia to okolo 3,5m x 2 m. Przymocowałbym do sciany jakies belki które dodartkowo byłyby podparte od dołu i na to belki w poprzek no co okolo 60 - 70 cm i wtedy na to płyta osb. Czy mioże ktoś juz ma takie rozwiązanie i co tym myslicie? Wiem ze płyty te można swobodnie przyklejac płyki lub kłasc panele itp. Czy przed płytkami płyta ta musi byc jakos zagruntowana, czy może musli byc jakiś podkład? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 11.05.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2008 Można zrobić podłogę z płyt OSB, gr. minimum 18 mm. Płytę OSB ułóż na solidnych legarach 7x14 / 8x16 ułożonych co 40 cm. Przed ułożeniem płytek na płycie OSB musisz zagruntować podłoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 12.05.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2008 Zajrzyj na strony kronopola - tam masz podane maksymalne odległosci belek pod odpowiednią grubość płyty osb. Dobrze zamocowane belki do ścian i nic od spodu podpierać nawet nie trzeba będzie.Ja mam u siebie strop drewniany z belkami o długości 3,7m. Ty możesz dać sobie tam gdzie masz 2m szerokości i bedzie pewniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts