Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zawali się, czy się nie zawali?

Recommended Posts

Spędza mi sen z powiek taki detal:

http://www.penet.pl/~mieczu/budowa/slupek1-p.jpg

http://www.penet.pl/~mieczu/budowa/slupek2-p.jpg

Po prawej stronie na słupku opiera się 3-metrowe nadproże, a po lewej nadproże o długości 2,4 metra. Czyli dość długie rzekłbym.

Słupek jest z cegły pełnej kl.150 i stoi na pustakach U-220 porotherm też kl.150.

Pytam, bo ten cały słupek wygląda mi na najsłabszy element w moim nowobudowanym domu. Dlatego chciałem się dowiedzieć, czy ktoś miał podobny detal u siebie? Chodzi o słupek przenoszący tak duże obciążenia na ściankę z pustaków. Oraz, czy:

- potrzebne są jakieś zbrojenia w warstwie zaprawy między pustakami?

- a może słupek powinien być z cegły pełnej do samego dołu?

- czy w takim układzie, jak to teraz jest, słupek swoim naciskiem nie zniszczy tej ścianki, na której stoi ?

no generalnie: zawali się, czy się nie zawali?

To jeszcze trochę pomęczę.

Cały problem ze słupkiem wziął się stąd, że spojrzałem na niego i wydał mi się dosyć cherlawy. Moja mama, która jest u mnie inspektorem nadzoru (ma uprawnienia itepe) twierdzi, że "na oko" ze słupkiem jest wszystko w porządku. Ale ponieważ w sprawie tego słupka mam nadal wątpliwości (czyt. do końca jej nie wierzę, bo w końcu na oko, to chłop...), chciałbym uzyskać możliwie najwięcej opinii tu na forum, żeby wiedzieć czy zwracać się do konstruktora z prośbą o przeliczenie (kasa) i pakować się w działania ratunkowe (dużo kasy).

Jak na razie mam "na oko" mojej mamy kontra "na oko" bajziego.

Nie wiem, któremu oku zawierzyć?

A teraz do bajziego:

Znalazłem w Internecie "maxit mur 950 - Standardowa cementowo-wapienna zaprawa murarska do wszystkich rodzajów murów. Wytrzymałość na ściskanie > 5 N/mm2"

Słupek ma 25 cm x 25 cm. Czyli powierzchnia 250 x 250 = 62,5 tys mm2. Więc wytrzymałość takiego placka zaprawy na ściskanie to 312,5 kN.

U mnie murowali z zaprawy kręconej z cementu kl III + piasek + woda. Ale chyba jej wytrzymałość nie jest wiele mniejsza od ww. gotowej?

Gość pablo_16

jak na moje oko to slupek ten powinien byc wymurowany na fundamencie i powinno byc takze zbrojenie w tym slupku 4*fi12 zalane betonem b15,ale powinienes sie najlepie poradzic konstruktora,ktory zrobi obliczenia.

pozdrawiam.

Na oko na swojej budowie miałem taki sam problem. TAras na dole ma 3/3 m podparty słupkiem 25/25 z cegły pełnej. słup ten podpiera w sumie kawał stropu na którym stoi szczyt poddasza. W sumie kawał budynku. Też mi się to nie podobało, ale kierownik -konstruktor projektujący mój dom stanowczo twierdził, że jest ok. I stoi od roku i nic się nie dzieje. Nie ma co się suderować naszym okiem.

Na oko na swojej budowie miałem taki sam problem. TAras na dole ma 3/3 m podparty słupkiem 25/25 z cegły pełnej. słup ten podpiera w sumie kawał stropu na którym stoi szczyt poddasza. W sumie kawał budynku. Też mi się to nie podobało, ale kierownik -konstruktor projektujący mój dom stanowczo twierdził, że jest ok. I stoi od roku i nic się nie dzieje. Nie ma co się suderować naszym okiem.

Szadam w cegłe pełna wierzę ja, wierzysz Ty i wierzą projektanci ...

Czy jednak odważysz sie zagwarantowac klase porthermu, (że ma faktycznie 150kg/cm2 - jak cegła ?) i klase zaprawy ?

bo ja "na oko" - nie !

na budowie wystepują równiez obciążenia dynamiczne ... nieprzewidziane (paleta z cegła na stropie, rzucony stempel, spadająca belka więźby ...)

Ty miałes cegłe ... szczęściarzu ... :):):wink:

pozdro

brzoza

spokojnie

z obliczeń mi przecież wyszło, że

obciążenie statyczne na ten słupek to 56 kN

Jak pisałem wytrzymałość paćki 25x25 cm z zaprawy M5 to 312 kN - jeśli robotnicy zrobili najgorszą zaprawę, to niech ma ona wytrzymałość nawet 150 kN. To nadal jest 3 razy więcej niż obciążenie tego słupka. Wytrzymałość nominalna cegły pełnej albo pustaka kl.150 (dla tej samej powierzchni 25x25 cm) to już jest 936 kN! Gdyby więc ten porotherm nie trzymał klasy tak, że jego wytrzymałość byłaby nawet 10 razy mniejsza, to i tak mam 93 kN, czyli nadal prawie 2 razy więcej niż to moje obciążenie statyczne tego cholernego słupka.

ponieważ na tym słupku opierają się dwa nadproża (3,2 m i 2,4 m), a obciążenie tych nadproży (ściana piętra + dach) wynosi 20,10 kN/mb to, czy znaczy to, że na słupek działa siła: (3,2 * 20,1)/2 + (2,4 * 20,1)/2 = 32,16 + 24,12 = 56,28 kN ?

a czy

masz uwzględnone w obliczeniach obciążenie dachu śniegiem ?

a z dynamicznych - wiatrem ?

brzoza

Mam nadzieję, że trzeźwy i uprawniony konstruktor nie zrobiłby obliczeń do projektu z pominięciem tych obciążeń! Chyba pod czymś takim by się nie podpisał. A ten mój się podpisał.

W "Założeniach projektowych" uwzględnił śnieg: strefa śniegowa I i wiatr: strefa I.

zakładając, że parametry wytrzymałościowe pustaka są zgodne z tym, co podaje producent, nic złego z pustakiem się nie stanie. słupek taki jest jednak bardzo wiotki i narażony na działanie sił bocznych i to miałam głównie na myśli sugerując, że powinien być żelbetowy zbrojony.

ps. uważaj przy wnoszeniu i wynoszeniu ciężkich mebli przez taras :wink:

No to się wyspowiadam do końca :oops:

Ten słup o którym pisałem wyżej 25/25 to tak mi dokuczał i tak był za chudy w stosunku do bryły budynku, że wiosną tego roku omurowałem go ceglą pełną na 6 dookoła. :D Na mocnej zaprawie.

Proporcje uległy zdecydowanej poprawie, a ja śpię spokojnie.

Wiem że meczanicznie to pewna proteza, ale śpię lepiej. Teraz inne zmory mnie prześladują :wink: